Organizatorica vjenčanja i velika obožavateljica cvijeća, Anita Barbarić odabrala je neke od najljepših primjeraka krizantema kako bi kreirala cvjetne aranžmane koje ćete željeti imati u domu tijekom cijele godine

Svaki cvijet dobije svoj zlatni trenutak, svojih pet minuta pa će tako vjerujem i krizantema - govori nam organizatorica vjenčanja Anita Barbarić, a.k.a. Flower girl.

Upravo ju je ljubav prema cvijeću odvukla od njezine ekonomske struke pa je danas i samouka cvjećarka čiji su talent prepoznali mnogi, a uspješno žongliranje s dvije kreativne karijere njezina je svakodnevica.

Postoji varijanta napraviti nešto lijepo, a da to pritom ne uključuje kamenčiće i organdije.

--Anita Barbarić

Za Anitu su upravo krizanteme jedan od omiljenih alata, a ovog se zadatka, rekla nam je na početku, ne bi ni prihvatila da je morala prikazati samo njihovu tužnu ulogu.

Želim predstaviti krizanteme na način kako se on percipira u ostatku svijeta, kao cvijet koji se koristi u svim prigodama.

Kod nas se uzgoj krizantema isključivo tempira prema blagdanu Svih svetih kako bi u tom periodu ponuda bila što raznovrsnija, iako se i onda ona svodi na svega nekoliko klasičnih vrsta.

Međutim, na cvjetnoj burzi u Nizozemskoj postoji cijela lepeza sorti i nema te vrste i boje koja se ne može nabaviti - objašnjava nam Anita dok stoji pred nekoliko ogromnih vaza dupkom ispunjenih raznovrsnim cvijećem.

DEKORATIVNE LJEPOTICE

Većina cvijeća može se nabaviti tijekom cijele godine, uključujući i krizanteme

Ovaj cvijet porijeklom iz Azije i sjeveroistočne Europe na našem je tržištu pomalo nepravedno zanemaren. Isto kao i nekada karanfil. Međutim, nadamo se kako će stvarno dobiti tih svojih "pet minuta" ili ih barem treba iskoristiti sada kada je njihova ponuda u punome jeku.

Izrazito su dekorativne, osim klasičnih cvjetnih glava koje izgledaju poput npr. raščupanih ivančica, krizanteme mogu biti i u obliku pompona ili dugmadi te su prilagodljive svakom prostoru i prigodi - od vjenčanja do kućnih zabava.

U Aziji i Americi tretiraju se drugačije, a njihova je simbolika povezana i s nekim sretnijim prigodama.

Kineska legenda govori da je to cvijet vječne mladosti, a Kinezima je krizantema važnija od orhideje ili bambusa - simbolizira plemenitost, poštenje i iskrenost. Također, prema Feng shuiju, krizantema u dom donosi sreću i smijeh.

U Japanu je ona pak cvijet monarhije. Glavno prijestolje na kojemu sjedi japanski car zove se Krizantemino prijestolje, a službeni pečat monarhije također je cvijet krizanteme i sva najvažnija odličja nose njezino ime.

Amerikancima su krizanteme simbol radosti i poklanjaju se za rođendan posebno dragim ljudima. Pročitajte više o simbolici ovoga cvijeta i zašto ga nosimo na grobove voljenih.

DRUGO LICE KRIZANTEMA

Vjerujem kako će i krizanteme dobiti svoj zamah. To se dogodilo i s karanfilima, božurima i hortzenzijama.

--Anita Barbarić

A kako bi se približili zapadnoeuropskoj praksi prema kojoj su krizanteme standardno rezano cvijeće koje se koristi za sve vrste aranžmana, pomogle su nam spretne Anitine ruke. Osmislila je tri raskošna buketa s krizantemama ljepšim i od ruža.

Ovi prekrasni aranžmani prilagodljivi su i najsvečanijim prigodama i prostorima, a ne moraju se uvijek niti držati u vazi. U nastavku pogledajte kako izgledaju krizanteme kada nisu isključivo grobno cvijeće, nego prekrasna dekoracija za cijelu godinu.

1. Snježno bijela lopta od krizantema
Zar to nije prekrasno? - govori Anita noseći u rukama bijeli vjenčani buket od krupno cvjetnih bijelih krizantema koje su poznatije kao "lopte".

Jer kod vjenčanih buketa uvijek će dati prednost krizantemama. Njoj su kao profesionalki dostupne tijekom cijele godine na nizozemskoj cvjetnoj burzi. Iskombinirala ih je sa sivim ukrasnim biljem er kaže kako im ništa drugo niti ne treba.

2. Aranžman s poljskim cvijećem
Kod ovog stila važno je da buket izgleda kao da ste ga sami ubrali "negdje uz cestu". Dominantno zelenilo, Anita je u ovom slučaju "razbila" s ljubičastim krizantemama i malo raznobojnog raslinja.

Zamišljen kao središnji aranžman na stolu, u ovaj će se buket lako zaljubiti i svaka mladenka. Ako nešto slično zamišljate i u vašem domu, pokušajte pratiti rustikalni stil cvijeća pa ga umjesto u vazu, možete smjestiti u drvenu kištricu.

3. Nježno ružičasti buket na dar
Iako je u ovom slučaju Anita na umu ponovno imala mladenke, jer su joj vjenčanja ipak uža specijalnost, na kraju smo se složile da je ovakav buket savršen poklon.

Prema američkom principu, za rođendan, nekoj jako dragoj osobi. Ovaj put kombinirala ih je s kraljicom cvijeća, ružom. Manje loptaste krizanteme s kojima se poslužila mnogima su nepoznate, ali izrazito dekorativne. Ako njima želite ukrasiti prostor, dovoljno će biti nekoliko grana u vazi bez dodatka drugog cvijeća.

SAVJET VIŠE
Krizanteme mogu stajati u vazi i do dva tjedna, a pravilo kojeg se uvijek treba pridržavati kako kod krizantema, tako i kod drugog rezanog cvijeća je ono o mijenjanju vode.

Idealno bi bilo mijenjati vodu svaki dan. A cvijeće kao takvo je puno izdržljivije, ako je pikano u spužvu koja se onda samo vlaži po potrebi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju