Mnogi će na popis omiljenih voćki bez previše razmišljanja staviti jabuku, a ta ista jabuka glavni je sastojak cijelog niza deserata koje jednostavno obožavamo, posebno u ove hladne jesenske dane.

 

Ono što deserte od jabuke čini još privlačnijima je jednostavnost pripreme. Jedan takav jednostavan, a ukusan recept našao se i na blogu COOKam i guštam. Radi se o finoj tankoj piti od jabuka (Tarte fine) za koju autorica bloga kaže da oko pripreme i sastojaka nema velike filozofije, a rezultat je odličan.

Tarte fine aux pommes - najjednostavnija, fina (francuska) pita od jabuka i lisnatog tijesta priprema se brzo, nema puno sastojaka i savršena je za situacije kada vam treba nešto slatko, a niste baš raspoloženi za predugo zadržavanje u kuhinji.

Autorica napominje da se radi o jednoj zapravo malenoj piti, puno manjoj od one debeljuškaste pite s bogatim nadjevom između dva sloja tijesta, kakve su kod nas najuobičajenije.

  Fina tanka pita od jabuka Fina tanka pita od jabuka Foto: cookam.blogspot.com

SASTOJCI ZA OVU PITU SU:

250 g lisnatog tijesta
3 jabuke
50 g maslaca, mekanog
2 žlice šećera
malo vanilije (sjemenke ili vanilin šećera ili burbon vanilija šećera)
malo cimeta
1 žlica marmelade od marelica i malo vode (pola žlice, žlica)

PRIPREMA:

1. Tijesto tanko razvaljajte na papiru za pečenje, izrežite ga u krug, izbodite vilicom i malo zadignite rubove.
2. Prebacite tijesto skupa s papirom u lim za pečenje.
3. Jabuke operite, izdubite im sredinu, ogulite i naribajte (na "mandolinu") ili ih nožem tanko narežite. 4. Pospite ih s malo cimeta.
5. Složite jabuke u krug(ove) po tijestu, tako da se dijelom preklapaju, premažite mekanim maslacem i pospite šećerom (s vanilijom).
6. Stavite u vruću pećnicu i pecite 20-ak minuta na 200°C.
7. Nakon pečenja premažite vruću pitu marmeladom koju ste pomiješali s malo vode ili samo pospite s malo šećera u prahu.
8. Poslužite toplo, po želji uz kuglicu sladoleda.

Fina tanka pita od jabuka Fina tanka pita od jabuka Foto: cookam.blogspot.com

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju