Odabir pravog jastuka koji će tijekom noći poduprijeti vrat i držati kralježnicu u prirodnom položaju ključan je za postizanje mirnog sna iz kojeg se ne bismo trebali probuditi s nepodnošljivim bolovima koji će nas pratiti kroz ostatak dana.

Galerija JYSK JYSK JYSK +3 Idealan jastuk za sebe prepoznat ćete po položaju u koji on postavlja vašu glavu i ramena

 Nevjerojatna je činjenica da spavajući provedemo trećinu života, stoga ne smijemo zanemariti važnost kvalitetnog sna koji će organizmu tijekom cjelodnevnih obaveza osigurati normalno funkcioniranje bez osjećaja umora i dekoncentracije. Osim poze u kojoj spavamo, koja može biti uzrok mnogih tegoba poput glavobolje ili bolova u vratu i leđima, odabir pravog jastuka za spavanje ključan je za postizanje mirnog i kvalitetnog sna. Idealan jastuk je onaj koji će poduprijeti naš vrat i kralježnicu te ih pritom držati u prirodnom položaju kako nam se tijelo tijekom noći ne bi nepotrebno naprezalo. Idealno bi bilo kada bismo jastuk mijenjali svakih tri do pet godina.

JYSK JYSK Foto: JYSK

Odabir odgovarajućeg jastuka

Ako ste u onih petinu Hrvata koji su navikli spavati na više jastuka, zamijenite ih jednim kvalitetnim i pravilnim koji će vašem tijelu tijekom spavanja pružiti pravilnu podršku, opustiti vaše mišiće i normalizirati disanje. Pri kupnji obratite pozornost na položaj vrata i ramena u odnosu na kralježnicu i ostatak vašeg tijela.

Idealan jastuk za sebe prepoznat ćete po položaju u koji on postavlja vašu glavu i ramena Idealan jastuk za sebe prepoznat ćete po položaju u koji on postavlja vašu glavu i ramena Foto: Getty Images

Odaberite nekoliko različitih jastuka, lezite na madrac u pozi u kojoj najčešće spavate. Idealan jastuk za sebe prepoznat ćete po položaju u koji on postavlja vašu glavu i ramena, koji moraju biti u istoj liniji. Ako je jastuk previsok, vaša će glava će biti iznad linije ramena, a ako je jastuk previše tanak, glava će pasti ispod ramena.

Položaj u kojem spavamo određuje visinu jastuka

Mijenjanje poze u kojoj spavamo možda se čini teškim pothvatom, ali upravo položaj u kojem spavamo određuje vrstu jastuka koji nam je potreban kako se ne bismo budili s glavoboljama, nenaspavani i nervozni. Anatomski gledano, spavanje na leđima najbolji je položaj za naše tijelo jer stavlja glavu, vrat i kralježnicu u neutralan položaj. Ako volite spavati na leđima, izaberite za sebe anatomski jastuk koji će pravilno podržati prirodnu krivulju gornjeg dijela vaše kralježnice.


Za sve spavalice koje noću vole spavati na boku preporučuje se visoki jastuk koji će pružiti oslonac vašoj glavi, ali i poduprijeti vrat i vratne kralješke, koji se ne bi smjeli neprirodno savijati. Visinu jastuka izaberite prema širini svojih ramena – što su ramena šira, potreban vam je viši jastuk.

JYSK JYSK Foto: JYSK

Ravan jastuk rezerviran je za sve one koji vole spavati na trbuhu, iako je to, anatomski gledano, poza u kojoj se vrat i kralježnica tijekom noći naprežu, pa se spavanje na trbuhu ne preporučuje. Ta je poza često uzrok glavobolja, iskrivljenosti vrata, kao i bolova u leđima. U tom slučaju dugoročno je dobro raditi na promjeni položaja spavanja.

Bez obzira na individualne navike spavanja, pozu i preferencije, JYSK u svojoj bogatoj ponudi nudi razne visine i debljine jastuka koji će pružiti tijelu odgovarajuću potporu tijekom spavanja, iz kojeg ćemo se probuditi svježi i odmorni bez glavobolja i popratnih bolova u vratu ili kralježnici. Prilikom posjeta trgovini njihovi stručnjaci za kulturu spavanja mogu vam pomoći pri odabiru jastuka na kojem ćete spavati kao beba i osigurati svojem tijelu ono što mu je potrebno.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom JYSK po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju