Sjećate li se mekanih, velikih gumica za kosu kakve su se kod nas nosile 80-ih i 90-ih, a potom se ponovno vratile prije nekoliko godina?

Ovakve gumice za kosu patentirala je 1987. Rommy Revson. Stvorila je prvi prototip jer je željela nježniju verziju metalnih vezica za kosu kakve su korištene 1980-ih.

Revson je ukrasni dodatak za kosu nazvala Scunci po svom ljubimcu pudlu. Naziv scrunchie koji se i danas koristi u anglosaskom području nastao je kombinacijom imena psa i činjenica da se gumica za kosu nagužvala (scrunched). Takve su gumice za kosu, koje su počeli izrađivati i brojni drugi proizvođači u raznim verzijama, bile vrlo popularne krajem 80-ih i 90-ih, a potom i sredinom 2010-ih.

Sada su opet u središtu pažnje, ali ovaj put veće su nego ikada. Za to je zaslužan i brend Room Shop Vintage, koji je osnovao bračni par iz Philadelphije. Oni izrađuju predimenzionirane varijante od satena i organze koje uistinu izgledaju efektno.

Nosite li scrunchie gumice za kosu?

glasova:

Dakako, ove su gumice nadahnule i brojne druge na izradu vlastitih, a jednostavno ih je izraditi i kod kuće ako imate mašinu za šivanje, gumu i komadić tkanine. Internetska stranica Room Shop Vintage može vam poslužiti kao inspiracija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju