Postoje li stvari koje ne znate o muškarcima? Popularni lifestyle magazin AskMen sastavio je listu koja bi vam mogla pomoći da odgovorite na ovo pitanje. Oni tvrde kako sljedećih pet stvari o muškarcima definitivno niste znali.

Žene misle da su muškarci pametniji

Adrian Furnham, profesor psihologije na Sveučilištu u Londonu, 2008. godine analizirao je rezultate 30 međunarodnih studija u kojima su mjereni i uspoređivani kvocijenti inteligencije žena i muškaraca. U rezultatima nije bilo velikih odstupanja, ai profesor je primijetio velike razlike u percepciji inteligencije.

I muškarci i žene misle kako su muškarci inteligentniji, nego što to zaista jesu, kao i da su inteligentniji od žena. Furnham je ovaj stav primijetio u različitim kulturama, pa čak i generacijama. Pripadnici oba spola obično smatraju vlastite sinove, očeve i djedove mnogo inteligentnijim od vlastitih kćerki, majki i baka.

Otkrio je da su muškarci glavni krivci za precjenjivanje svoje inteligencije te da tome najviše pridonose muškarci s ispodprosječnim kvocijentom inteligencije. Žene su navikle podcjenjivati vlastite sposobnosti, a čak i najbistrije žive ovoj zabludi.

Muškarci imaju vlastiti biološki sat

Biološki sat muškarca umjesto da stane s vremenom postaje sve nepouzdaniji. Kako muškarci stare, gube i prosječno jedan posto testosterona svake godine, zbog čega se smanjuje proizvodnja i kvaliteta spermija. Upravo je to razlog zbog kojeg stariji muškarci imaju veće šanse dobiti dijete koje boluje od autizma, šizofrenije, Downovog sindroma itd.

Svakih 16 dana, stanice koje proizvode spermije i određuju njihov genetički kod, prolaze kroz proces diobe. Kada muškarci proslave 50. rođendan stanična dioba je već nekoliko stotina puta izvršena te je svaki taj put genetički kod sve ranjiviji na promjene koje mogu dovesti do značajnih genetičkih grešaka, pri čemu se povećavaju mogućnosti za rađanje djece s urođenima manama.

Kćeri više mijenjaju stavove svojih očeva nego sinovi

Studije provedene posljednjih 25 godina, koje su proučavale efekte koje su kćeri imale na očev pogled na svijet imale su slične rezultate. U knjizi iz 1996. godine "Family Man" Scott Coltrane je objasnio kako muškarci zahvaljujući vlastitim kćerima "postanu mnogo osjetljiviji na teme poput tradicionalnih stavova prema ženama i njihovim tijelima i seksualnosti ili nasilja nad ženama i jednakih mogućnosti na radnom mjestu".

U knjizi "Fatherneed" autor Kyle Pruett je napisao kako zbog "kćeri očevi drugačije razmišljaju o tome kako će svijet učiniti boljim mjestom".

Ebonya Washington, profesorica ekonomije na Yaleu, nedavno je analizirala obiteljske strukture kongresmena i broj njihovih glasova podrške za rješavanje dvadeset pitanja o pravima žena. Otkrila je da što je više kćeri kongresmen imao, više je izražavao svoju podršku takvim pitanjima.

Muškarci lakše podnose bol od žena

Muškarci  zaista lakše podnose bol od pripadnica nježnijeg spola. No, to nema nikakve veze s potrebom muškaraca da se pokažu kao "pravi muškarci", već zbog hormona estrogena.

Kod žena razine estrogena variraju svakog mjeseca, što izaziva i nagle promjene raspoloženja. Međutim, kada tijekom menstrualnog ciklusa i trudnoće narastu količine estrogena u organizmu žene, mozak "dobije signal" da pojača odgovor na bol i to otpuštanjem endorfina, koji ublažava prijem signala boli u mozgu. Kada su razine estrogena niže, ova kontrola boli u mozgu postaje sve manje učinkovita. Drugim riječima, tolerancija na bol je zapravo funkcija nivoa hormona u organizmu.

Brak godi muškarcima

Psiholog Neil Jacobson sa Sveučilišta u Washingtonu smatra kako usprkos 'zanovijetanju' žena, bračni život najviše godi upravo muškarcima.

Tako npr., oženjeni muškarci imaju upola manje mogućnosti osjećati se depresivno za razliku od udanih žena. Ne samo da žene većinom ulaze u brak s mnogo većim očekivanjima, zbog čega se gotovo uvijek razočaraju, već tada odbacuju i neke aspekte svoje ličnosti, koji su i njima i suprugu bili dragi, jer nastoje udovoljiti konvencionalnoj percepciji supruge.

I konačno, jeste li znali da muškarci mnogo bolje spavaju kada je žena u krevetu pored njih? Statistički gledano, to je potpuno istinito.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju