Bilo da knjige kupujete za sebe i vlastiti užitak, ili za vama dragu osobu kao poklon ispod božićne jelke, donosimo vam pregled 10 naslova koje su vrijedni vaše i naše pažnje.

  Galerija Prijelog knjiga za Božić - 8 Prijelog knjiga za Božić - 10 Prijelog knjiga za Božić - 9 +6 Grčki mitovi, Charlotte Higgins

Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja, James Norbury (Stilus knjiga)

James Norbury, britanski pisac i ljubitelj mačaka, cijeli svoj život posvetio je crtanju i pisanju, a svjetsku slavu stekao je knjigama o Velikom Pandi i Sićušnom Zmaju koje su svojom porukom dobrote, nade i ustrajnosti nadahnule čitatelje diljem svijeta. Treba li vam u današnje vrijeme jedno šarmantno i toplo djelo koje će vas odvesti na potpuno novo duhovno putovanje pročitajte „Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja“ (Stilus knjiga) koje će vam na sebi svojstven način donijeti drevnu mudrost i utjehu. Uz nadahnjujući i dirljiv humor, ova topla priča o pustolovinama i prihvaćanju, knjiga je koja se ne propušta.

Tajne Salema, Stephen King (Vorto Palabra)

Ovo možda nisu očekivani odabir knjige uz koju se želimo opustiti, ali ovaj roman vrhunskog majstora američkog horora ne želite propustiti. Objavljene sada već davne 1975., Tajne Salema zaintrigirale su i prestravile milijune čitatelja pričom o neizrecivom zlu u fiktivnom američkom gradiću. Gotovo pola stoljeća poslije, ovaj kultni triler i dalje uspješno tjera strah u kosti, a sada ga možete čitati u novom izdanju upotpunjenom promijenjenim i izbrisanim prizorima te dvjema kratkim pričama.

Premda izvornik ostaje neprijeporni klasik horora, zahvaljujući dosad neobjavljenom materijalu iz Kingove arhive, ovo ilustrirano izdanje obvezno je za sve ljubitelje i kolekcionare Stephena Kinga.

Prijelog knjiga za Božić - 5 Tajne Salema, Stephen King (Foto: Sonja Kovač)

Kuća sreće, Jessie Burton (Profil knjiga)

Ovaj nastavak iznimno uspješnog romana „Minijaturistica“ veličanstvena je priča o obiteljskom nasljeđu i ambiciji, tajnama i snovima te uzimanju sudbine u vlastite ruke. Radnja romana ponovno nas vodi u zlatno doba Amsterdama, ali 18 godina nakon događaja iz prethodnog romana. Tamo će nas dočekati Thea Brandt koja upravo treba navršiti osamnaest godina. Tu su i njezin otac Otto, te ujna Nella.

Dok obitelj Brandt prodaje namještaj kako bi se prehranila, a Otto i Nella neprestano se svađaju, na Thein rođendan, ujedno i dan kad joj je umrla majka Marin, tajne iz prošlosti prožimaju sadašnjost. Jessie Burton ponovno je pokazala svoj zadivljujući spisateljski talent i stvorila još jedan roman koji nećete tako lako ispustiti iz ruke.

Prijelog knjiga za Božić - 10 Kuća sreće, Jessie Burton (Foto: Sonja Kovač)

Ljubavna hipoteza, Ally Hazelwood (Sonatina)

Ukoliko se želite opustiti uz neku ljubavnu priču, savjetujemo vam da posegnete za ovim hit-romanom. Može li se Olive, studentica treće godine doktorskog studija biologije, koja vjeruje u znanost, a ne u ljubav, ispetljati iz zavrzlame u koju se uplela. Zahvaljujući svojoj prijateljici Anh, iznenada mora odglumiti da je u vezi, a u toj nezgodnoj situaciji brže-bolje poljubi prvog muškarca koji joj se nađe na putu.

No taj poljubac ne samo da pokreće lanac iracionalnih osjećaja, nego se pokaže da je tip kojega je poljubila glavom i bradom mlada profesorska zvijezda dr. Adam Carlsen - i totalni kreten. Ova suvremena priča prožeta simpatičnim likovima i pametnim dijalozima oduševit će obožavatelje ljubavnih romana.

Prijelog knjiga za Božić - 8 Ljubavna hipoteza, Ally Hazelwood (Foto: Sonja Kovač)

Lekcije iz kemije, Bonnie Garmus (Znanje)

U ovom romanu upoznat ćete nezaboravnu, iznimno duhovitu i zabavnu glavnu junakinju Elizabeth Zott. Radnjom smješten u šezdsete godine prošlog stoljeća, naša glavna junakinja mora se dokazati kao vrsna znanstvenica među isključivo muškim kolegama na Istraživačkom institutu Hastings. Ipak, jedan od njih, Calvin Evans, ludo se zaljubi u Elizabeth, a od njezine atraktivne vanjštine još više ga fascinira njezin um. Nažalost, kao i znanost, i život je nepredvidiv.

Zbog toga se nekoliko godina poslije Elizabeth Zott nađe u ulozi samohrane majke i nehotične zvijezde američkog najpopularnijeg kulinarskog showa, a kako raste broj njezinih obožavatelja, ima i onih koji bi je rado uklonili sa scene. Jer kako će se pokazati, Elizabeth Zott ne uči žene samo kuhati - ona ih poziva da promijene status quo.

Prijelog knjiga za Božić - 4 Lekcije iz kemije, Bonnie Garmus (Foto: Sonja Kovač)

Pačinko, Min Jin Lee ( Hena com)

Min Jin Lee svojim nam je drugim romanom podarila zadivljujuću sagu o četiri generacije korejske obitelji koja seli u Japan u potrazi za boljim životom.
„Pačinko“ (Hena com) počinje poput bajke o siromašnoj ribarevoj kćeri i naočitom strancu. Na ribljoj tržnici u Busanu 1932. bogati mešetar Koh Hansu zagleda se u mladu i neiskvarenu Sunju, i među njima plane ljubav. Ali Sunja uskoro otkriva da je trudna, a da je Hansu oženjen i otac triju kćeri. Razočarana, prihvaća bračnu ponudu boležljivog pastora s kojim ubrzo otputuje u Osaku.

Njezin odlazak iz rodne Koreje, koju više nikada neće vidjeti, pokrenut će lavinu događaja što će odjekivati desetljećima i utjecati na sudbinu sljedećih naraštaja.
Ovaj izvanredni roman ima moć da vam donese mnogo radosti, ali i slomi srce. U zanosan obiteljski narativ upletene su potresne sudbine brojnih likova, njihove ljubavi i gubici, ambicije i razočaranja, njihove pobjede i porazi.

Prijelog knjiga za Božić - 2 Pačinko, Min Jin Lee (Foto: Sonja Kovač)

Grčki mitovi, Charlotte Higgins (Petrine knjige)

Grčki mitovi i junaci poznati su nam svima, oduvijek nas zadivljuju i česta su tema brojnih romana i filmskih adaptacija. Međutim, Charlotte Higgins u knjizi „Grčki mitovi“ (Petrine knjige) dala im je jednu novu dimenziju prepričavši ih suvremenim, pripovjednim jezikom i možda malo više iz vizure ženskih likova koji su uvijek bili važni, ali često zapostavljeni.

Ovdje ćete pronaći priče oTezeju i Heraklu, o Trojanskom ratu, Tebi, Argu i Ateni. To su priče o ljubavi i čežnji, pustolovini i magiji, destruktivnim bogovima, nemoćnim ljudima i čudesnim bićima.

Prijelog knjiga za Božić - 7 Grčki mitovi, Charlotte Higgins (Foto: Sonja Kovač)

 

Marilyn: Život u slikama, Maria Hesse  (Iris Illyrica)

Marilyn Monroe ostala je zapamćena kao filmska glumica koju će zauvijek pratiti glas jedne od najljepših žena na svijetu, ali i pop-ikona svoga vremena, vrsna komičarka i kultni simbol Hollywooda. María Hesse u knjizi Marilyn: Život u slikama (Iris Illyrica), kroz vrhunske ilustracije koje pomno i emotivno dočaravaju život ove svjetske ikone, povest će vas na dirljivo i dramatično putovanje kroz usamljenost i borbu jedne od najkontroverznijih ličnosti prošloga stoljeća koja je i danas mnogima ostala inspiracija u umjetničkim djelima, fotografiji i na filmu.

Prijelog knjiga za Božić - 9 Marilyn: Život u slikama, Maria Hesse (Foto: Sonja Kovač)

Voli me više od svega na svijetu, Mira Furlan (Fraktura)

„Voli me više od svega na svijetu“ (Fraktura) autobiografija je najveće filmske i kazališne dive naših prostora, Mire Furlan, dovršena pred njezinu preranu smrt. Njezin život bio je više od života, prepun uzbuđenja, veličanstvenih uspjeha, padova, ljubavi i izdaja. Bez zadrške Mira Furlan čitatelja uvodi u vlastiti svijet, u svoje intimne drame, razmišljanja i karijeru. Voli me više od svega na svijetu oživljava vrijeme koje je nestalo u ratu, generaciju i pojedince koji su vjerovali u bolji i sretniji svijet te zbog toga, pogotovo ako su bili nadnacionalni poput autorice, početkom sukoba u bivšoj Jugoslaviji za njih više nije bilo mjesta u novim državama.

Emotivna, moćna proza u kojoj pratimo život mlade intelektualke koja odrasta u disfunkcionalnoj obitelji te se odlučuje za glumu, gdje se smjenjuju sreća i nesreća, proza u kojoj vidimo i lice i naličje slave, urezuje nam se svakim zarezom, svakom rečenicom pod kožu. Ne izostavljajući ništa i nikoga, ne štedeći nikoga, a najmanje sebe, Mira Furlan napisala je autobiografiju koja se čita kao roman.

Prijelog knjiga za Božić - 6 Voli me više od svega na svijetu, Mira Furlan (Foto: Sonja Kovač)

Zelena svjetla, Matthew McConaughey (Školska knjiga)

Memoari „Zelena svjetla“ (Školska knjiga) Matthewa McConaugheya, promijenili su živote i inspirirali milijune čitatelja nepokolebljivom iskrenošću, nekonvencionalnom mudrošću i lekcijama o životu s većim zadovoljstvom. Volite li ovog Oscarom nagrađenog glumca sa svim njegovim ekscentričnostima i kontradikcijama, pođite s njime na ovu uzbudljivu vožnju.

Knjiga je satkana od fotografija, pjesama, bilješki i sjećanja koja čine kolaž njegovog života, prepuna crtica koje nismo do sada imali prilike saznati iz brojnih njegovih intervjua tijekom godina. Na neki način, ova je knjiga oda posvećena životu.

Prijelog knjiga za Božić - 3 Zelena svjetla, Matthew McConaughey (Foto: Sonja Kovač)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju