U 2021. godini održat će se šesnaesta po redu "Noć muzeja", manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Od 2005. do 2020. godine manifestaciju je posjetilo 3.497.759 posjetitelja, a za ovogodišnju, "Noć muzeja" koja će se na temu "Zadaće muzeja u uvjetima kriza" održati online 29. siječnja, prijavio se 171 sudionik, muzejska, baštinska ili obrazovna institucija.

Organizatori kažu kako ih broj prijavljenih sudionika iznimno raduje i potvrđuje opravdanost kreiranja kulturnih sadržaja i komuniciranja tih sadržaja publici i najširoj javnosti i u otežanim uvjetima.

U okolnostima globalne krize proteklih mjeseci izazvane pandemijom COVID-19, u Hrvatskoj i razornim potresom u Zagrebu, a nedavno u Petrinji, Sisku i Glini, većina muzejskih i sličnih kulturnih događanja preselila se na digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, sukladno epidemiološkim mjerama i nakon teških stradanja muzeja u potresu, podsjeća se u najavi.

Tako će i u digitalnoj Noći muzeja, od 18 do 23 sata, posjetitelji moći pretraživati atraktivne sadržaje putem digitalne platforme nocmuzeja.hr, društvenih mreža, digitalnih aplikacija i stranica pojedinih ustanova.

Proteklih 15 godina 'Noć muzeja' obilježila je upravo masovnost posjeta muzejima, koja je prelazila i brojku od 300.000 posjeta tijekom jedne noći, napominju organizatori.

Dodali su i kako su uspjehu "Noći muzeja" svih ovih godina, doprinijele brojne muzejske, baštinske, znanstvene i obrazovne institucije kreirajući atraktivne programe koji su privlačili tradicionalnu muzejsku, ali i novu publiku, koja je dijelom potekla i nastala i na tim programima.

Popis muzeja koji sudjeluju i njihovu ponudu možete pronaći na stranici manifestacije.

Virtualna Noć muzeja u Muzeju Mimara

Uoči Noći muzeja oglasili su se i sami muzeji. Iz zagrebačkog muzeja Mimare poručili su da će iz sigurnosnih razloga, zbog pandemije i posljedica potresa, ovogodišnju "Noć muzeja", kao i mnogi hrvatski muzeji, održati u virtualnom okruženju.

Iz Muzeja kažu da su uz strukturalna oštećenja stropa reprezentativne dvorane na drugome katu, cijelog krovnog dijela atrija i brojne pukotine u interijeru, stradali i neki muzejski predmeti.

Nedavni potres uzrokovao je nova oštećenja i taj će zagrebački muzej još mjesecima biti zatvoren za posjetitelje.

Iako zbog sigurnosti posjetitelja nismo u mogućnosti otvoriti vrata muzeja, radni procesi u muzeju nisu prestali, već su se prilagodili novoj situaciji i usmjerili prema virtualnom prostoru, poručuju iz Muzeja.

Zato su na mrežnim stranicama dostupni virtualna šetnja muzejom, muzejski blog na kojem možete pročitati zanimljive priče iz muzeja te tri virtualne izložbe.

Muzej Đakovštine otvoren za javnost u "Noći muzeja"

'Noć muzeja' održat će se i u Muzeju Đakovštine od 18 do 23 sata, uz prilagodbu epidemiološkoj situaciji i provedbu svih mjera, najavio je ravnatelj Muzeja Borislav Bijelić.

I ove godine za 'Noć muzeja' otvoreni smo za javnost, uz intenciju da se izbjegne masovnost posjeta građana. Moći će se pogledati stalni postav Muzeja, kao i aktualna izložba slika iz zbirke naše kuće, a ostali programi bit će online, najavio je ravnatelj Muzeja koji se manifestaciji pridružio 2009. godine

Bijelić je najavio i prigodnu prodaju publikacija Muzeja po 30 posto nižim cijenama.

Etnologinja Muzeja Đakovštine Ivana Delić za najmlađe je najavila online program uz Mišu – vodiča za djecu kroz muzejski postav, kao i online šetnju za najmlađe po znamenitostima Đakovštine.

Arheologinja Muzeja Jelena Boras najavila je online Povijesni atlas Đakovštine - online prikaz interaktivnih karata s gotovo 5000 toponima đakovačkog kraja, počevši od 18. do početka 20. stoljeća, kao i prikaz vodenica i mlinova u Đakovštini u tom vremenu, koji će se moći pratiti i nakon Noći muzeja.

Knjižničarka Andrea Heđi najavila online prikazivanje dvaju dokumentarnih filmova, u čemu se Noći muzeja u Muzeju Đakovštine i ove godine pridružuje stalni suradnik – Fotokino klub Đakovo.

(Hina/Zadovoljna.hr).
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju