Ministarstvo pravosuđa i uprave svake godine objavljuje statistički prikaz za prethodnu godinu, a među objavljenim podacima budu i najpopularnija imena za djevojčice i dječake, njih ukupno sto, odnosno 50 za dječake i 50 za djevojčice.

I u 2021. godini, ako i godinu ranije, najpopularnije ime za djevojčice bilo je Mia, a za dječake Luka. Konkretno, ime Mia dobilo je 539 djevojčica rođenih u prošlog godini, a ime Luka u 2021. godini dobilo je 867 novih predstavnika.

I dok se na popisu 50 najčešćih imena za djevojčice i dječake obično ne događaju prevelike promjene, mi smo usporedili popis najčešćih imena u 2020. i 2021. godini i izdvojili osam imena kojih nije bilo na popisu za 2020. godinu, a pojavila su se u statistikama za 2021. godinu.

Nova imena na popisu 50 najčešćih imena muške novorođene djece su:

  • Franko

Ovo je ime latinskog podrijetla i izvedeno je od latinskog imena Franciscus, odnosno talijanskog Francesco.

Numerologija kaže da su osobe koje nose ovo ime prožete duhovnošću, ne zamaraju se materijalnim te su, posebno u ljubavi, veliki sanjari.

  • Vid

Ime Vid izvedeno je iz latinske riječi vita, odnosno 'život'.

Numerologija kaže da su osobe koje ga nose mirni posrednici koji vole harmoniju u odnosima. Vole i nježnost i pažnju, a kao osobe su smirene i tople.

  • Lovre

Ime Lovre izvedeno je iz latinske riječi laurentius i znači 'čovjek iz Laurentuma'. Prema drugom tumačenju, izvedeno je od latinske riječi aurus koja znači 'lovor'.

Numerologija kaže da su osobe koje nose ovo ime veliki mislioci koji ne mare za materijalno. Ono čime privlače druge ljude su njihova duhovnost i neovisnost o materijalnom.

Nova imena na popisu 50 najčešćih imena ženske novorođene djece:

  • Maris

Ovo ime latinskog podrijetla izvedeno je od riječi mare, koja znači 'more', a u prenesenom značenju ime Maris znači 'ona koja dolazi s mora'.

Numerologija kaže da se radi o nježnim i miroljubivim osobama koje na okolinu djeluju smirujuće i uvijek znaju pravim riječima i postupcima utješiti druge.

  • Aria

Aria, odnosno Arija ime je perzijskog podrijetla i znači 'plemenita' ili 'časna'.

Prema numerologiji, osobe koje nose ovo ime su temperamentne, pune energije i znatiželjne. Vole učiti, ali vole i riskirati u neočekivanim situacijama. Najsretnije su kada su u pokretu.

  • Luna

Na latinskom jeziku luna znači 'mjesec', a u rimskoj mitologiji ovo ime nosila je boginja mjeseca.

Prema numerologiji, osobe s ovim imenom su kreativci koji ne ovise o drugima. Teškoće koje sa sobom život nosi podnose bolje od drugih, a u životu im je, između ostalog, jako važna duhovnost.

  • Mara

Ime Mara jedna je od izvedenica imena Marija, koje ima više tumačenja, a prema jednom od njih ime je izvedeno od egipatskog mry, što znači 'voljena', odnosno 'od Boga voljena'.

Prema starijim tumačenjima, ime je nastalo od hebrejskog mir ('gorko') i jam ('more') pa bi značenje bilo 'gorčina mora'.

Numerologija kaže da se radi o osobama koje su snažne i uspješne te dobro barataju financijama. Osim toga, ambiciozne su, hrabre i najčešće uspiju u svemu čega se prime.

  • Roza

Ime je izvedeno iz latinske riječi za ružu - rosa.

Prema numerologiji, radi se o ustrajnim i borbenim osobama koje se znaju nositi sa životnim poteškoćama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju