Hladnjak vam daje mogućnost odabira gdje i kako posložiti namirnice, međutim, unutarnji dizajn modernih hladnjaka ne služi samo estetici već i praktičnosti. Bitno je znati kako hladnjaci imaju temperaturne zone pa raspodjela namirnica ne bi trebala biti slučajna. Kako biste što dulje održali namirnice svježima ne bi bilo loše slijediti ova pravila.

 

Galerija Organizirajte hladnjak tako da više nikad ne morate bacati hranu Whirlpool Total NoFrost Whirlpool Total NoFrost +1 Whirlpool Total NoFrost 1. VJEŠTO ORGANIZIRAJTE NAMIRNICE

Voće i povrće skladištite odvojeno. Brojni voćni plodovi otpuštaju etilen na koji je povrće iznimno osjetljivo. Ako ih odvojite, produžit ćete im vijek trajanja, ali i izbjeći miris celera na breskvi. Ako se zamrzivač nalazi u podnožju hladnjaka, na najniže police smjestite sirovo meso. Tu je temperatura ipak nešto niža, a na taj način ćete izbjeći i širenje bakterija na ostale namirnice. Police ne bi smjele biti pretrpane, pogotovo ne police s voćem i povrćem jer zrak mora cirkulirati. Ako perete voće i povrće, pobrinite se da ga prije pospremanja u hladnjak dobro osušite jer će višak vlage također ubrzati propadanje.

 

2. PRAVILNO PODESITE TEMPERATURU

Temperatura u hladnjaku ne bi trebala biti viša od 7°C, niti niža od 0°C. Idealno je 3°C ili 4°C. Na višim temperaturama hrana će se brže kvariti. Također, i hladnjaci mogu biti pametni uređaji koji putem moderne 6TH SENSE Fresh Lock tehnologije, integrirane u Whirlpool hladnjake, otkrivaju promjene u temperaturi te smanjuje varijacije. Na taj način, temperatura koja izravno utječe na kvarljivost namirnica, uvijek je ispravno regulirana i stvara idealnu okolinu za pohranjenu hranu. Uz tu tehnologiju, namirnice ostaju dulje svježe.

 

3. JEDNA NAMIRNICA, JEDNO PRAVILO

Iako nećete puno pogriješiti ako slijedite generalna pravila, za najdugotrajniju svježinu namirnica bilo bi dobro znati i sljedeća pravila. Rajčica je jedna od namirnica koja nikada ne bi trebala biti u hladnjaku. Za dugotrajno očuvanje bit će dovoljno odložiti ih na tamnije mjesto. Osim za rajčicu, ovo pravilo vrijedi i za krumpir te luk. Celer u hladnjaku može preživjeti i više od tjedan dana ako ga ostavite umotanog u plastični omot, a gljive ostavite u papirnatom omotu.

Primjenjivanjem trikova uz koje namirnice dulje ostaju svježe pojednostavit ćete i cijelu tjednu organizaciju obroka. Posebno će vam biti drago ako otvorite hladnjak, a hrana vas dočeka svježa i spremna za pripremu. Danas hladnjaci više nisu samo hladne kutije s policama, već vaš pomoćnik u kućanstvu čiju efikasnost treba pravilno iskoristiti.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju