Nevjera koja je rezultirala nevjerom povrijedila je ženu koja sad svog partnera želi natrag pod svaku cijenu. Je li problem u prihvaćanju da smo svi zamjenjivi, u povrijeđenom egu ili je ipak u pitanju prava ljubav zna Nikolina Pišek

Draga Nikolina,

imam 30 godina, s dečkom sam 10 godina, prvih par godina je sve bilo u redu, obasipao me pažnjom, volio me je duboko i nježno. Ali sam ja bila mlada, jako mlada i htjela sam proživjeti život do tridesete. Otišla sam studirati, odlazila na putovanja, pa čak ga i varala. On je i dalje bio uz mene, iako ne zna za prevare. Prije tri godine sam počela primjećivati da se drugačije ponaša i nedavno sam saznala i zašto. Sve ovo vrijeme on je imao drugu djevojku. Ostavila sam ga i njoj sam rekla da ga može imati, no sad mi je krivo što se nisam borila. Jel sam bila u pravu? Vrijedi li se boriti za muškarca koji je vodio dvostruki život? Jel se može taj nježan dečko u kojeg sam se zaljubila vratiti? Zar da bacim toliko godina? Pomozi mi!


Poslije je****a - nema kajanja. Stara narodna mudrost vremešna koliko i ljudski rod sam. A ti si, draga moja, onaj prvi glagol (bez ljutnje, molim!) upražnjavala nemilice.

S kime god ti srcu bilo drago. S prekrasnim mirom u lažljivom srčeku svjesna činjenice da te tvoja utvrda mira, tvoja mirna luka vjerno čeka. I ne pita ništa. Ne postavlja zahtjeve, ultimatume, ne drami, ne sumnja...

Ali, sada je i više no očito da je i u tom samozatajnom, stabilnom čovjeku, unutar ljuske od krvi i mesa, pulsiralo samo ljudsko srce. Ono što je u cijeloj priči začudno (na stranu to što ste bili mladi, što si se ti željela malo izvjetriti, što ti je trebala sloboda, bla, bla, etc, etc.), je da si TI sada u šoku!

Od čega, draga moja?

On je, zamisli samo, imao drugu? Ma nemoj! Vjerojatno drugu koja ga je voljela dok si ti bila zauzeta nekim drugim muškarcima, koja mu je bila na dohvat ruke, koju je mogao nazvati svojom i koju je, uistinu, ponekad mogao i vidjeti....

Što te još šokira?

Činjenica da nisi nezamjenjiva..? Boli li te više podatak da si izgubila partnera za kojeg si tek sada postala svijesna da je vrijedan tvoje pažnje, ili je problem u povrijeđenom egu?
Štogod da bilo, kasno je za povratak... Moguć je, možda, ponovni početak. A taj početak je, pretpostavljam, znatno teži negoli onaj prvi.

On je, zamisli, imao drugu? Ma nemoj! Drugu koja ga je voljela dok si ti bila zauzeta drugim muškarcima

Osvrnemo li se deset godina unazad, bili ste mlad, zaljubljeni par sa svim potrebnim iliuzijama o životu i zajedništvu koje se treba imati da bi jedna veza mogla početi bez trauma i ikakvih zadrški. Voljeli ste se i uživali jedno u drugome, dok ti nisi pomislila da možeš bolje od toga.

Kolike su se samo veze nasukale na tu pretpostavku? U osnovi, istodobno i ispravnu i neutemeljenu, ali kako si ti to onda, jedno desetljeće prije svog prosvjetljenja mogla znati? Naime, lako je sada komparirati, kada postoji određeni opitni uzorak. Tada je to bila nemoguća misija. Da bi se dvoje moglo kvalitetno i uspješno voljeti, potrebno je uspostaviti nebrojeni niz uvjeta, da mi sada, iz ove perspektive, normalan i zdrav partnerski odnos izgleda kao nemoguća misija.

Jer nije samo dovoljno voljeti se. Ili voljeti slične stvari. Ili željeti biti zajedno... Mora se preklopiti pravo mjesto, vrijeme, intenzitet emocija, pravi balans sličnosti i razlika, htijenja, očekivanja... Naravno, svako malo život nas demantira nekom suludo romantičnom ljubavnom pričom, ali kada zagrebeš ispod površine, uvidiš da je uvijek postojao neki dobar razlog zašto su neke dvije jedinke opstale zajedno, unatoč i usprkos svemu.

Pitaš se, je li moguće vratiti onog divnog i osjećajnog čovjeka s početka priče? Nije, jer je on u međuvremenu postao drugačiji, promijenio se, evoluirao u osobu koju bi ti nanovo trebala upoznati.

I koja ti se možda i neće svidjeti. Jer, naime, nisi dopustila da evoluirate i odrastate zajedno. Tko zna, možda ste sada kompatibilniji no ikada, a možda ste i potpuni stranci. Možda te taj čovjek više niti ne želi u svome životu.

Nećeš niti znati ako ne pokušaš, ali se unaprijed pripremi da ćeš možda čuti ono što ne želiš. U svakom slučaju, trenutnu poziciju dobro je znati, jer tada je lakše krenuti dalje.

Sa svim saznanjima koje sada posjeduješ, o sebi i o drugima, trebalo bi biti puno jednostavnije...

Sretno!

Pitajte Nikolinu!
Želite li znati kako bi Nikolina stala na kraj vašim problemima ili u koliko visokim potpeticama ćete zaista biti seksi, odvažite se i postavite pitanje na zadovoljna@novatv.hr.

Sve Nikolinine kolumne pročitajte ovdje!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju