Poznat je plan, odnosno faze povratka naših života u normalu. Naravno,ta normalna bit će drugačija od one na koju smo navikli, ali činjenica je da ćemo uskoro provoditi puno više vremena izvan naših domova.

Kroz idućih nekoliko tjedana, u tri faze, otvorit će se trgovine, ugostiteljski objekti, frizerski i kozmetički saloni. Opet ćemo moći odlaziti u knjižnice, knižare, muzeje, antikvarijate...

Početkom svibnja bit će omogućen i rad zdravstvenog sustava u punom opsegu. U nekom trenutku, bude li epidemiološka slika povoljna, dopustit će se i okupljanje do deset ljudi.

Slika nije dostupna Trikovi koji pomažu: Pet savjeta uz koje ćete se napokon naspavati

Slika nije dostupna Slatke i slane: Napravite ''grickalice'' koje će vam ojačati imunitet

Naravno, ublažavanje mjera izolacije ne znači i opuštanje do kraja - to je ono što svi moramo imati na umu. I dalje je bitno održavati fizičku udaljenost, redovito prati i dezinficirati ruke i pridržavati se svih ostalih uputa koje su tu da spriječe širenje koronavirusa.

Još jedna stavka koja nam i inače pomaže u borbi s virusima je jačanje imuniteta.

Zahvaljujući dobrom imunitetu naš organizam je sposoban oduprijeti se virusima, bakterijama i drugim parazitima.

Nedzravi život i loše navike dovode do pada imuniteta, ali, srećom, postoje načini kako ga ojačati.

U nastavku smo naveli 10 stavki koje će vam pomoći u jačanju imuniteta, ne samo sada, nego uvijek. Nisu to nikakve novosti, ali dobro ih je ponoviti sada kada nam se život počinje vraćat u (novu) normalu. Popis u nastavku može vam biti dobar saveznih.

POPIS KOJI ĆE VAM POMOĆI OJAČATI IMUNITET:

1. PREHRANA

Konzumiranje zdravih namirinica bogatih hranjivim sastojcima jedan je od načina jačanja imunološkog sustava, kako bi se on onda mogao uspješno boriti protiv virusa. To uključuje obroke bogate voćem i povrćem koji sadrže antioksidanse i vitamine. S druge strane trebate smanjiti unos šećera, masti i prerašene hrane.

Postoje, dakle, namirnice koje pomažu imunološkom sustavu da bude jak. Neke se u tom "poslu" posebno ističu, a u nastavku je popis 12 namirnica koje su snažni pojačivači imuniteta pa ih pokušajte uključiti u svoju prehranu, naravno ovisno o njihovoj sezoni i dostupnosti:

- Citrusi (grejp, naranče, limun, mandarine)
- Crvena paprika
- Brokula
- Češnjak
- Đumbir
- Špinat
- Jogurt
- Bademi
- Kurkuma
- Zeleni čaj
- Kivi
- Sjemenke suncokreta

2. KVALITETAN SAN

Kvalitetan san ima cijeli niz dobrobiti, a njegov izostanak smanjuje učinkovitost imunološkog sustava. S godinama spavanje postaje još važnije jer poboljšava rad mozga, koncentraciju i pamćenje.

Pokušajte odspavati barem 7 do 8 sati svaku noć, a da biste poboljšali kvalitetu sna potrudite se da soba u kojoj spavate bude mračna, tiha i hladna.

Ako spavate tijekom dana, ograničite dnevno spavanje na najviše 45 minuta. Ne konzumirajte kofein kasno tijekom dana i ne pijte velike količine tekućine sat i pol prije spavanja.

Slika nije dostupna Samo 5 sastojka! Recept za domaći sok koji jača imunitet

Slika nije dostupna Dvostruka dobrobit: Juha koja jača imunitet i tjera višak kilograma

3. SMANJENJE RAZINE STRESA

Otpuštanje stresa i tjeskobe ključno je za imunološko zdravlje.

Dugotrajni stres potiče upalu, kao i neravnotežu u funkciji imunoloških stanica. Aktivnosti koje vam mogu pomoći u upravljanju stresom su meditacija, vježbanje, joga... Ako osjećate da vam treba i stručna pomoć, svakako je potražite.

4. VODA

Hidratacija vas možda neće zaštiti od mikroba i virusa, ali bitno je piti dovoljne količine vode za cjelokupno zdravlje.

Dehidracija može, između ostalog, uzrokovati glavobolju, narušiti vam fokus, raspoloženje, probavu te rad srca i bubrega. Te komplikacije pak mogu povećati vašu osjetljivost na bolest.

Da biste spriječili dehidraciju, svakodnevno pijte dovoljno vode, toliko da vaš urin postane blijedo žut.

5. FIZIČKA AKTIVNOST

Redovita tjelesna aktivnst pomaže jačanju imuniteta i tijelu u borbi s infekcijama i virusima. Pokušajte biti aktivni najmanje tri dana u tjednu po 30 minuta.

Ta fizička aktivnost može uključivati sve ono što vam najviše odgovara - hodanje, biciklizam, trčanje, plivanje, vježbe snage... Samo je bitno da ostanete aktivni.

6. ODRŽAVANJE NORMALNE TJELESNE TEŽINE

Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, potrudite se zdravom prehranom i već spomenutom tjelesnom aktivnošću skinuti višak kilograma.

Višak kilograma ima negativan učinak na imunološki sustav što vam može biti dodatni poticaj u prelasku na zdraviji način života.

7. PRESTANAK PUŠENJA

Kemikalije u cigaretama oštećuju plućno tkivo i povećavaju rizik od raka. Mogu uzrokovati i respiratorne bolesti poput gripe, bronhitisa i upale pluća.

Da biste poboljšali funkciiju imuloškog sustava, a pušač ste, razmislite o prestanku. Načini postoje, samo je potrebna volja, a osim vašeg zdravlja bit će vam zahvalan i novčanik.

8. PROVOĐENJE VREMENA NA OTVORENOM

U jačanju imunološkog sustava pomaže i vitamin D, a njegovo stvaranje u našem tijelu potiče izlaganje suncu. Naravno, za izlazak birajte termine kad sunce nije prejako, kako biste izbjeli opekline.

Količina izlaganja suncu potrebna da dobijete vitamin D ovisi o tonu kože. Nekima je potrebno samo 15 minuta, a nekima i do dva sata. Međutim, duge, kvalitetne i odgovorne šetnje na suncu koje traju i po dva sata ne bi trebale biti problem. Samo se dobro zaštitite.

Ako su vam razine vitamina D niske liječnik vam može propisati i dodatke prehrani.

9. SUPLEMENTI

Imunološki sustav složeni je kompleks koji brani naše tijelo od napada patogena, među kojima su virusi, toksini i bakterije. Održavanje imuloškog sustava tijekom cijele godine ključno je za sprječavanje infekcija i bolesti, a za njegovo jačanje najvažniji su već spomenuto konzumiranje zdrave hrane, tjelesna aktivnost i kvalitetan san.

Međutim, istraživanja su pokazal da suplementacija određenim vitaminima, mineralima i drugim tvarima može poboljšati imunološki odgovor i potencijalno nas zaštititi od bolesti.

Ono što je bitno je da suplemente uzimate pametno, u dogovoru s liječnikom. Primjerice neki suplementi možda nisu prikladni za ljude s određenim zdravstvenim stanjima.

10. Redovito pranje ruku

Na kraju, bitno je spomenuti kako je sve navedeno odlično za jačanje imuniteta i radi se o aktivnostima i navikama na kojima će vam vaše tijelo i zdravlje bitio zahvalni, međutim, kada je u pitanju koronavirus od njega će vas najbolje zaštititi fizička udaljenosti i pravilna higijena, a njezin možda i najbitniji dio je redovito pranje ruku.

Higijena ruku posebno je važna kada je imunološki sustav oslabljen. Redovitim pranjem vodom i sapunom možete smanjiti šase da se razbolite.

U razdoblju pred nama ruke nastavite prati redovito i temeljito, posebno prije jela, puhanja nosa, dodirivanja lica, nakon provođenja vremena na javnim mjestima, dodirivanja smeća...

Ako u blizini nemate sapun ili vodu dezinficirajte ruke pomoću sredstva za bazi alkohola.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju