Jesu li vam ćelavi muškarci privlačni ili odbojni? Bez obzira na vaš odgovor, ćelavost je od pamtivijeka znak muškosti.

Danas ispadanje kose muškarcima predstavlja brigu i malo tko još vjeruje u privlačnost ćelavosti. Unatoč tome među pripadnicama nježnijeg spola postoje one kojima su ćelavi muškarci i dalje privlačni. Bilo kako bilo, u trendu ili ne, ispadanje kose može ukazivati na zdravstvene tegobe ili bar veliku preopterećenost i stres. 

Ćelavost je sve češća pojava te u frizerske salone zalazi sve veći broj muškaraca, bilo to zbog preventive ili kurative. Statistike pokazuju da se prvi znakovi ispadanja kose kod muškaraca mogu pojaviti već oko 20. godine, a do svoje 50. godine se sa znakovima ispadanja kose susretne već svaki drugi muškarac. Uzroci za ispadanje kose su u velikoj mjeri nasljedni, utječu i količina muškog spolnog hormona, stres, određeni lijekovi, nezdrava hrana, pretjerano konzumiranje alkohola, pušenje i prije svega nezdrav stil života. 

Kada i kako nešto poduzeti? 

Ispadanje kose počinje tako da kosa postaje sve tanja, kraća i svjetlijeg pigmenta. Zatim počinje faza rijeđenja, najprije se na čelu i na vrhu glave pojave ćelavi krugovi koji se polako spajaju do potpune ćelavosti. Kad muškarac primijeti prve znakove ispadanja, svakako mora intervenirati. Frizeri preporučuju prirodnu njegu vlasišta, masažu, njegu kod kuće te prije svega zdravu prehranu, zdrav stil života i manje stresa.

Teži slučajevi iziskuju drukčiju pažnju i drukčije intervencije. Od dermatoloških testiranja i liječničkog mišljenja ovisi je li potreban ozbiljniji pristup liječenju. 

Zanimljivost - kloniranje kose 

Oni dubljeg džepa mogu si priuštiti i kloniranje kose, revolucionaran zahvat koji su otkrili britanski znanstvenici i koji je navodno učinkovitiji od presađivanja kose. Prva testiranja na ljudima to su i potvrdila. 

Kako izgleda taj zahvat? Istraživači pod mikroskopom pregledaju stanice kože s dna folikula kose koje potiču rast nove kose. Te kožne stanice uzeli su iz područja vlasišta koja nisu pogođena ćelavošću, klonirali ih i ubrizgali na područja vlasišta na kojima pacijent više nema kose te time potakli rast nove kose. Metoda se pokazala učinkovitom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju