Dok je muškarcima dopušteno igrati u kratkoj majici i kratkim hlačama, rukometašice u natjecanju na pijesku moraju nositi donji dio bikinija, i to uzak i visoko rezan. Norveške rukometašice to su pokušale promijeniti – i zbog toga su kažnjene.

Svaki sport ima svoja pravila koja se odnose na dresove, no ona često nisu jednaka za muškarce i žene.

Rukomet na pijesku pravi je primjer toga. Prema pravilima Međunarodne rukometne federacije, muški igrači smiju igrati u majicama i kratkim hlačama koje moraju biti barem 10,16 cm iznad koljena, a žene moraju biti odjevene u top i donji dio bikinija koji mora biti „uzak i odrezan prema vrhu noge, maksimalne bočne širine 10,16 cm“.

Samo jedan pogled na to pravilo dovoljan je da shvatimo kako u vrhu sportu još uvijek vlada seksizam, a norveške rukometašice to su željele promijeniti na ovogodišnjem Europskom natjecanju u rukometu na pijesku. Naime, dok u matičnoj zemlji mogu nositi hlače baš kao i muškarci, na najvećem europskom natjecanju to nije bilo moguće, a kako je riječ o igri na pijesku u kojoj dolazi i do padova, jasno je da donji dio bikinija nije najbolje rješenje.

Argentinke pobijedile Hrvatice u rukometu na pijesku (Foto: AFP) Norvežanke kažnjene jer su odbile nositi bikini gaćice: Ova pravila kažu da moraju

I upravo su zato sasvim spontano, kako kaže igračica Katinka Haltvik, došle na ideju da na utakmici za brončanu medalju nose ono u čemu se osjećaju ugodno. Tako su sve igračice odlučile nositi crveni gornji dio i plave kratke, uske hlače.

No Europska rukometna federacija očito se ne slaže s time da bi za muškarce i žene trebala vrijediti jednaka pravila. Štoviše, disciplinska komisija na spomenutom je natjecanju donijela odluku da odjeća igračica iz Norveške nije u skladu s Jedinstvenim pravilima sportaša definiranima u pravilima rukometa na pijesku Međunarodne rukometne federacije. Disciplinska komisija odlučila je izreći kaznu od 150 eura po igračici, što je ukupno 1500 eura.

KAKO KRATKE HLAČE MOGU BITI NEPRIMJERENE U ODNOSU NA GAĆICE?

Norveški ministar sporta tu kaznu opravdano smatra smiješnom, a Norveški rukometni savez također je stao iza svojih igračica i pohvalio njihov pokušaj mijenjanja pravila.

Kazna koju su rukometašice dobile odjeknula je čitavim svijetom, a kada se uzme u obzir da su se i drugi pokušaji reguliranja službene ženske odjeće u drugim sportovima na plaži pokazali također kontroverznima, tim je više potrebna hitna izmjena tog pravila koje će vrijediti uvijek i svugdje.

Primjerice, na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju odbojkašice na pijesku mogu birati hoće li igrati u kratkim hlačama i majicama, bikiniju ili jednodijelnom kupaćem kostimu. Zašto to onda ne vrijedi i za rukomet na pijesku?

Izgovori poput toga da je je to odjeća koja više prianja uz tijelo kako bi omogućila bolju izvedbu sportašica u najmanju su ruku smiješni i ponižavajući za svakoga tko razmišlja svojom glavom.

Potez norveških rukometašica smatram:

glasova:

Toga su svjesne i žene diljem svijeta koje već nekoliko dana na instagramskom profilu rukometašica ostavljaju poruke podrške. U trenutku pisanja ovog teksta objava koju su podijelile na Instagramu ima 9625 lajkova (za usporedbu, njihove ostale objave u prosjeku imaju nekoliko stotina lajkova), a poruke im ne prestaju pristizati.

Ispod fotografije nalaze se komentari poput ovih:

Volim i draži mi je ovaj dres. Žene se ne bi trebale pridržavati drugačijih pravila kada je u pitanju sportski dres. To je odavno trebalo biti promijenjeno.

Podržavam kratke hlače! Bravo!

Idete za svojim pravima noseći odjeću kakva je najbolja za vas. Ja sam iz Kanade i navijam za vas.

Hvala vam što se zalažete za ženska prava!

Ovo pravilo nije ništa drugo nego čisti seksizam.

Novčana kazna vrijedila je ovoga. Drago mi je što netko ustaje za prava žena u sportu. Bravo!

Niz pohvala nastavlja se unedogled, a činjenica što se uopće u ovo vrijeme moramo baviti takvom tematikom uistinu je izvan svake pameti. Ne možemo se ne zapitati bi li bile kažnjene da su napravile obrnuto? Da su pravila drugačija pa da su kratke hlače zamijenile bikinijem?

Bi li onda bile kažnjene jer su pokazale previše kože? Bi li se onda pozivalo na čednost? Muškarci na poziciji moći i ostali dušobrižnici vjerojatno nikada neće biti zadovoljni, što god žene napravile.

Upravo ovakve situacije dokazuju da promjena uvijek kreće od nas samih, bez obzira na to čime se bavimo. Djela, a ne riječi.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju