Mame uvijek znaju najbolje, pa i kada je riječ o odabiru partnera za njihovo dijete. Ponekad sebične, pronalaze opravdanje u tome da uvijek sve rade iz ljubavi, no što kada svom djetetu počnu uništavati vezu i život? Odgovor ima Nikolina Pišek.

Draga Nikolina,

imam 24 godine, u vezi sam već 5 godina i to s 10 godina starijim čovjekom. On je stvarno super čovjek, brižan, voli me... gotovo savršen i ja sam sretna s njim. Problem je u tome što ga moja obitelj ne prihvaća zbog njegove dobi, majka ga mrzi i stalno o njemu govori ružno i time mi ulijeva nesigurnost. Govori mi da sam premlada i prelijepa za njega i da zaslužujem bolje. Bolju osobu od njega sigurno neću pronaći, no nekoga tko fizički bolje izgleda... možda??? Majka mi stalno ponavlja kako nas ne može gledati zajedno. Ne znam što da radim, njezine riječi me pogađaju, a trenutačno ne razgovaramo. Znam da fizički izgled nije bitan, ali kako izbjeći takve komentare i spriječiti sumnju i nesigurnost koju mi obitelj te prvenstveno majka ulijevaju tim komentarima.

Draga djevojko,

mislim da je stigao prijeloman trenutak u tvojem životu koji se zove odrastanje. U tvojem osobitom slučaju pomalo kasni, ali bitno je da se dogodi i da ptić koji je paperje već poodavno zamijenio pravom letačkom opremom, konačno napusti gnijezdo.

Iz perspektive žene koja je u 24-oj bila, (koliko god nalazila ovu riječ odbojnom, ipak ću je primijeniti) samohrana majka s već dobrim stažem i istinskim egzistencijalnim problemima, malo mi je teško shvatiti tvoj problem, ali eto...

Majka će preživjeti. Majke mogu preživjeti puno stvari, pa i grozomornu činjenicu da je njihova kćer u vezi, pa i u braku sa monstruoznim, zastrašujućim tipom koji je voli i cijeni.

Pokušat ću iz majčinske vizure. Vjerujem da za roditelja nema ničeg težeg i bolnijeg, a ujedno niti ničeg ljepšeg nego gledati svoje nejako djetešce kako stasa, kako samo pronalazi svoj put, pronalaziti sebe u njegovim postupcima i drhturiti nad njegovim pionirskim samostalnim koracima.

Kažem, predivno, jer te ispunjava ponosom, a bolno, jer si svjestan da stvari nikada više neće biti iste... Pikule i lutkice po ladicama zamijenila su ljubavna pisamca, dnevnici prepuni tajni djeteta koje stasa u odraslu osobu, njezina najbolja prijateljica stala je na mjesto ONE KOJOJ SE POVJERAVA. Zatvorena vrata donedavno dječje sobe alegorija su vašeg komunikacijskog kanala - otvaraju se samo u iznimnim situacijama, nakratko, i to ne kada vi želite. Osjećate da vam vaše zlato izmiče. Nepovratno.

Većina roditelja će preboljeti i tu činjenicu, svjesni da su djeca odapete strijele - oni su ih usmjerili najbolje što znaju, a sada ih moraju pustiti. Neki roditelji to nisu u stanju. Toliko godina truda, žrtvovanja, ljubavi - i da to u jednom jedinom trenutku ode u vjetar? Bespovratno?

Rezultat ovog straha su previše brižni roditelji. Koliko god to paradoksalno zvučalo, akcent je na ovom - "previše". Kao tvoja majka... Ljubazna, strpljiva, pažljiva, zainteresirana za tvoje fizičko i psihičko zdravlje. Reći ćete - pohvalno! Ali, postoji i druga strana medalje: ljudsko biće bolje sazrijeva u nevoljama nego u strogo kontroliranim uvjetima. Iako neki roditelji kažu kako se djeca nikada ne mogu previše voljeti, kada ljubav roditelja postane opsesivna i opterećujuća, transformira se u pravu opasnost za dijete.

Tvoja majka je prepoznala prijetnju, i odlučna je spriječiti raspad svoje obitelji. Postaje Načelo kojem je uloga jačati obiteljske veze između članova te grupe. To Načelo može biti samo Hestija, domaće ognjište par excellence, oko kojega se sakuplja obitelj i utvrđuje međusobne odnose.
Hestijin kompleks? Postoji li on uopće?

Čuvarica ognjišta je ranjena!

Hestija je, prema grčkoj mitologiji, bila boginja kućnog ognjišta, svjetlosti i topline doma. Arehetip Hestije kao boginje ognjišta aktivan je u ženama koje kućanske poslove ne shvaćaju kao zadatak već kao smislenu aktivnost. Za tip žene čijom ličnošću dominira arhetip Hestije, obitelj ima dublji i važan smisao u njihovoj egzistenciji. Ona doživljava da je njezino mirno zadovoljstvo građenja harmonije i kućnog reda pokvareno i srušeno ako drugi u minuti unište i uprljaju ono što je ona satima, danima (godinama?) uljepšavala i stvarala.

Čuvarica ognjišta postaje teško emocionalno ranjena ako njezini napori bivaju za druge besmisleni i bezvrijedni.
Tako se vjerojatno i tvoja majka osjeća, nezadovoljna činjenicom da njezina kći napušta majčinske skute s 'neadekvatnim' ženikom. I toliko ne tome inzistira da se čak i kći počinje preispitivati, nakon pet(!!) godina stabilne i lijepe veze. I koji su argumenti? Zlostavljač, ovisnik, kockar, alkoholičar...?

Mama misli drugačije. A znamo da mama zna najbolje. Tko zna, možda bi učinila uslugu nesretnom muškarcu napustivši ga. Nitko nije zaslužio svekrvu iz pakla čije profinjene estetske kriterije ne zadovoljava.

Zna li mama najbolje!

Ne, on naime, nije dovoljno lijep! Ne za majku, barem...
Ah, da, zaboravila sam, i prestar je! Nevjerojatno star 34-godišnjak za jednu tek iz vrtića izašlu 24-godišnjakinju. Bez obzira na to što je ta ista dovoljno zrela, i već više od pola desetljeća punoljetna po svim kriterijima. MAMA misli drugačije. A znamo da MAMA zna najbolje... Tko zna, možda bi učinila uslugu nesretnom muškarcu koji te evidentno obožava i vidi u tebi početak i kraj svega - napustivši ga. Nitko nije zaslužio punicu iz pakla čije profinjene estetske kriterije ne zadovoljava...

Draga djevojko, ako ne želiš život proživjeti držeći se za majčine skute - jer shvati, NIKADA NITI JEDAN TVOJ MLADIĆ NEĆE BITI DOVOLJNO DOBAR. Uvijek će imati loš ten, grist će nokte, zračit će loše, imat će govornu manu ili naprosto neće imati podoban curriculum u nekom segmentu.
Stvar je jednostavna. Voliš ga? Voli li on tebe? Slažete li se? Lijepo vam je zajedno? Nadopunjavate li jedno drugom nedostatke? Čini li ti se da tek kada ste zajedno ste cjelina? Da?? I što čekaš?!

Majka će preživjeti. Majke mogu preživjeti puno stvari, pa i grozomornu činjenicu da je njihova kći u vezi, pa i u braku s 'monstruoznim', 'zastrašujućim' tipom koji je voli i cijeni, poštuje i uvažava, podupire i štiti... Ima i gorih stvari u životu, vjeruj mi.

Ne dopusti majci da ti kroji veze, ona je svog životnog partnera odabrala, na tebi je red... I vjeruj mi, na kraju će i tvoja majka shvatiti, jer na kraju balade, ona te VOLI.
A sloboda je najpotpuniji oblik ljubavi koji možete nekome dati ili kojim možete pokazati svoju ljubav.

Uživaj u ljubavi i sretno!

Pitajte Nikolinu!
Želite li znati kako bi Nikolina stala na kraj vašim problemima ili u koliko visokim potpeticama ćete zaista biti seksi, odvažite se i postavite pitanje na zadovoljna@novatv.hr
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju