Znanstvenici su pronašli novu boju koja se smatra najljepšom nijansom plave boje, čak je se naziva plavom bojom najbližom savršenstvu. Nova boja nazvana YInMn plava dobila je dozvolu za komercijalnu uporabu te će se njome uskoro moći bojati zidovi u domovima

Kemičar Mas Subramanian i njegov tim sa Sveučilišta u Oregonu slučajnošću su 2009. godine pronašli novi pigment plave boje, dok su izvodili pokus vezan uz elektroniku.

Nova boja nazvana YInMn plava dobila je dozvolu za komercijalnu uporabu te će se njome uskoro moći bojati zidovi u domovima

Za jednu seriju testova, znanstvenici su pomiješali crni mangan oksid s različitim kemikalijama i zagrijali ih na 1.000 stupnjeva Celzijevih (ime boje YInMn plava dolazi od elemenata koji se nalaze u boji, itrijuma (eng. Yttrium), indijuma (eng. Indium) i mangana (eng. Manganese).

Sretnom slučajnošću jedan od uzoraka ispao je vrlo žive, jake nijanse plave. Dodatna testiranja pokazala su da zbog svoje jedinstvene kristalne strukture boja ne blijedi čak ni kad je izložena ulju ili vodi.

Znanstvenici ističu kako je ova boja ne samo dugotrajnija nego i sigurnija za komercijalnu uporabu jer ne sadrži nikakve toksine. Uz to, reflektira veliku količinu infracrvenih zraka zbog čega bi se mogla koristiti i kao boja za krovove jer bi na taj način hladila prostor i činila ga ugodnijim. Zbog svega toga YInMn plava potpuna je suprotnost najružnijoj boji ikada.
 
Boja 'najbliža savršenstvu' dodatno je usavršena te će se prodavati za komercijalne premaze i u proizvodnji plastike, a kasnije ove godine moći će se kupiti i kao boja za zidove i namještaj. YInMn plava mnoge podsjeća na kobaltno plavu, a pogledajte i 10 načina kako nositi kobaltno plavu boju.

'Struktura kristala koju koristimo za ovu boju bila je poznata i prije, ali nitko dosad nije došao na ideju koristiti je u komercijalne svrhe. Još otkako su stari Egipćani razvili prve pigmente plave, industrija se borila s problemima sigurnosti, toksičnosti i trajnosti boja', ističe Subramanian.
 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju