Brakorazvodna parnica nije nimalo bezazlen čin već čitav jedan projekt u kojeg trebate ući 'hladne' glave. Pogreške se vrlo lako rade pogotovo kad nasuprot sebe imate osobu koja je krajnje manipulativna, sklona vrijeđanju i svađi.

Naravno da je lakše razvesti se od normalne osobe koja želi razvod baš kao i vi. Mnogi ljudi su tijekom razvoda ljuti i uzrujani, ne vode se logičnim razmišljanjem pa često ne zaštite svoje i interese svoje djece od nepovoljne brakorazvodne pogodbe.

U prošlosti su tuga i žaljenje bile emocije koje su prevladavale u periodu razvoda, no danas ljutnja itekako dominira. Svi su tada ljuti: vi, vaši roditelji i rođaci, njihovi rođaci, rođaci rođaka… Uslijed sve te ljutnje razvod postaje skuplji, stresniji, još više frustrirajući, predugačak te općenito nesnošljiv.

Donosimo vam 10 najčešćih pogrešaka koje muškarci rade tijekom razvoda. Ukoliko umijete kontrolirati svoje osjećaje te ne činiti ove pogreške, možda uspijete ublažiti mučninu koja je sastavni dio brakorazvodne parnice. 

10. Djeca kao taoci

Prijetnja kako će vam supruga ograničiti ili potpuno zabraniti viđanje djeteta je moćna prijetnja koja može zgroziti roditelja koji voli svoje dijete. Često oni roditelji koji dobiju skrb nad djetetom osjećaju kako moraju pribjeći ovoj prijetnji kako bi, zbog manjka financijskih sredstava, od bivšeg partnera dobili neka financijska sredstva. No, ne obazirite se na ovu prijetnju jer, ukoliko ste bili dobar i predan otac, istina će izaći na vidjelo i supruga vam nikako neće moći zabraniti viđanje djeteta. Štoviše, sud tako nešto neće dopustiti.

9. Nova veza vam je na prvom mjestu, a ne razvod

Najčešći razlog koji normalan razvod pretvori u abnormalno parničenje je uvođenje druge žene u čitav proces. Pokušajte svoju novu ljubav držati podalje od razvoda – ne spominjite ju pred suprugom, a posebno ne pred djecom. Savjet: pričekajte da razvod završi kako biste ozbiljno krenuli u novu vezu.

8. Dopustili ste da vas supruga uvjeri kako vam ne treba odvjetnik

Supruga je angažirala odvjetnika? I vi učinite isto! Ukoliko ne uzmete odvjetnika, tada ćete kao amater igrati protiv profesionalaca. Često se zna dogoditi da isti odvjetnik zastupa oboje supružnika kako bi im se sačuvalo vrijeme i novac. No, to nije samo neetično, već podrazumijeva i sukob interesa. Možda vaša supruga ne želi da angažirate odvjetnika jer ona tako ne bi mogla isposlovati ono što uistinu želi? Razmislite malo o tome. 

7. Verbalno zlostavljanje

Nema onog para koji se razvodi, a da se ne posvađa oko stvari ključnih za njihov daljnji život. No, ne ulaze svi u verbalne bitke u kojima prijetnje i uvrede postaju najnormalniji oblici komunikacije. Ovaj način komunikacije je demoralizirajući, posebno kad uvrede mogu nanijeti psihičke traume vašem djetetu.


6. Trljanje soli na ranu

Ukoliko je vaš cilj izbjeći sudsku bitku i visoke troškove koji ju prate, tada vjerojatno želite izbjeći i optužbe na osobnoj razini. Čuvajte se supruginih izljeva emocija i ne rasplamsavajte ih. Kompromis je osnova pregovora tijekom razvoda. Bez obzira koliko prezirete suprugu ne pogoršavajte situaciju nazivajući ju pogrdnim imenima. Uvijek se pokušajte dogovoriti prije parničenja i… ponašajte se civilizirano. 

5. Uzimanje kompliciranog odvjetnika

Odvjetnici mogu pretvoriti miran razvod u noćnu moru. Mogu mudro manipulirati situacijom u svoju financijsku korist. Nemojte angažirati odvjetnika koji 'mora' pobijediti bez obzira na žrtve. Naime, takav odvjetnik je skup i ne štedi nikoga pri ostvarenju svojeg cilja. Ukoliko oba partnera angažiraju takve odvjetnike, razvod će vam se pretvoriti u noćnu moru.

4. Postajete pasivni

Zadnja stvar koju biste trebali učiniti kad vam supruga obznani kako želi razvod je postati pasivan i pokoran. Ukoliko vas obuzmu te emocije, otjerajte ih što dalje od sebe kako ne biste bili izmanipulirani. Naime, ukoliko ste tužni i utučeni zbog razvoda mogli biste pristati na sve neracionalne želje vaše supruge, što nikako ne bi bilo dobro za vas. Emocije vezane uz razvod nestanu, no za vas nepovoljna pogodba ostaje zauvijek. 

3. Svađate se oko toga kome što pripada

U većini brakorazvodnih parnica u koje ulaze supružnici koji su u braku više godina nezaobilazna je rasprava oko podjele imovine. To je, naravno, potpuno razumljivo. Bitno je da partneri na postanu gramzivi i sebični. Treba racionalno podijeliti imovinu, biti fer i ne komplicirati ionako groznu situaciju.

2. Dostavljanje papira za razvod na radno mjesto

Pokušajte civilizirano rješavati fazu po fazu razvoda. Među time se nalazi i dostavljanje papira za razvod partneru. Pošaljite papire poštom ili se nađite na nekom intimnom mjestu i zapečatite svoj brak zauvijek. Nemojte stvarati probleme pri potpisivanju ili, s druge strane, dolaziti partneru na posao i mahati papirima. Okončajte dostojanstveno svoj brak.

1. Ljutnja kao odgovor na najavu razvoda

Rani stadiji brakorazvodne parnice period su kad partneri, uslijed emocija, kažu stvari koje uistinu i ne misle. Najava želje za razvodom naelektrizira vaš odnos. Za eskalaciju ljutnje dovoljno je da jednog partnera obuzme bijes koji se odmah prenese i na drugog partnera. Može doći do uistinu neugodne situacije.

Savjet: pričekajte da ljutnja prođe pa nastavite civilizirano raditi na vašem razvodu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju