Kad se priroda zaigra nastaju prizori koji ostavljaju bez daha, a cvijeće je najbolji primjer toga. Od kraljice vrta, preko nizozemskih tulipana pa sve do cvijeta japanske trešnje, na ovome svijetu nema savršenije umjetničke kreacije nego što je cvijeće.

Galerija Noćna frajla Noćna frajla Noćna frajla +7 Noćna frajla

Ako razmišljate kojim biste novim cvijetom u budućnosti ukrasili svoj vrt, terasu ili balkon, možda je baš noćna frajla pravi izbor.

Radi se o višegodišnjoj zeljastoj biljci iz porodice noćuraka. Popularna cvjetnica dolazi iz Perua, a miriše poput najslađeg parfema. Osim imena koja smo već spomenuli, ovaj ćete cvijet pronaći i pod nazivom noćna dama, čudo od Perua, peruanski noćurak te pod latinskim nazivom Mirabilis jalapa.

Cvjetovi noće frajle otvaraju se kad padne mrak i mirišu božanstveno

Posebna je po tome što se cvjetovi obično otvaraju kasno u podne, odnosno u sumrak, po čemu je zapravo i dobila ime. Kad se otvaraju, cvjetovi proizvode intenzivan, ali ugodan slatkasti miris koji će cijele noći krasiti vrt.

Noćna frajla Noćna frajla (Foto: Shutterstock)

Opojnim mirisom i zamamnim bojama privlači razne kukce koji se dolaze gostiti u savršenom ambijentu. Zanimljivo je da se biljka zatvara kad izađe sunce, ali će ostati otvorena i mirisna ako je oblačni dan.

Prirodno raste u tropskim krajevima, ali je u Europi već dugo poznata kao biljka oko koje se ne moramo previše potruditi, a daje nam tako puno zauzvrat. Odličan je izbor za sve početnike u vrtlarstvu te za sve one koji ističu da baš i nemaju sreće sa cvijećem.

Osim što je otporna, izgleda doista efektno, a u prirodi možemo pronaći šarene ili jednobojne primjerke. Može narasti do metar visine i tako formirati dekorativne grmove koji će se zasigurno isticati u vrtu – kako zaigranim bojama tako i mirisom koji će primijetiti svi gosti koji uđu vaš vrt u večernjim satima.

Noćna frajla Noćna frajla u vrtu (Foto: Shutterstock)

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta kako da noćna frajla uspije i podari vas prekrasnim bojama i neodoljivim mirisom.

  • Noćnoj frajli odgovara humusno tlo bogato glinom.
  • Posadite je na sunčanoj ili djelomično sjenovitoj strani vrta.
  • Biljci odgovara sunčano mjesto i relativno vlažna zemlja, a tijekom visokih temperatura treba je često zalijevati. Inače ju treba zalijevati umjereno.
  • Bujno će cvjetati na suncu, ali će izdržati i u hladovini. Najbolje je pronaći sredinu.
  • Jednom mjesečno biljci dajte prihranu, a važno je spomenuti i da se noćna frajla ne voli seliti.
  • Biljku možete držati u posudi na balkonu, ili čak u zatvorenom prostoru. Uspjet će, ali neće doživjeti svoju punu ljepotu kao da se nalazi vani.
  • Nemojte se uplašiti ako su cvjetovi danju smežurani. Kad padne mrak oni će ponovno zasjati u punom sjaju. 

Noćna frajla Noćna frajla otvara svoje cvijetove kada padne mrak (Foto: Living4media)

Indijski jorgovan: Ružičasti ljepotan koji je najraskošniji kad ostalo cvijeće počne blijedjeti Indijski jorgovan Indijski jorgovan Indijski jorgovan +12 Indijski jorgovan

10 vrsta ljetnog cvijeća koje već godinama obožavamo Gladiole Ljetno cvijeće Ljetno cvijeće +8 Ljetno cvijeće

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju