Osim krema za sunčanje na tržištu je sve prisutnija i odjeća koja blokira štetno UV zračenje. Kako djeluje, na koje oznake na etiketama treba obratiti pažnju te na što pripaziti kod kupovine, objasnila je specijalistica dermatovenerologije dr. Jelena Jakić

Odjeća sa zaštitnim faktorom štiti kožu od UV zraka uz pomoć kemijskih filtera koji su utkani u materijal pa odjeća zadržava zaštitna svojstva i kada se pere, rasteže ili duže vrijeme nosi.

Na mjestima gdje pokriva kožu može zamijeniti nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom, ističe dr. Jelena Jakić.

 

1. ŠTO ZNAČI OZNAKA UPF?

Na mjestima gdje pokriva kožu može zamijeniti nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom.

--dr. Jelena Jakić

Odjeća sa zaštitnim faktorom ima oznaku UPF (ultraviolet protection factor, u prijevodu: faktor zaštite od ultraljubičastog zračenja).

UPF je standardizirani faktor zaštite za tekstil koji najčešće nosi oznake 30, 40 i 50, što bi odgovaralo SPF faktorima u zaštitnim kremama za sunce, govori dr. Jelena Jakić te dodaje:

Ovaj broj označava produženo vrijeme boravka na suncu bez opeklina ili drugim riječima: ako koža izložena najjačem suncu inače izgori nakon 5 minuta, onda faktor 30 znači da je to vrijeme produženo 30 puta, u ovom slučaju na 150 minuta. Naravno, te su vrijednosti individualne i mogu varirati, ovisno o osjetljivosti kože.

 

2. NIJE SVA ODJEĆA JEDNAKE KVALITETE

Treba obratiti pažnju na kvalitetu i kupovati materijale koji su zaista u svojim vlaknima zaštićeni adekvatnim faktorima.

--dr. Jelena Jakić

Ovakva odjeća dio je bolje cjelokupne zaštite od sunca, a posebno je korisna onima koji se bave sportovima na otvorenome ili se često izlažu suncu za radnoga vremena.

Treba obratiti pažnju na kvalitetu i kupovati materijale koji su zaista u svojim vlaknima zaštićeni adekvatnim faktorima. Raspitajte se o proizvođačima koji imaju standardizirane certifikate o kvaliteti proizvoda, a koji se ističu na etiketama u obliku EU certificiranog broja, savjetuje dr. Jakić i upozorava:

Mnoga odjeća prodaje se pod odjeću sa zaštitom od sunca, ali nekada su to samo premazi na površini koji se s vremenom potroše.

 

3. I PRIRODNI MATERIJALI IMAJU UV FILTERE

Bijela boja najviše reflektira UV zrake pa je zbog toga poželjna kao dio zaštite od sunca i prirodni materijali, pamuk, svila, lan… imaju svojstva UV filtera. Naravno da to nije isto za svaki komad odjeće i ne možemo sa sigurnošću reći koji je to faktor, 5 ili 20, objašnjava nam sugovornica.

Niti s jednom zaštitom ipak ne možemo neograničeno boraviti na suncu bez posljedica.

--dr. Jelena Jakić

Kako bi se točno utvrdio zaštitni faktor neke vrste tkanine, ona bi se morala testirati isto kao što se radi s kremama za sunčanje i odjećom s UV filterima.

Dr. Jakić podsjeća kako niti jedna zaštita nije stopostotna te da niti s jednom zaštitom ne možemo neograničeno boraviti na suncu bez posljedica, no odjeća s UPF faktorom sigurno smanjuje rizik od malignih bolesti, posebno kod onih koji se cjelodnevno izlažu.

Naglasila bih važnost zaštite kože i u smislu "anti-ageinga" jer je to najbolji vid prevencije starenja kože i gubitka njezine kvalitete. Nije svijet jučer nastao i s razlogom su nekadašnje dame hodale sa suncobranima i šeširima . Haljine su bile dugačke, a rukavi dugi, završava.

Osim razvikanih i usko specijaliziranih sportskih brendova, danas je sve veći broj proizvođača odjeće sa zaštitnim faktorom koja je jako moderna i trendi.

U našoj galeriji možete pronaći brendove čije komade možete nositi svakodnevno, za svaku vrstu rekreacije te na suhome ili u vodi.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju