Pažljiv, romantičan i jednom rječju savršen muškarac sa samo dvije mane, a to su alkohol i nekoliko SMS poruka od nepoznate žene, uspio je izazvati ljubomoru kod supruge. Treba li ona zaboraviti na sve zna Nikolina Pišek

U braku sam već godinu dana, imam super muškarca pored sebe, divan je muž, pažljiv i romantičan. Međutim, ima jednu veliku manu, a to je alkohol. Ne pije često, ali kad izađe s prijateljima, vraća se pijan u rane jutarnje sate. To me nije smetalo dok ga jednom nisam uhvatila u laži. Dopisivao se s meni nepoznatim brojem i rekao kako se radi o rođaku kojeg nije godinama vidio. Povjerovala sam i na tome se završio naš razgovor, a onda sam nakon par dana saznala da se iza tog broja krije žena. On je rekao kako je to rođakinja koju je nedavno upoznao i da mi nije mogao reći istinu jer bih ja odmah napravila scenu. Ta djevojka zove mog muža usred noći, a on tvrdi kako s njom nikad nije imao ništa.

Molim vas neki savjet kako da sve zaboravim i da mu ponovno počnem vjerovati?

Nećete mu početi vjerovati samo tako....
Jer, evidentno ste ga uhvatili u laži. Odnosno u nelogičnosti. Što je taj nesrazmjer uzrokovalo? U razmaku od nekoliko dana, nepoznata rođakinja prometnula se u ženu za koju se kune da s njom nije ništa imao??!!

Druga strana bi ispričala različitu priču od vaše, i gledano iz drugog smjera, vrlo vjerojatno, glavni krivac bi bili - vi!

Pa zašto bi se i trebao opravdavati ukoliko je zaista riječ o rođakinji? Naime, nije toliko uobičajeno da su rođakinje predmet seksualnog interesa, iako, iznimaka, naravno može biti. Ako uzmemo u obzir da vaš suprug pripada onoj konzervativnijoj struji, onda je takva napomena uistinu bespotrebna. Ili, usudila bih se čak reći - indikativna.

Često slušamo o ljubomori kao negativnom osjećaju koji je potrebno sakriti ili ignorirati. No, je li to uvijek tako?! Ljubomora je najčešće potpuno opravdan osjećaj. Javlja se (osim ako niste patološki ljubomorni) na temelju intuitivnih predosjećaja. To bi trebao biti vaš slučaj. Osim, ako u vašem slučaju ljubomora nije predimenzionirana, ili patološka.

Idemo secirati stavku po stavku. Čini se da nema čovjeka koji nije ljubomoran. Većina istraživanja to potvrđuje, jer ljubomora je zapravo nelagoda, negativni osjećaj koji se javlja kad vjerujemo da je ugrožen naš status kod osobe do koje nam je stalo.

Malo ljubomore uglavnom ne škodi, pa čak i hrani partnerovo samopouzdanje. Naime, mnogi se osjećaju loše ako njihov partner izjavljuje da uopće nije ljubomoran jer to tumače kao znak da nisu voljeni.

>> Nikolina Pišek: Kada je ljubomora opravdana?

Kad uspijete započeti razgovor o ljubomori, u većini slučajeva brzo će se ispostaviti da ljubomora djelomično ima osnove, odnosno da neka vaša ili partnerova konkretna ponašanja potiču ljubomoru, bez obzira što to možda niste željeli i niste toga bili svjesni.

Korigiranjem ponašanja, ako nije riječ o patološki ljubomornoj osobi, ljubomora će se smanjiti na podnošljivu mjeru.

Ali što ako je u pitanju patološka ljubomora? Što ako je problem u partneru koji tu ljubomoru i osjeća, i koji najvjerojatnije pati od nedostatka samopouzdanja i osjećaja manje vrijednosti?

Ljubomora je vjerojatno najnezrelija, najviše djetinjasta emocija od svih koje osjećamo. Dok iskustva straha, ljutnje, tuge, srama i slično mogu biti uzrokovana realnim vanjskim okolnostima i njima primjerena, mada se češće radi o mješavini realističnih i dječjih, pretjeranih osjećaja – ljubomora je vrlo često utemeljena na pogrešnim, dječjim dojmovima o tome da nismo dovoljno dobri, da nemamo dovoljno ljubavi i pažnje te da naša vrijednost i samopoštovanje ovise o ponašanju drugih osoba.

Takav dojam o sebi i perspektivu gledanja na svijet teško je promijeniti, ali možda je najbolji put osvijestiti problem ako postoji. Ja ne mogu presuditi niti uprijeti prstom u srž problema u vašem slučaju, jer premalo poznajem problematiku. Sigurna sam da bi druga strana ispričala sasvim različitu priču od vaše, i da bi, gledano iz drugog smjera, vrlo vjerojatno, glavni krivac bili - vi!

Pokušajte razgovarati s nekim tko vam je blizak, ali i donekle objektivan, pokušajte se prisjetiti jeste li i u prijašnjim vezama osjećali ovakav nemir i sumnju naspram partnera. Ako niste, vrlo je vjerojatno da ste u pravu, i da imate razloga za sumnju.
Ukoliko ste u svakoj vezi upravo vi bili policajac i provodili noći pretresajući partnerove džepove, inbox telefona, poruke na mailu, mirišući njegove košulje i tražeći izdajničke tragove ruža na košuljama, najčešće bez uspjeha - onda imate problem. Problem koji može izazvati nove.

Zamislite da vas na poslu (gdje ste prisiljeni ići) konstantno optužuju da kradete, naprimjer, postotak dnevnog utrška firme. Zamislite da ste pod konstantnom istragom, koliko god nevini bili, da vas kolege poprijeko gledaju, da se opravdavate i time se samo više upetljavate, da se koji puta i uhvatite u laži pokušavajući na nepromišljen način dokazati nevinost. A nemate izbora, svaki dan morate se ustati i doći na radno mjesto koje vam osigurava kakvu takvu egzistenciju.

Imate dva scenarija koja se mogu odviti...
1. Razmišljat ćete na sljedeći način: ako me već ionako optužuju, zašto ne bih ukrala malo? Ionako sam pod istragom, ionako stalno slušam istu stvar i svakodnevno se opravdavam. A, uostalom, i ne događa se ništa spektakularno... Obrazac je uvijek isti, optužbe, gnjavaže, tortura, a ja ne gubim radno mjesto. Dakle, mogla bih to i napraviti...

2. Izmučeni i beznadni, dajete otkaz. Ima i drugih firmi....
Lose-lose situacija. Nitko ne dobiva, a ponajmanje vi.

Dakle, draga moja, preispitajte malo tu svoju ljubomoru, i tek nakon postavljene dijagnoze poduzmite neke mjere. U svakom slučaju, brak s čovjekom koji je, kako kažete, prije svega dobar prema vama - vrijedi sačuvati.
Puno sreće vam želim....

Pitajte Nikolinu!
Želite li znati kako bi Nikolina stala na kraj vašim problemima ili u koliko visokim potpeticama ćete zaista biti seksi, odvažite se i postavite pitanje na zadovoljna@novatv.hr.

Sve Nikolinine kolumne pročitajte ovdje!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju