Dječja potraga za uskrsnim pisanicama posljednjih je godina sve popularnija i u našim krajevima. Obično se organizira na Veliku subotu u brojnim većim hrvatskim gradovima, no ako je nema u blizini vašeg doma ili pak i sami želite „zasuknuti kreativne rukave“, vrlo je jednostavno možete organizirati i u svome vrtu ili stanu.

 

Odakle potječe ova tradicija?

Postoji čak nekoliko objašnjenja odakle potječe ova tradicija. Prema jednim izvorima, riječ je o starom škotskom običaju. Naime, mladi Škoti bi se na uskršnje jutro uputili u obližnju šumu i tražili jaja raznih ptica, koje bi potom žene doma pripremile kao dio svečanog doručka.

Potraga za jajima nije nepoznanica ni u germanskim krajevima, gdje su navodno stariji pripremali tu igru za svoju djecu kako bi ih podučili važnosti upornosti.

S treće strane, neki smatraju da je začetnik ove tradicije Martin Luther koji je organizirao prve potrage za pisanicama, a skrivali su ih muškarci za svoje supruge i djecu. U temelju svih ovih mogućih objašnjena krije se simbolika Kristova groba, čiji se uskrsnuće slavi na sam Uskrs, i žena koje su išle u potragu za njim kada su vidjele da je grob prazan.

Stoljećima kasnije od navodno prvih potraga za pisanicama, ova igra nije nimalo izgubila na svojoj privlačnosti. Spoj pustolovine, otkrivanja novih predmeta i razvijanje vještina snalaženja u prostoru glavne su odrednice igre koja će oduševiti djecu.
Evo što možete napraviti kako biste ovaj običaj prenijeli i u svoj dom.

1. Neka potraga za pisanicama bude potraga za blagom

Traženje pisanica za djecu je nalik potrazi za blagom kakve viđaju u animiranim i igranim dječjim filmovima pa zašto im ne biste omogućili da to zaista i bude tako? Nacrtajte kartu svog dvorišta ili stana, označite temeljne točke za lakše snalaženje, a potom označite i mjesta na koja ćete sakriti pisanice. Sve može voditi do jednog mjesta na kojem će ih čekati „blago“.

2. Sakrijte „nagrade“ u pisanice

U trgovinama likovnim priborom diljem Hrvatske možete kupiti plastična jaja koja se mogu otvoriti tj. razdvojiti na dva dijela. U njih možete staviti svojevrsne „nagrade“ za dijete koje potom možete možete provoditi u djelo tijekom proljetnih praznika. Primjerice, na šarene papiriće koje ćete staviti u jaja ispišite poruke poput: Odlazak na sladoled, Šetnja u šumi, Dodanih 15 minuta igre s prijateljima i slično. Ispisane aktivnosti prilagodite dobi djece.

Voli li vaše dijete slagalice, u svako plastično jaje možete sakriti po jedan ili nekoliko komada slagalica (puzzli)

3. Zlatna karta Willyja Wonke

Dječaka Charlieja iz knjige i istoimenog filma „Charlie i tvornica čokolade“ oduševilo je kada je u čokoladi pronašao zlatnu kartu koja mu je omogućila posjet spomenutoj tvornici. Tim se elementom zlatne karte možete poigrati i za Uskrs. Primjerice, u ranije spomenuta plastična jaja možete staviti „zlatne“ karte, izrezane od papira zlatne boje, a kada dijete skupi određen broj koji mu zadate, predajte mu malu nagradu. To može biti knjiga ili neka sitnica koju je dugo priželjkivalo.

4. Komadi slagalice

Voli li vaše dijete slagalice, u svako plastično jaje možete sakriti po jedan ili nekoliko komada slagalica (puzzli). Kada ih sve prikupi, dijete će se moći zabavljati slaganjem svih dijelova zajedno. Ne samo što će mu biti zabavna ovakva potraga nego će u vidu slagalice primiti i novi poklončić, a ujedno razvijati i svoje motoričke vještine.

5. Traženje dijelova priče

Dijete koje uživa u slušanju ili čitanju priča prije spavanja oduševit će potraga u koju će biti utkana priča. Možete je osmislit i sami ili pak posegnuti za nekom uskršnje tematike koju dijete još nije čulo. Prepišite je na papir, izrežite na nekoliko dijelova, a potom svaki komadić papira sakrijte u drugo plastično jaje. Završetak priče saznat će samo ako pronađu i posljednje jaje.

6. Zagonetkama do rješenja

Za one male genijalce kojima rješavanje zagonetki i rebusa ide kao od šale, posegnite za upravo takvim zadacima. Neka svako jaje u sebi ima zagonetku, čije će rješenje voditi prema idućem jajetu te u konačnici do glavnog predmeta potrage. Ovo je idealno i za nešto stariju djecu, pa i tinejdžere.

7. Sportski poligon

Zašto čitavu potragu za pisanicama ne biste pretvorili za pravi mali sportski događaj? Za to nije nužno da imate veliki vrt; poligon možete postaviti i u stanu. Prisjetite se kako je to nekada izgledalo na satima Tjelesno-zdravstvene kulture, osmislite prepreke koristeći ono što već imate u stanu, a nakon svake prijeđene prepreke neka bude posloženo jedno jaje, bilo čokoladno ili plastično s nekom nagradom unutra.

Čak i ako dijete ne uživa na satima Tjelesno-zdravstvene kulture, ovakva aktivnost u sigurnosti doma, daleko od ocjenjivanja i pogleda vršnjaka, zasigurno će mu se svidjeti.

8. Potraga za zečjim tragovima

Imate li manju djecu koju oduševljava sama pomisao na uskršnjeg zeku, izrežite iz papira nekoliko komada u obliku zečjih tragova i postavite ih po stanu ili vrtu. Neka ih dijete slijedi, a kod one posljednje neka budu sakrivene pisanice.

9. Potraga za zečjim repićima

Nalik tome, samo s ponešto slađom dozom, potraga je za zečjim „repićima“. Kuglice od kokosa, bilo kupljene ili napravljene kod kuće, mogu odlično imitirati male čupave zečje repiće. Rasporedite ih po stanu ili vrtu (pazeći pritom da ih ne stavljate izravno na zemlju) i neka dijete krene u potragu za pisanicama koje ćete sakriti kod posljednjeg „repića“ .

10. Zamijenite uloge

Djeca će uživati u svim navedenim aktivnostima, no jednako će ih veseliti i ako i oni budu vama mogli prirediti „lov“ na pisanice. Zato nakon njihove uspješne potrage barem nakratko možete zamijeniti uloge i stvoriti neprocjenjive uspomene.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju