Za seksualnu i emotivnu nevjeru sigurno ste čuli mnogo puta, ali jedan drugi oblik "preljuba" stvara sve više problema parovima.

Jeste li ikada čuli za pojam financijske nevjere? To je oblik ponašanja u vezi ili braku koje se očituje u neiskrenosti u vezi s financijskom situacijom. Točnije, radi se o činu pretjeranog trošenja i gomilanja dugova bez partnerova znanja.

Taj oblik nevjere uključuje i svaku financijsku odluku koja je donesena bez konzultacije s partnerom i koja ima negativan utjecaj na vezu ili financijsku stabilnost para.

Brojne recentne studije pokazale su da je financijska nevjera u velikom porastu i da se događa među parovima u svim dobnim skupinama.

Prema jednom istraživanju provedenom u SAD-u, čak je 41 posto Amerikanaca od partnera skrivalo svoje dugove, prazne račune, posuđivanje novca i štetne navike trošenja.

Muška košulja umrljana ružem Pet signala koji razotkrivaju nepopravljivog preljubnika

Slika nije dostupna Bitan faktor koji motivira partnere da budu vjerni u vezi i braku

Impulzivna tajna kupovina i neplansko trošenje među najčešćim su financijskim problemima s kojima se parovi susreću. Kada se istina otkrije, dolazi do teške povrede povjerenja među partnerima, a strana od koje su se skrivali problemi s razlogom se osjeća prevareno.

Teško je povjerovati da bi vam netko mogao toliko lagati, netko za koga ste mislili da ga razumijete i da ga možete 'pročitati'. Svađe povezane s novcem teže su i traju dulje, kaže Megan McCoy, profesorica na Sveučilištu Kansas koja se specijalizirala za financijsku terapiju, novi oblik terapije koji kombinira financijsko i obiteljsko savjetovanje.

Potrošačke navike najčešće postanu problem u trenutku kada se par odlučuje za neku veliku investiciju poput kupnje novog automobila ili stana te u neočekivanim kriznim situacijama kada nam je novac hitno potreban. Upravo tada na vidjelo izlaze tajne osobe koja je skrivala svoju financijsku prevaru.

Ankete

(8216) Je li ovo najteži oblik prevare?

rezultati povratak glasova390
rezultati

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju