"Noć knjige 2018.", manifestacija koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održat će se 23. travnja u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, a ovogodišnja tema joj je Budućnost knjige.

Temom se željelo potaknuti publiku, čitatelje, sudionike, medije i širu javnost na promišljanje o izazovima koje pred knjigu postavlja razvoj suvremene tehnologije te na istraživanje o povezanosti knjige i čitanja sa znanošću, izumima, inovacijama, novim formatima i tehnologijama.

U središtu zanimanja je pitanje kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče, koje su poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem.

Brojni sudionici

Svoje kreativne odgovore na ova pitanja ponudili su brojni sudionici, njih preko 625 od knjižnica, knjižara, nakladnika, odgojno-obrazovnih ustanova, instituta, kulturnih centara, bolnica, muzeja koji su pripremili preko 1130 različitih programa i prodajnih akcija, a održat će se u čak 284 grada i mjesta širom zemlje.

Svoju viziju budućnosti knjige predstavit će u programima, tribinama, prezentacijama, izložbama, kreativnim radionicama za djecu i odrasle, javnim čitanjima i druženjima s knjigom na otvorenom.

Nedostajati neće ni klasičnih predstavljanja knjiga, druženja s autorima, glazbeno poetskih ili plesnih performansa, dramskih izvedbi i čitanja. S knjigom ćemo se družiti i u vlakovima, na brodskim linijama, u parkovima, kafićima, bolnicama, staračkim domovima, školskim klupama.

Saznat ćemo i kako djeca vide budućnost knjige,a ove će se godine 'Noć knjige' obilježiti u čak 188 osnovnih škola te 26 vrtića, kao i mnogim srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama.

Za sve one koji toga dana nekome žele pokloniti knjigu, prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti tijekom cijelog dana neke i kroz tjedan u knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske.

Veliki broj knjižnica u 'Noći knjige' nudit će besplatan upis ili vraćanje knjiga bez naplate zakasnine.

Plakat \'Noć knjige\' Plakat 'Noć knjige' (Foto: PR) Svečano "lansiranje" 'Noći knjige 2018.'

Svečano lansiranje 'Noći knjige' započet će točno u podne, 23. travnja, predstavljanjem najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj prema agenciji GfK.

Da je budućnost mjesto i vrijeme u kojima bi knjiga trebala biti dostupna svima, pokazat će izložba "Ugovor iz Marakeša: zašto je važan?!".

Ovom izložbom, koja je plod suradnje Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatske knjižnice za slijepe i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, ukazuje se na važnost primjene Ugovora iz Marakeša u Republici Hrvatskoj za osobe koje su slijepe i slabovidne i za one koje imaju teškoće u čitanju standardnog "crnog" tiska.

Osim toga dodijeljene će biti i nagrade pobjednicima likovnoga natječaja za djecu "Ubaci knjigu u vremenski stroj!", koji je organiziran s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, a na temu budućnosti knjige.

Kako djeca vide budućnost knjige te kako bi mogla izgledati knjiga koju bi budući Zemljani željeli čitati? Odabrani radovi bit će tijekom mjeseca svibnja digitalizirani i predstavljeni u posebnoj virtualnoj izložbi na stranicama Noći knjige.

Projekcije nad fontanama u 'Noći knjige'

U ponedjeljak, 23. travnja, na fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice javnost će moći uživati u 3D projekcijama motiva koji vizualno obilježavaju ovogodišnju 'Noć knjige' .

Prethodnih su godina nad fontanama projicirani likovi Williama Shakespearea, Miguela de Cervantesa, Mačka Mišolovca i Ribe Vande, a ove će godine nad njima letjeti astronaut.

Astonaut će biti lansiran iznad fontana u 20 sati, a njegovu putanju pratit ćemo sve do 23 sata. Fotografije možete podijeliti na društvenim mrežama uz oznaku: #nocknjige.

Putuj s knjigom!

U suradnji s Hrvatskim željeznicama i Jadrolinijom, 'Noć knjige' je putnicima u prigradskim vlakovima na području Zagreba i okolice putnicima sva tri plovna područja Jadrolinije, deset brodskih linija, od sjevera do juga Jadrana i ove godine omogućila emitiranje audiopriča i zvučnih knjiga za djecu.

Audiopriče je ustupila Croatia Records iz svoje edicije "Bakine priče".

Noć knjige za humanost

Organizatori 'Noći knjige' nastoje svake godine manifestaciji dati humanitarnu notu, ukazujući na potrebe onih kojima je potrebna naša pomoć.

Ovoga puta nakladnici će nakladnicima donirati knjige i slikovnice sigurnim kućama za žene i djecu žrtve nasilja i to Autonomnoj ženskoj kući Zagreb i Sigurnoj kući Vukovarsko-srijemske županije.

Plakat \'Noć knjige\' Plakat 'Noć knjige' Foto: PR Prijatelj knjige

'Noć knjige' ove godine pokreće projekt "Prijatelj knjige", želeći skrenuti pozornost i na one kojima rad s knjigom nije primarna djelatnost, ali svojim aktivnostima promiču knjigu i čitanje.

Prema jasnim kriterijima takvi klubovi, kafići, restorani, hoteli i dr. dobit će posebno oblikovanu, dvojezičnu oznaku koja će sugerirati da je to mjesto prijatelj knjige.

Kriteriji za dodjelu statusa "Prijatelj knjige" jesu da je kafić, klub i restoran tijekom godine organizira najmanje pet promocija knjiga ili srodnih događanja, da u svojem prostoru ima postavljenu policu s knjigama ili je sudjelovao u manifestaciji 'Noć knjige'.

Organizatori Noći knjige

Organizatori Noći knjige 2018. su Zajednica nakladnika i knjižara HGK, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok, Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena, a ove im se godine pridružila i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Noć knjige 2018. održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

Promo video Noći knjige 2018 možete pogledati u videu, a program na linku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju