Muškarci, pažnja! Promjena prehrambenih navika i tjelesna aktivnost mogu promijeniti naše gene. Američki znanstvenici su otkrili da temeljite promjene u načinu života mogu dovesti do brzih i iznenađujućih promjena na genetskoj razini.

Istraživači su proučavali 30 muškaraca s neopasnim oblikom raka prostate koji su se odlučili da će se liječiti bez uobičajenih terapija. Dakle, bez operacije, zračenja ili hormonske terapije.

Muškarci su u tri mjeseca promijenili svoj način života. Na svoj jelovnik dodali su više voća, povrća, poluzrnatih proizvoda, mahunarki i sojinih proizvoda. Osim toga, umjereno su vježbali, naprimjer hodali pola sata dnevno i u svoju svakodnevnicu uključili jedan sat meditacije kao metodu za smanjenje stresa.

Prema očekivanjima su smršavjeli, krvni tlak im se smanjio te su primijetili i druge pozitivne učinke. Ipak, istraživači su otkrili najvažnije promjene kada su uspoređivali nalaze biopsije prostate prije i nakon promjena u načinu života.

Nakon tri mjeseca kod muškaraca se promijenila aktivnost kod približno 500 gena – od kojih je 48 postalo aktivno, a 453 prestala su djelovati.

Aktivnost gena za sprječavanje bolesti se povećala. Osim nekih drugih gena odgovornih za uzrokovanje bolesti, djelovati su prestali i oni geni koji uzrokuju rak prostate i dojke.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju