Za savršenu sliku života krive su bajke i želja naših majki da nam usade najplemenitije vrijednosti, no baš to je glavni krivac za potpuno krivu percepciju stvarnosti i muško ženskih odnosa. Kako to popraviti zna Nikolina Pišek.

Draga Nikolina,

34 su mi godine. Do svoje 30-te nisam ni razmišljala o braku i djeci, ludo sam se zabavljala radeći posao koji volim i putujući po svijetu. Muškaraca je u mojem životu bilo, ali ni jedan nije ostavio neki značajniji trag. Oko tridesete javila mi se želja za vlastitom obitelji, ali ne pod svaku cijenu, jer dolazim iz jedne zaista sretne obitelji u kojoj i dan danas nakon 34 godine zajedničkog života moji se roditelji vole i poštuju. Dakle, želim ono što mislim da je najprirodnije i da svakom od nas pripada: brak i dijete iz ljubavi.

Nakon nekoliko beznačajnih veza i vezica u zadnjih par godina, u moj je život ušao on. Zaljubila sam se kao nikad do sada, ali naravno, on je oženjen. Kako mi je bit nečija ljubavnica totalno neprihvatljiv koncept, prekinula sam to bolno navlačenje.

Sad sam sama i slomljena, ali bar mirna. Međutim, ono što ne znam je kako krenuti dalje. Ja rođena optimistica po prvi puta u životu se suočavam s mogućnošću da nikada neću imati ono što najviše želim: čovjeka kojeg volim i vlastito dijete. Kako se pomiriti s tim?

Sensuella

Poštovana S. Namjerno sam skratila nesretno odabrano ime, jer koliko god je trebalo dočarati pretpostavljam, emotivnu i fragilnu stranu tvoje ličnosti, mene asocira na nešto sasvim drugo. Pa, da izbjegnemo kodno ime koje kao da je iz izvjesnih akcionih filmova namijenjenih isključivo odrasloj publici, prekrstit ću te, kao nekada Prince sebe, u samo jedan slovni znak. Da vidimo....

Neću napisati ništa novo ili revolucionarno, ali definitivno nas je Disney uvalio u govna, s oproštenjem. Dakle, on, i naše majke, koje su u želji da nam u svijest usade najbolje vrijednosti i udare najsolidnije temelje za dalje, sustavno su cijelo djetinjstvo radile, sasvim nesvjesno, na našem zaglupljivanju i isključivosti koja nam sada kreira probleme.

Znala sam da će rascvjetanim vrtom naše kuće trčati nevjerojatno zlatan zlatni retriver i da će me moj visoki suprug zelenih očiju poljupcima buditi svako jutro.

Ljubav, djeca, suprug sa zelenim očima i zlatni retriver

Sve što ti želiš, željela sam i ja. Sve to su željele i moje prijateljice. Sve to žele žene širom svijeta, bez obzira na rasu, vjeru, status. Ja sam duboko vjerovala, zahvaljujući bajkama gorespomenutog mutikaše, dapače, ZNALA sam da ću sa šesnaest upoznati onoga kome ću pokloniti srce i život, da ću se sa dvadeset udati, da ćemo imati hrpu nasmijane, nikad prljave dječice iz kataloga, da će rascvjetanim vrtom naše kuće trčati nevjerojatno zlatan zlatni retriver, i da će me moj visoki suprug zelenih očiju poljupcima buditi svako jutro.

Dvorišta nemam, a retriver se prometnuo u znatno manjeg i praktičnijeg kavalirskog španijela prgave naravi, koji nevjerojatno hrče s obzirom na veličinu, često smrducka, alergičan je na prašinu i voli započeti svađu s velikim psima koje na kraju torbicom tjeram - ja!

Hrpa nasmijane mazne dječice svela se na jednu ali prekrasnu, djevojčicu na pragu puberteta, koja mi, vjerujte, itekako zna pokazati zube i ako je to ikako moguće, tvrdoglavija je od mene i fanatično zanesena svakom novom izvannastavnom aktivnosti (sada vjerojatno već šesnaestom, sedamnaestom po redu). Sada svakodnevno sumanuto taksiram po zagrebačkim gužvama uzduž i poprijeko, gore i dolje, od Jankomira do Novog Zagreba.

Uglavnom, da skratim priču, po dvjestoti put, nakon što sam sva sretna nabavila prijeko potrebno sedlo, ona se pronašla u umjetničkom klizanju. Ovaj puta zaozbiljno. Ja se i dalje svako jutro budim u strahu. Ne daj, Bože, novih ideja!

Hanin otac u međuvremenu je pronašao novu ženu svog života, onda je ona pronašla novog čovjeka svog života. Meni je, iako sam bila majka-klinka, ubrzo bilo jasno da će se moj imaginarni život iz bajke svesti na jedna bajkovita dječja kolica velikih bijelih kotača od kojih sam odustala jednako brzo kako sam se njima i oduševila. Kolica kao metafora. Lijepo zamišljena i prekrasna, a krajnje neizvediva i neupotrebljiva u praksi, iliti slika idealne obitelji kao fiksacija, a zapravo teret koji ti ne dozvoljava da uživaš u bilo kojem drugom daru koji ti život posluži.

Stranputice i pogrešni muškarci

Suma sumarum ove konfuzne priče jest da unatoč i usprkos svemu moja djevojčica ima roditelje koji je vole, da ja nisam odustala od potrage za srećom i od prava na ljubav, da me je taj put odveo na brojne stranputice i u zagrljaje pogrešnim muškarcima, i da sada konačno mislim da sam u ciljnoj ravnini. No opet, imam dovoljno utakmica u nogama da znam da posljednja riječ nije moja, i da će vrijeme sve pokazati.

Ni jedna osoba nije pošteđena neugodnih emocija. One nas pokreću, gotovo tjeraju da nešto učinimo, promijenimo, prestrukturiramo, izgradimo drugačiji odnos, ponovo procijenimo ili prihvatimo. One nas tjeraju da se mijenjamo i prilagođavamo novim uvjetima. I sve dok se uspijevamo mijenjati i prilagođavati, moći ćemo i nadilaziti stresne situacije.

Ljubav je jako važna, ali nije najvažnija, a kamo li jedina vrijednost u našem životu. Život je toliko složen i bogat sam po sebi.

Onog trena kad odustanemo od prilagođavanja, sami smo sebe osudili. Oduzeli smo si pravo na nova rješenja i izlaze. Tada smo na pragu ozbiljnog poremećaja. Kad god se smisao života svede na jednu jedinu vrijednost, postavljen je temelj fanatizmu.

Kad je ljubav u pitanju, za fanatika će život bez ljubavi biti isto što i život bez smisla, a gubitak voljene osobe isto što i gubitak smisla postojanja. Kao da zaigramo rulet života fiksirajući sav imetak na jedan broj. Takav izbor i raspored vrijednosti odličan je temelj za životnu nesreću. A promisli o ovome, možda je u ovom grmu zec.

Ponekad se dogodi da potencijalni partneri naprosto bježe od takvog tipa ljudi. Osjećaju da ih žele zarobiti, da ih progone svojom željom za ljubavlju. Fanatici tada pribjegavaju tihom i tajnom jednosmjernom obožavanju i voljenju neke osobe. Ljubav prema njoj tada im osmisli život, a ne ovisi o njenom uzvraćanju.

Čovjek može visoko vrednovati partnersku ljubav, može je čak smatrati najvišom vrijednošću, no ako cijeni i druge sadržaje života, njegova će unutarnja struktura funkcionirati i pri velikim opterećenjima.

Ljubav je važna, ali nije najvažnija

Gubitak voljene osobe ili neostvarenje partnerskog odnosa tada će za osobu biti stres najvišeg mogućeg intenziteta, ali će joj preostale vrijednosti dati oslonac da to preboli, motivirat je na prihvaćanje takvog stanja i na to da nadiđe svoj gubitak. Najkobnije je vezati životni smisao za samo jednu vrijednost, jer sve ono što smatramo vrijednim zajedno čini njegov smisao.

Ljubav je jako važna, ali nije najvažnija, a kamo li jedina vrijednost u našem životu. Život je toliko složen i bogat sam po sebi. Otkriti njegovo bogatstvo i doživjeti ga u najrazličitijim aspektima moguće je samo ako sami sebe ne stisnemo svojim zabludama i predrasudama.

Draga S., glavu gore i uživaj u svemu što ti donosi svaki novi dan, daj sebi i ljudima koji ti dolaze na put šansu, uživaj i u pogreškama, one su samo stepenice koje treba prehodati. Ponekad je to teško i boli, a ponekad niti sama ne slutiš koje će dobro iz toga izaći.
Sretno!

Pitajte Nikolinu!
Želite li znati kako bi Nikolina stala na kraj vašim problemima ili u koliko visokim potpeticama ćete zaista biti seksi, odvažite se i postavite pitanje na zadovoljna@novatv.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju