Za seksualnu i emotivnu nevjeru sigurno ste čuli mnogo puta, ali jedan drugi oblik "preljuba" stvara sve više problema parovima.

Jeste li ikada čuli za pojam financijske nevjere? To je oblik ponašanja u vezi ili braku koje se očituje u neiskrenosti u vezi s financijskom situacijom. Točnije, radi se o činu pretjeranog trošenja i gomilanja dugova bez partnerova znanja.

Taj oblik nevjere uključuje i svaku financijsku odluku koja je donesena bez konzultacije s partnerom i koja ima negativan utjecaj na vezu ili financijsku stabilnost para.

Brojne recentne studije pokazale su da je financijska nevjera u velikom porastu i da se događa među parovima u svim dobnim skupinama.

Prema jednom istraživanju provedenom u SAD-u, čak je 41 posto Amerikanaca od partnera skrivalo svoje dugove, prazne račune, posuđivanje novca i štetne navike trošenja.

Muška košulja umrljana ružem Pet signala koji razotkrivaju nepopravljivog preljubnika

Slika nije dostupna Bitan faktor koji motivira partnere da budu vjerni u vezi i braku

Impulzivna tajna kupovina i neplansko trošenje među najčešćim su financijskim problemima s kojima se parovi susreću. Kada se istina otkrije, dolazi do teške povrede povjerenja među partnerima, a strana od koje su se skrivali problemi s razlogom se osjeća prevareno.

Teško je povjerovati da bi vam netko mogao toliko lagati, netko za koga ste mislili da ga razumijete i da ga možete 'pročitati'. Svađe povezane s novcem teže su i traju dulje, kaže Megan McCoy, profesorica na Sveučilištu Kansas koja se specijalizirala za financijsku terapiju, novi oblik terapije koji kombinira financijsko i obiteljsko savjetovanje.

Potrošačke navike najčešće postanu problem u trenutku kada se par odlučuje za neku veliku investiciju poput kupnje novog automobila ili stana te u neočekivanim kriznim situacijama kada nam je novac hitno potreban. Upravo tada na vidjelo izlaze tajne osobe koja je skrivala svoju financijsku prevaru.

Je li ovo najteži oblik prevare?

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju