Ako ste skloni jakim glavoboljama ili migrenama znate da se bol može pojaviti iznenada, a biti potaknuta jakim mirisima ili zbog izloženosti pretjerano jarkom izvoru svjetlosti. Na pojavu glavobolje utječe ispijanje alkoholnih pića, ali i kave i čaja koji sadrže tanine i kofein – poznate okidače glavobolje. Evo koje bi namirnice trebali uzimati s oprezom, odnosno tek na povremenoj bazi


1. Sir

Tiramin je aminokiselina koja je povezana s poticanjem migrena. Provedene su brojne studije koje su ispitivale vezu između ove tvari i jakih glavobolja, a koje su pokazale da osobe koje pate od migrena ne mogu u potpunosti neutralizirati taj spoj. Tiramin je sastavni dio fermentiranih sireva pa bi svakako trebalo ograničiti unos ove namirnice.

2. Mliječna čokolada
Konzumacija mliječne čokolade okidač je jakih glavobolja. Iako kakao štiti živčane stanice u mozgu, u prerađenom obliku može izazvati jaku bol u ovom predjelu. Trećina svih osoba koje pate od migrena imaju pojačanu želju za slatkim neposredno prije pojave glavobolje, pa posežu za čokoladom što dodatno pogoršava cijelu situaciju.

Kvasac je jak okidač glavobolja pa osobe sklone migrenama izbjegavaju često uzimanje hrane bogate ovim sastojkom – sve od kruha i peciva, do pizze.

3. Hladna hrana
Velika je šansa da ćete dobiti glavobolju ako toplo tijelo – primjerice nakon vježbanja 'šokirate' hladnim namirnicama poput pića s ledom ili sladoledom. Osjetit ćete trenutnu bol u čelu koja će potrajati oko 25 do 60 sekundi. Ne čudi stoga što je više od 90 posto osoba koji pate od migrena osjetljivo na konzumaciju sladoleda i drugih ledenih zalogaja.

4. Salame i konzervirana hrana
Hrenovke, kobasice i salame sadrže nitrate koji se smatraju još jednim okidačem za migrene. Nitrati su tvari za konzerviranje hrane, koji poboljšavaju okus hrane i kako bi produljili njihovu svježinu, a čest su sastojak i različite hrane koja se prodaje u konzervama.

5.  Prehrambeni aditivi
Sulfati koji se dodaju u procesu industrijskog sušenja voća poput smokvi, šljiva i marelica, ali i vinima čest su izvor glavobolja. Ako ste skloni boli u ovom dijelu tijela dobro čitajte deklaracije na proizvodima pa izbjegavajte hranu koja sadrži i prehrambene aditive poput mononatrijevog glutaminata (E 621), ekstrakta kvasca te hidroliziranog biljnog proteina.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju