Tratinčica je bogata vitaminima C i A te nizom ljekovitih tvari: saponinima, taninima, kiselinama (jabučnom, vinskom, octenom, oksalnom), eteričnim uljem, gorkim tvarima... Zbog te jedinstvene kombinacije sastojaka, tratinčica pokreće metabolizam i pospješuje probavu.
Za detoksikaciju se preporučuje sok od mladih listova tratinčice, a najbolje ga je napraviti u sokovniku.
Za pripremu soka od tratinčice ne trebate brati velike količine listova tratinčice (ubacite u sokovnik otprilike 2 šake listova) jer se sok uzima u preporučenoj kuri od 1 do 3 žlice dnevno, tako da se žlica soka pomiješa s malo vode. Uvijek treba pripraviti svježi sok neposredno prije uzimanja.'Tratinčica pokreće metabolizam i pospješuje probavu'
Sok od tratinčice pomiješan s medom stari je narodni lijek za grlobolju i dišne tegobe (preporučuje se 1 žlica ujutro).
Od mladih listova tratinčice može se pripremiti salata, bilo da ih jedete zasebno ili da ih pomiješate s drugim samoniklim povrćem i(li) krumpirom. Također se listovi tratinčice mogu dodati u variva, juhe i namaze, a posebno su ukusni ako se nasjeckaju i pomiješaju sa svježim sirom.
Tvrdi zeleni pupoljci tratinčice mogu se marinirati u octu te koristiti umjesto kapara. Cvjetovi su također jestivi: najčešće se koriste za ukrašavanje salata i deserata, a mogu se i kandirati.
Pročitajte i zašto je zapostavljeni maslačak zaboravljeni Superman među ljekovitim biljkama.