Naša čitateljica ima 30 godina, 15 kilograma viška, dvoje djece i fakultetske obaveze. Nikolinu je pitala kako da na najjednostavniji način pokuša skinuti višak kilograma, a da se pritom ne izgladnjuje

Draga Nikolina, imam 30 godina i dvoje djece iza sebe. Kao tinejdžerica i mlada djevojka imala sam idealnu težinu i super izgled. Nagomilavanje kilograma u trudnoći je moje tijelo deformiralo. Sada imam 15 kg više od one težine koju sam imala prije trudnoća. Molim te reci mi, ali iskreno, kako vi javne osobe, žene, uspijete poslije trudnoće izgledati kao da vas je netko isklesao? Znam da bih trebala vježbati, ali jednostavno nisam za to, nemam vremena jer sam u radnom odnosu i jer sad tek idem na fakultet (udala sam se sa 18). A iskreno nemam ni volje kad se navečer vratim kući jer me čekaju djeca i kućanske obveze. Kako da na najjednostavniji način pokušati skinuti (ne u mjesec dana), a da se ne izgladnjujem?

Draga Daniela,

Čini mi se da svatko mora nositi neko svoje malo prokletstvo da mu u životu ne bi bilo predobro... Znam zvuči fatalistički, ali često promišljam o toj ideji. Zašto sebi samima kreiramo nezadovoljstva, i zašto svaka jedinka mora imati neki svoj, makar maleni križ.

Za razliku od muškaraca, ženska upotrebljivost mnogo je kraća. Ili čak brutalno kratka, koliko god mi o tome šutjeli, omeđena sa obje strane granicom koja čuva žensko fertilno, odnosno plodno životno razdoblje

Jer, ako ne postoji nikakav ozbiljan problem, ako su svi u obitelji zdravi, siti i na suhom, ako su djeca vesela i partner odan, u nama se javi neki sitan nemir, neko nezadovoljstvo, neko zrnce koje nam tare dušu kao pijesak bjeloočnicu, neki iritantni neugodno vruć povjetarac duboko u nama koji nam NE DOPUŠTA da budemo zadovoljni mirom i skladom koji smo postigli. Uvijek nešto nedostaje.

Težnja da se postigne imaginarno savršenstvo. (?)

Bi li naša sreća bila veća da smo kilogram mršaviji, centimetar veći, koju tisućicu nečega bogatiji, kvadrat prostraniji, koju konjsku snagu jači...? Ne znam odgovor, vjerojatno ne, pojavile bi se neke nove, sada nepostojeće fiksacije...

Najsigurnija poveznica između svih nas je to famozno članstvo u klubu nezadovoljnih. Ili, barem, djelomično zadovoljnih.

Kao što je onomad Hermes kao izaslanik Hada prisilio Sizifa na doživotno guranje stijene uzbrdo, tako i mi cijeli život za sobom vučemo mala ili velika, opravdana i bezrazložna, rješiva ili nerješiva nezadovoljstva i frustracije.

Možda za sam početak, pokušaj svoju težnju ne prezentirati kao problem, već kao cilj do kojeg želiš doći, i znaš da ćeš do njega stići. Neka te put ka tome cilju veseli, i ne postavljaj si prevelike zadatke, nego malim koracima uklizi u ciljnu ravninu, veseleći se svakoj savladanoj postaji... I nikada se nemoj uspoređivati s drugima.

Dobro je osvijestiti, kada ti koža postane pretijesna, a trava s druge strane ograde prezelena, i pritom ne mislim smo na probleme s kilažom, da se iz svoje kože ne može. Prvo da eliminiramo jedan od mogućih uzročnika problema.

Znaš da nemaš foru opustiti se, jer si svjestan da nemaš alibi u debelom džemperu, i da ti kao Damaklov mač nad glavom stoji svijetla satenska haljinica golih leđa i dubokog dekoltea, i nekoliko tisuća watti izdajničke studijske rasvjete

Jesi li pod stresom? Radiš li stresan posao?

Kroničan stres definitivno deblja. Zvuči paradoksalno, ali je objašnjenje poprilično prizemno. Što se događa kod stresa?
Dakle, u stresnim situacijama dolazi do pojačane aktivnosti osovine hipotalamus-hipofiza-kora nadbubrežne žlijezde, i pojednostavljeno rečeno, luči se hormon kortizol.

Taj hormon je bio vrlo koristan našim precima u vrijeme prije kojih 10ak tisuća godina, u vrijeme kada su živjeli poput predatora, odnosno žrtve. Danas ta funkcija nije toliko bitna, jer nas je suvremeni način života poštedio od takvih ekstremno zahtjevnih fizičkih situacija.

I otkuda gomilanje masnih stanica?

Lučenjem kortizola dolazi do poremećaja metabolizma, ugljikohidrata i masti, jednostavnije, krv se puni šećerom. Ukoliko je takvo stanje konstanto, tada vam je u krvi velika količina šećera.

Pojednostavljeno do kraja, čak i ako ne unosite velike količine hrane u organizam, vi ćete se i dalje debljati. Zvuči nevjerojatno? Uslijed stresa i veće količine kortizola, vaši mišići će se početi razgrađivati, te će tijelo protein iz mišića koristiti da vas dodatnim šećerom u krvi opskrbi energijom za vašu borbu s demonima na radnom mjestu.

Velika količina šećera u krvi koji ne trošite, jer vjerojatno sjedite uzrujani telefonskim razgovorom, dovodi do lučenja inzulina - hormona koji pohranjuje šećere u masno tkivo. Ne jedete, a debljate se! Posljedica stresa je vrlo vidljiva, obično pogođeni stresom ljudi imaju malu mišićnu masu i poprilično veliku količinu masti u predjelu abdomena.

Kažeš, nakon dvije trudnoće nakupila si petnaestak kilograma viška. Pitaš kako žene s ekrana s lakoćom vraćaju svoj izgled prije poroda? Mogu ti odgovoriti u svoje ime, ali mislim da bi odgovor bio sličan za svaku ponaosob...

Biti žena danas, kada pritisak sa svih strana samo raste, dokazivati se u svim segmentima obiteljskog i poslovnog života, i pritom ispunjavati visoke estetske kriterije koje nam nameće društvo velik je teret, ali prolaziti kroz neke prirodne životne mijene i cikluse pred očima javnosti i često krvožednog tiska, još je bolnije...

Imperativ je, unatoč apsolutno kontradiktornoj postavci, konstantno dokazivati svoju ženstvenost vječno mladim i savršenim izgledom, biti na taj način seksualno poželjna svom muškarcu (čitaj prihvatljiva u radnoj okolini), jer je, za razliku od muškaraca, ženska upotrebljivost mnogo kraća. Ili čak brutalno kratka, koliko god mi o tome šutjeli, omeđena s obje strane granicom koja čuva žensko fertilno, odnosno plodno životno razdoblje.

Ili još brutalnije rečeno, samo ako se ta plodnost (čitaj mladost) odražava u izgledu.

Biti pod povećalom javnosti, osim prijetnje tvojoj psihičkoj stabilnosti, ipak nosi jednu dobru stvar u paketu: uči te disciplini. Znaš da nemaš foru opustiti se, da nemaš mogućnost naslagati par kila zimske izolacije oko struka, jer si svjestan da nemaš alibi u debelom džemperu, i da ti kao Damaklov mač nad glavom stoji svijetla satenska haljinica golih leđa i dubokog dekoltea, i nekoliko tisuća watti izdajničke studijske rasvjete.

Svaka greška se kažnjava. Ne znam kojoj bi ženi godilo vidjeti svoju sliku u novinam s uvećanim namreškanim bedrima i likujućim naslovom..? Mislim da shvaćaš poantu.

Moje tajno oružje je sport, pa se povremeni izleti u junk food nekako kompenziraju. Ali ne bez potencijalnih posljedica: 7 pretrčanih kilometara u prosječnih 45min je otprilike 400-450 utrošenih kalorija. Pola pizze, klasičan ručak, dvije šnite kruha s namazom ili 100 grama keksa...

Moj ti je savjet: nabavi dobre tenisice i kreni lagano joggirati, uz povremene vježbe snage da dijetom ne gubiš tonus mišića. Tonus je užasno bitan, jer su mišići mnogo veći potrošači energije od masnog tkiva.

Ako dijetom izgubiš tonus (koji prvi odlazi ne upotrebljavaš li mišiće, jer organizam da bi se zaštitio od oskudice prvo eliminira najveće potrošače, a masne rezerve čuva za krizu), izgubljene kile ćeš mnogo brže vratiti, a teže sljedeći puta izgubiti.

Famozni yo-yo efekt.

O tome bih mogla danima, no najvažnije je da se TI SAMA SA SOBOM odlučiš da ćeš napraviti nešto za sebe, da ne zaboraviš na prehranu koja je 80% tvog uspjeha (proteini - gradivna tvar za mišiće, povrće, maaalo ugljikohidrata - oni se odmah razgrađuju u šećere i deponiraju u masti), i da kreneš na put koji će, nadam se, trajati ostatak tvog života.

Ne odustaj zbog boli ili nelagode, nedostatka kondicije, nego shvati da to tvoje tijelo protestira jer si mu načela deponije za krizna vremena - dakle masti. A to želimo, zar ne...?

Sretno i uživaj u promjenama

Pitajte Nikolinu!
Želite li znati kako bi Nikolina stala na kraj vašim problemima ili u koliko visokim potpeticama ćete zaista biti seksi, odvažite se i postavite pitanje na
zadovoljna@novatv.hr

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju