Svi glasno govore o tome da dlake nisu ''in'', ali kako ih se riješiti? Kako se odlučiti između šišanja, brijanja, depilacije, uklanjanja dlaka voskom i koječega? Upoznajte prednosti i slabosti pojedinih metoda i odlučite se za onu koja vam najviše odgovara.

Da je dlakavost znak muškosti, odavno je prestalo važiti. Činjenica je da danas medvjedići više nisu tako omiljeni kao u prošlosti. Samo petnaest posto onih koje su odgovarale na naše anketno pitanje o tome sviđa li im se dlakavo muško tijelo odgovorilo je potvrdno. Većini se sviđa umjereno dlakavo muško tijelo, a čak 37 posto njih uopće ne preferira dlake. Je li potrebno reći išta više? 

Ali kako odstraniti dlake na što učinkovitiji i trajniji način? Načina ima mnogo, no svi imaju svoje prednosti i slabosti. 

Šišanje i brijanje 

Za kraćenje dužih dlačica možete bez problema upotrijebiti škare. Njihova praktičnost je očita – dugotrajne su, ne istroše se brzo kao što se istroše britvice, jednostavne su za uporabu i ne zahtijevaju nikakvu dodatnu opremu (baterije i punjač, na primjer). Kraćenje dlaka je brzo, povoljno i bezbolno. Naravno, taj način njege tijela ima i neke mane. Jedna od najvećih mana je estetske prirode: dlake nikad neće biti ravnomjerno ošišane. Ako je vaša namjera kraćenjem dlaka postići lijep i njegovan izgled, onda je bolje odlučiti se za električni brijač. Ta opcija je nešto skuplja od škara, ali njezina prednost je u tome da će vaše dlake biti ravnomjerno ošišane. Moderni električni brijači imaju glave koje se prilagođavaju neravninama na tijelu i time omogućavuju lakše brijanje. 

Njegovan izgled i iznimno glatku kožu bez dlaka možete postići i pomoću britvica koje poput električnih brijača imaju gibljive glave, pa izuzetno dobro uklanjaju dlačice. I britvice su jednostavne za upotrebu, cijenom pristupačne te omogućuju brzo i učinkovito uklanjanje dlačica. Nažalost, i britvice imaju svoje mane: njihova uporaba se ne savjetuje onima koji imaju osjetljivu kožu i na osjetljivijim dijelovima tijela jer brijanje može iritirati kožu, uzrokovati osip, a katkad i urastanje dlaka. Osim toga, učinak brijanja je relativno kratak pa je stoga za održavanje lijepog izgleda potrebno postupak redovito ponavljati.

Depilacija kremama 

Oni koji želite nešto dugotrajniji učinak od onog koji se postiže brijanjem mogu pribjeći metodi uklanjanja dlaka kremama. To je gotovo pa bezbolan postupak koji možete bez poteškoća obaviti u privatnosti svog doma.

Kremu za depilaciju nanesete na dio tijela s kojeg želite ukloniti dlake i pustite da djeluje nekoliko minuta. Koliko je vremena je potrebno obično je navedeno u priloženim uputama za uporabu. Budući da depilacijska krema djeluje na način da razgradi dlačice, nakon određenog vremena kremu s dlačicama uklonite lopaticom koja je priložena uz proizvod. Prednost depilacijskih krema je u tome da su jeftine, relativno jednostavne za uporabu te nakon obavljenog postupka dlake počnu rasti kasnije nego nakon brijanja.
Mana depilacijskih krema je u tome da mogu uzrokovati alergijske reakcije. Stoga morate prije nanošenja obaviti alergijski test na maloj površini tijela. Među mane proizvoda te vrste možemo ubrojiti i njihov katkad neprijatan miris. 

Uklanjanje dlaka voskom 

U prošlosti su dlake uklanjale samo žene. Danas se za zahvate te vrste odlučuje sve veći broj muškaraca. Razlozi su jasni: nakon uklanjanja dlaka voskom koža je meka, a učinak je dugotrajan. S vremenom dlake omekšaju i postanu rjeđe.

Ali postupak može biti bolan, cijenom nije baš povoljan i možda nije najugodniji za osjetljive dijelove tijela. Genitalni dio, na primjer. Iako možete dlake uklanjati voskom i kod kuće, čime biste uštedjeli vrijeme i novac, preporučujemo da se obratite zaposlenicima kozmetičkog salona zbog njihova iskustva. Danas, naime, postoji sve veći broj kozmetičkih salona koji muškarcima nude depilaciju te vrste. 

Elektroliza i lasersko uklanjanje dlaka 

Ako se želite zauvijek riješiti dlaka, onda je elektroliza pravi izbor za vas. Ako obavite taj postupak, nećete se više morati baviti vašom dlakavošću. Ponekad je dovoljan i samo jedan dulji posjet kozmetičkom salonu. Mana tog postupka je njegova cijena, a jednokratan tretman može biti poprilično dug.
Lasersko uklanjanje dlaka je nešto jeftinije, ali i ugodnije od elektrolize. Nažalost, postupak laserskog uklanjanja dlaka potrebno je ponoviti više puta, dok vršitelji tretmana ne jamče da će dlake biti trajno uklonjene. Za razliku od elektrolize, lasersko uklanjanje dlaka može dlake ukloniti samo kod osoba koje imaju tamne dlake jer laser ne prepoznaje svijetle dlake. Laserski tretman je cijenom pristupačniji od elektrolize.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju