Mnoge muške navike ženama smetaju, ali jedna neprimjerena i prema mnogim muškarcima društveno prihvatljiva navika može biti izrazito neugodna za žene

Koliko vam se puta dogodilo da nepoznati muškarac na ulici zviždi za vama, komentira vaš izgled i "nabacuje" se, iako vi niste pokazali ni trunku interesa i odmah ste okrenuli glavu suočeni s njegovim ponašanjem?

Prema mnogim istraživanjima, ovaj oblik uznemiravanja nalazi se na vrhu popisa muških navika koji najviše smetaju ženama.

U patrijarhalnim društvima takvo ponašanje i danas se smatra prihvatljivim, a u nekim zemljama poput npr. Francuske i dijelom takozvane 'mačo' kulture.

U patrijarhalnim društvima takvo ponašanje i danas se smatra prihvatljivim, a u nekim zemljama poput npr. Francuske i dijelom takozvane "mačo" kulture.

Upravo će Francuska pokušati stati na kraj tom ponašanju. Kada je 34-godišnja Marlene Schiappa u lipnju ove godine postala nova francuska ministrica ravnopravnosti spolova i najmlađa članica kabineta novog predsjednika Emmanuela Macrona, obećala je da će joj jedan od prvih zadataka biti hvatanje ukoštac sa seksualnim uznemiravanjem žena na ulicama.

To je u pravi fenomen u Francuskoj. Onaj trenutak kada muškarac hoda iza žene i svašta joj govori, ali ona ne može ništa napraviti. Ne zove pomoć jer misli: 'Sve će biti u redu, hodat ću, pobjeći ću.' Muškarci smatraju da je to prihvatljivo ponašanje, da se samo ponašaju kao francuski ljubavnici, kazala je tada.

Obećanje je održala i sada sa svojom radnom skupinom izrađuje prijedlog zakona prema koje će bilo kakav oblik uznemiravanja, od zviždanja do komentiranja izgleda, biti kažnjen.

Vrsta kazne još nije određena, ali Schiappa smatra da bi jedan oblik trebala biti pozamašna novčana kazna koja će se naplaćivati na licu mjesta.

Nije Francuska jedina zemlja koja kreće u borbu protiv ovakvog ponašanja.

Vi ste žena u metrou. Ja sam muškarac. Slijedim vas. Vi izađete iz metroa. Ja izađem iz metroa. Uđete u drugi vlak. Ja uđem za vama. Tražim vas broj telefona. Pitam vas opet. Pitam i treći put. Vi se osjećate potlačeno. I to je uznemiravanje, slikovito je opisala Schiappa u jednom nedavnom intervjuu.

Nije Francuska jedina zemlja koja kreće u borbu protiv ovakvog ponašanja. U glavnom gradu Argentine uznemiravanje žena na ulicama dio je svakodnevice, a problem će pokušati riješiti zakonom prema kojem će se zviždanje, slanje poljubaca, pa čak i neprimjereni pogledi kažnjavati novčanom kaznom od 1000 pesosa (oko 110 dolara) i zatvorskom u trajanju do pet dana.

Među zemljama koje već imaju zakone prema kojima se ulično uznemiravanje može sankcionirati nalaze se Belgija, Portugal, Kanada i Novi Zeland.

Smeta li vam kada nepoznati muškarci na ulici komentiraju vaš izgled?

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju