Moja soba, moja sloboda. Tako na svoj mali kutak u stanu ili kući gledaju svi mališani. Dječja soba je najvažniji prostor u životu najmlađih članova obitelji...

Galerija Uređenje dječje sobe - 6 Uređenje dječje sobe - 1 Uređenje dječje sobe - 2 +2 Soba od 11 kvadrata izgleda veće i prozračnije zbog bijelih tonova

Ondje se igraju, pišu zadaću, razvijaju kreativnost, uče kako biti samostalni, uče o radnim navikama i općenito, o odgovornosti prema prostoru u kojemu se nalaze.

Dok su klinci mali, njihov prostor možemo urediti po svome guštu, a kad dođu u tinejdžerske godine i kad im privatnost postane jako važna, roditeljima je često zabranjeno ulaziti u njihovo kreativno carstvo.

Bilo da ste roditelj predškolca ili tinejdžera, uređenje njihovog prostora je uvijek poseban izazov. U dječju sobu bi se, smatraju stručnjaci, uvijek trebala unijeti svježina i mladenačka energija, a istovremeno treba voditi računa o praktičnim aspektima uređenja koji će djeci olakšati svakodnevni život.

Dizajnerica interijera Marina Matić, podijelila je s nama rješenje za uređenje male sobe od 11 kvadrata u kojoj će najljepše dječje dane provesti dvoje blizanaca različitog spola. Soba je uređena u popularnom skandinavskom stilu koji spaja jednostavnost, eleganciju, minimalizam i praktičnost.

U ovoj maloj sobi prostor je savršeno iskorišten, a prevladava bijela boja koja ga čini većim i prozračnijim. Pomoću detalja prostor dobiva na dinamici, što se u ovom slučaju može vidjeti po okvirima, policama, ormarima i prostoru za igru.

Uređenje dječje sobe - 1 Dječja soba za blizance različitog spola (Foto: Marina Matić)

U slobodnom prostoru ugradbenog ormara, nalazi se mali dječji stol sa dvije stolice na kojemu mališani mogu učiti, crtati i razvijati kreativnost.

Iznad stola se nalaze ugradbene police te ladičar u svijetlom drvetu. Ovaj prostor su upotpunili okviri u istoj drvenoj nijansi i praktični stalak za školski pribor koji je ugrađen u zid kako bi se maksimalno iskoristilo 11 kvadrata prostora.

Uređenje dječje sobe - 4 Ugradbeni ormari štede prostor, a detalji ga čine profinjenim (Foto: Marina Matić)

Bijelu monotoniju razbila je nježno plava tapeta koju su dizajneri stavili u prazan prostor kreveta na kat, koja je također u sjajnoj bijeloj boji. Poseban efekt u ovom prostoru stvara zidni luster te profinjena zavjesa u neutralnoj boji.

Uređenje dječje sobe - 5 Skandinavski stil zamijenio je Disney junake u dječjim sobama (Foto: Marina Matić)

Kod uređenja ove sobe, vodili smo se nježnim, pastelnim koloritom koji je prvi izbor za djecu mlađe dobi. S druge strane, za tinejdžere su rezervirane nešto življe boje. Kada su male sobe u pitanju, uvijek je preporuka koristiti bijeli namještaj, a da se kroz akcente u dekoru soba orijentira prema nekoj drugoj boji, kao što je plava u ovom slučaju.

Roditelji mlađe djece su gotovo uvijek zainteresirani za skandinavski stil uređenja, koji zadnjih godina dominira i u drugim prostorima. Za nešto starije dječake, popularan je moderan i urbani stil uređenja, dok djevojčice nikako ne odustaju od romantike, objašnjava nam Marina i dodajte da Disney sobe i junaci iz crtanih filmova odlaze u povijest, barem kod uređenja interijera.

Uređenje dječje sobe - 3 Soba od 11 kvadrata izgleda veće i prozračnije zbog bijelih tonova (Foto: Marina Matić)

Više ideja za uređenje dječjih soba možete pronaći na Instagram profilu Dječje sobe. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju