Samozatajna holivudska glumica Greta Garbo bila je mnogo više od filmske dive, više od dame s kamelijama i Ane Karenjine, što su neke od njezinih najpoznatijih uloga. Prelijepa Greta bila je i trendseterica koja je postavila modne trendove koje nosimo i danas. Na današnji dan, na koji je filmska ikona rođena prije 115 godina u Švedskoj, prisjećamo se pet modnih komada koje je Garbo učinila popularnima među ženama diljem svijeta.

Galerija Greta Garbo Greta Garbo Greta Garbo +9 Greta Garbo

Jedna od najvećih holivudskih diva svih vremena Greta Garbo privatno nije voljela glamurozan stil. Odijevala se jednostavno, praktično i androgeno, a najvažnije joj je bilo da se u odjeći osjeća udobno.

Gretin prijatelj, umjetnik Cecil Beaton opisao je njezin stil odijevanja kao miks nečega što bi nosio ulični bandit Robin Hood i netko iz drevne Grčke. Obožavala je nositi velike gusarske šešire, bluze i remenje koji su joj davali štih romantičnog ženskog viteza.

Greta Garbo popularizirala je dolčevitu, ali i još pet svevremenskih modnih komada koji nikad neće izaći iz mode. Iz trgovina smo probrali pet komada uz koje ćete kopirati Gretin stil, a pogledati ih možete u fotogaleriji.

1. Crne hlače širokih nogavica

Greta Garbo među prvim je ženama koja je odjenula hlače u javnosti. Voljela je vježbati i provoditi vrijeme u prirodi i smatrala je da su hlače idealan odjevni predmet za takve situacije.

Vjerojatno sam najzadovoljnija time što sam se borila za pravo žena da nose hlače. Za svaki dan i vrijeme provedeno u prirodi hlače mogu biti zdrava alternativa, rekla je Garbo.

2. Bluza s mašnom

Na hlače je kombinirala jednako udobne i jednostavne bluze, a cijelu kombinaciju podizala je mašna na bluzi svezana kod vrata.

Greta Garbo Greta Garbo (Foto: Profimedia)

3. Baloner

Komad za čiju je popularnost Garbo možda i najviše zaslužna jest baloner. Za hladnijih mjeseci voljela ga je nositi preko pulovera. Obvezno je morao biti stisnut remenom i podignute kragne.

H&M, 69,99 eura (517 kuna) H&M, 69,99 eura (517 kuna) (Foto: H&M)

4. Cipele
oksfordice

Za štikle u ormaru Grete Garbo nije bilo mjesta. Ona je nosila cipele s ravnom petom, a najviše klasične, fine, pomalo konzervativne oksfordice.

Nema ničeg privlačnog u patničkom izrazu lica djevojke u cipelama koje joj nisu udobne, smatrala je Greta.

Ecco, 1299 kuna Ecco, 1299 kuna (Foto: Ecco)

5. Šešir

Garbo je nosila zanimljive šešire u filmovima i u stvarnom životu. Obožavala je velike piratske šešire, beretke, manje okrugle šešire... Pokrivalo za glavu za filmsku i modnu ikonu bio je apsolutni must have.

Greta Garbo Obožavala je nositi šešire (Foto: Guliver/CoverImages)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju