Zbog izvanrednih okolnosti koje su nas zadesile posljednjih godina više se nego ikada govori o mentalnom zdravlju. No što je s mentalnim zdravljem majki?

Žena tijekom trudnoće i nakon poroda doživljava i brojne mentalne promjene, često je u tome neshvaćena te misli da čak ni nema pravo osjećati se loše, a to ne može biti dalje od istine. Zato se svake prve srijede u svibnju obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja majki.
Riječ je o globalnoj kampanji kojom se posebno želi podići svijest i pomoći ženama informiranjem o poteškoćama s kojima se mnoge suočavaju u trudnoći ili nakon porođaja, često u tišini i bez adekvatne podrške.

Popularizacija mentalnog zdravlja majki i roditelja ključna je za zdravije, osviješteno društvo – društvo koje brine i podržava zdravo i odgovorno majčinstvo i roditeljstvo.

Upravo se zato ove godine tome pridružuje i Udruga Foliot, koja je prepoznala važnost mentalnog zdravlja majki o odlučila toj temi posvetiti čitav tjedan. Tako će se ove godine po prvi puta u Primorsko-goranskoj županiji obilježiti Dani mentalnog zdravlja majki.

Mnoge se žene suočavaju s poteškoćama tijekom i nakon trudnoće, pa i po pitanju mentalnog zdravlja.

„Dani mentalnog zdravlja majki održat će se od 2. do 7. svibnja, a brojnim edukacijama, predavanjima, radionicama psiho-edukativnog, kulturno-umjetničkog i zdravstvenog sadržaja nastojat ćemo potaknuti širu javnost na aktivno sudjelovanje u kreiranju koncepta mentalnog zdravlja“, poručili su iz Udruge Foliot.

Dani mentalnog zdravlja majki Dani mentalnog zdravlja majki (Foto: Udruga Foliot)

Neke od tema koje će program obuhvatiti su: slika tijela u trudnoći i majčinstvu, potpomognuta oplodnja, seksualnost u trudnoći i majčinstvu, usklađivanje poslovne i majčinske uloge, mentalno zdravlje majki, dojenje i druge. U programu sudjeluju brojne stručnjakinje i stručnjake koje rade u području mentalnog i reproduktivnog zdravlja (budućih) majki: Barbara Finderle, primalja i savjetnica za dojenje, Diana Hajdo, fitness trenerica, Jasminka Juretić, psihologinja, Helena Rašić Radauš, psihologinja, Gracia Dekanić Arbanas, psihologinja, Miodrag Vezmar, ginekolog, Marina Stijepić, psihologinja, Ingrid Divković, spisateljica i književnica te stručne suradnice Udruge Foliot, Nina Vračević Eškinja, gestalt psihoterapeutkinja i Martina Barać, psihologinja.

Detaljan program bit će objavljen na stranicama Udruge Foliot. Sudjelovanje u svim aktivnostima je besplatno, ali je zbog ograničenog broja mjesta prijava obavezna na mail foliot.info@gmail.com

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju