Članice kraljevskih obitelji žive pod povećalom javnosti, pogotovo kada je u pitanju njihov modni izričaj. Posebno se to odnosi na važne prigode za koje moraju birati odjevne kombinacije po posebnom kodeksu odijevanja. Primjerice, Sofija od Španjolske jedina je poznata dama kojoj se omaknuo modni gaf na posljednjem ispraćaju kraljice Elizabete II. koji je održan u Londonu 19. rujna.

Galerija Princeza Eugenie i priceza Beatrice na vjenčanju Catherine Middleton i princa Williama Princeza Beatrice i neslavni fascinator Philpa Traceyja Neslavni fascinator princeze Beatrice naposljetku je prodan na humantiranoj aukciji +10 Princeza Eugenie na vjenčanju Catherine Middleton i princa Williama

Sofija je na sprovod došla u odjevnim komadima u koje su ušiveni cirkoni što se mnogima učinilo kao neprimjeren odabir. S dobrim razlogom jer su blještavi elementi na odjeći poput šljokica i cirkona strogo zabranjeni kada su u pitanju sprovodi, pogotovo državni.

Naravno, nemoguće je uvijek biti besprijekoran i svima se može dogoditi modni faux pas. Samo se članicama kraljevskih obitelji teže progleda kroz prste u takvim situacijama jer za njih važe drugačija pravila odijevanja. U nastavku pogledajte neke od najvećih gafova koji se i danas pamte među ljubiteljima kraljevske mode te sami odlučite jesu li to uistinu bile velike greške ili je kraljevski dress code jednostavno previše rigidan.

1. Fascinator princeze Beatrice na vjenčanju Catherine Middleton i princa Williama

Princeza Beatrice i neslavni fascinator Philpa Traceyja Princeza Beatrice i fascinator Philipa Treacyja (Foto: Profimedia)

Internet je krajem travnja 2011. umalo pregorio od šala na račun Beatrice. Britanska princeza došla je na vjenčanje svog bratića Williama u neutralnoj bež kombinaciji modne kuće Valentino kojoj nitko ne bi našao zamjerku da nije bilo njezina fascinatora. Napravio ga je cijenjeni klobučar Philip Treacy posebno za tu prigodu.

Princeza Eugenie i priceza Beatrice na vjenčanju Catherine Middleton i princa Williama Princeza Eugenie i priceza Beatrice na vjenčanju Catherine Middleton i princa Williama (Foto: Guliver Images)

Čak su i Britanci koji su navikli na ekstravagante modele fascinatora zaključili da je Beatrice ipak trebala odabrati malo suptilniji ukras za glavu, s obzirom na prigodu.Ništa bolje nije prošla ni njezina sestra Eugenie kojoj nisu prigovarali samo zbog fascinatora nego i odjevne kombinacije koja joj nije laskala.

Neslavni fascinator princeze Beatrice naposljetku je prodan na humantiranoj aukciji Neslavni fascinator princeze Beatrice naposljetku je prodan na humantiranoj aukciji (Foto: Profimedia)

Koliki su trag ostavile dovoljno govori informacija kako su najpopularniji kostimi za Noć vještica te godine bile upravo kombinacije inspirirane njihovim stajlingom, a Treacy se jednom prilikom našalio kako je mislio da će završiti s glavom na kolcu zbog tog dizajna.

Fascinator princeze Beatrice bio je...

glasova:

2. Zgužvana vjenčanica princeze Diane

Vjenčanica princeze Diana zgužvala se tijekom vožnje do crkve Vjenčanica princeze Diana zgužvala se tijekom vožnje do crkve (Foto: Guliver Images)

Jedna od najpoznatijih vjenčanica svih vremena definitivno je ona u kojoj se Diana Spencer 1981. godine udala za princa Charlesa. Voluminozna haljina Elizabeth i Davida Emmanuela s grandioznim šlepom od gotovo osam metara nije naišla na kritike zbog kroja - Britancima je smetalo to što je bila zgužvana.

Vjenčanica princeze Diane Vjenčanica princeze Diane (Foto: Guliver Images)

Izrađena je od poprilično osjetljive svilene tafete, a zbog utrošenog količine materijala Diana je jedva stala u kočiju na dan vjenčanja. Očekivano, haljina je tijekom vožnje do crkve poprimila nabore koje je u tom trenutku bilo nemoguće izravnati.

Vjenčanica princeze Diane...

glasova:

3. Nestašna haljina princeze od Walesa

Princeza od Walesa u Kanadi 2011. godine Princeza od Walesa u Kanadi 2011. godine (Foto: Profimedia)

Netom udana Catherine uputila se na svoju prvu veliku kraljevsku turneju u lipnju 2011. godine i odmah medijima servirala i prvi veliki modni gaf. Prilikom dolaska na aerodrom u Calgary, žuta haljina dizajnerice Jenny Packham otkazala joj je poslušnost prilikom sraza s vjetrom i razotkrila više nego što je smela.

Princeza od Walesa u Kanadi 2011. godine Princeza od Walesa u Kanadi 2011. godine (Foto: Profimedia)

Za nas „obične“ ljude to nije nikakva drama, ali za suprugu prijestolonasljednika to je itekako gaf koji se ne smije dogoditi. Kraljica Elizabeta II. tada joj je navodno savjetovala da u rubove svake potencijalno neposlušne haljine ili suknje ušije malene utege koji sprječavaju ovakve nezgode. Upravo je to bilo njezino dugogodišnje rješenje za borbu s vjetrom otkako joj se 1979. godine u Kataru dogodila slična situacija.

Neposlušna haljina princeze od Walesa...

glasova:

4. Etiketa vojvotkinje od Sussexa

Vojvotkinja od Sussexa u Tongi 2018. Vojvotkinja od Sussexa u Tongi 2018. (Foto: Guliver Images)

Izlazak iz aviona prilikom dolaska u Tongu 2018. godine Meghan i Harry odradili su bez greške. Međutim, sliku protokolarnog savršenstva pokvarila je jedna mala etiketa. Meghan je u Tongu došla odjevena u crvenu haljinu popularnog brenda Self Portrait, ali zaboravila je s nje skinuti etiketu s cijenom.

Etiketa na haljini vojvotkinje od Sussexa prilikom posjeta Tongi 2018. Etiketa na haljini vojvotkinje od Sussexa prilikom posjeta Tongi 2018. (Foto: Guliver Images)

Komentatori na društvenim mrežama danima su pisali o famoznoj etiketi pitajući se znači li to da vojvotkinja vraća odjeću u trgovine nakon nošenja, a neke je pak zanimalo je li haljina uopće oprana s obzirom na to da da bi se etiketa u pranju vjerojatno uništila.

Etiketa vojvotkinje od Sussexa...

glasova:

5. Goli trbuh princeze od Walesa

Princeza od Walesa 2013. na druženju s članovima organizacije SportsAid Princeza od Walesa 2013. na druženju s članovima organizacije SportsAid (Foto: Profimedia)

Tri mjeseca nakon rođenja svog prvog djeteta, princa Georgea, Catherine se polako počela vraćati kraljevskim obvezama. Prvi samostalni službeni posjet nakon poroda odradila je u Londonu i otišla na druženje s članovima sportske humanitarne organizacije SportsAid koja se nalazi pod njezinim pokroviteljstvom. Kao velika ljubiteljica sportskih aktivnosti, jednostavno nije mogla odoljeti prilici da malo zaigra odbojku.

Princeza od Walesa 2013. na druženju s članovima organizacije SportsAid Princeza od Walesa 2013. na druženju s članovima organizacije SportsAid (Foto: Profimedia)

U tom trenutku vjerojatno je zaboravila kako ispod svoje majice tog dana nije odjenula potkošulju što se pokazalo kao greška, pogotovo u kombinaciji s trapericama srednjeg struka.

Catherine Middleton: Dostojanstvo i snaga buduće kraljice supruge koji su Britance učinili ponosnima Catherine Middleton Dostojanstvena Catherine Middleton - 4 Dostojanstvena Catherine Middleton na sprovodu kraljice Elizabete +6 Dostojanstvena Catherine Middleton - 6

Catherine je u naletu sportskog žara pred fotografima razotkrila goli trbuh i izazvala kritike konzervativnih rojalista.

Goli trbuh princeze od Walesa...

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju