Iako je proljeće mnogima omiljeno godišnje doba nekima donosi nevolje poput alergija i simptoma koje im kvare uživanje u toplom vremenu i boravku na otvorenom. Postoji nekoliko trikova koje vam mogu pomoći kako biste s alergijom lakše izašli na kraj, a jedna od njih je i prah prepeličjih jaja.

Galerija Kako vam prah prepeličjih jaja može pomoći u borbi s alergijom - 23 Kako vam prah prepeličjih jaja može pomoći u borbi s alergijom - 22 Kako vam prah prepeličjih jaja može pomoći u borbi s alergijom - 14 +19 Kako vam prah prepeličjih jaja može pomoći u borbi s alergijom

Prepeličja jaja kao pomoć protiv alergija

Dolaskom proljeća, za mnoge počinju simptomi alergije s kojima se svake sezone iznova bore. Alergije mogu pogoditi bilo koga, bez obzira na dob, spol ili rasu, a češće su kod djece. Međutim, alergija se po prvi put može pojaviti u bilo kojoj dobi ili se može ponoviti nakon mnogo godina remisije. Jedno je od najčešćih zdravstvenih stanja u svijetu i u stalnom je porastu. 

Za različite oblike alergija, ljudi već stoljećima pronalaze olakšanja u prirodi. Kopriva, đumbir, korijander, crni kim ili propolis samo su neki od prirodnih lijekova koji mogu ublažiti simptome alergije, pa čak ih i u potpunosti spriječiti. U Francuskoj je 1960. jedan uzgajivač japanskih prepelica koristio prepeličja jaja u liječenju svoje alergije na perje, a nakon što se terapija pokazala uspješnom kasnije su mnogi doktori ispitivali ljekovitost prepeličjih jaja.

Kako vam prah prepeličjih jaja može pomoći u borbi s alergijom Kako vam prah prepeličjih jaja može pomoći u borbi s alergijom Foto: Nova Studio

Prvi spomen ovih jaja nalazi se u papirusima starih Egipćana, u tradicionalnoj medicini Kine jaja od prepelice kao lijek se upotrebljavaju još od davnina, a najbolje su se pokazala u slučaju alergija i astme. Prepeličje jaje skladište je vitamina koji blagotvorno djeluju na imunitet, a prirodnim jačanjem imuniteta najbolje se možete boriti protiv alergije. Konzumacija bogatih nutrijenata iz prepeličjih jaja danas nam je olakšana zahvaljujući Allivra dodatku prehrani koji sadrži prah prepeličjih jaja.

U usporedbi s kokošjim, jaja prepelice sadrže puno više vitamina B, četiri puta više željeza i pet puta više kalcija. Važna odlika praha prepeličjih jaja je to što pomažu u smanjenju simptom alergije, alergijskog rinitisa i astme. Ako ste se barem jednom susreli s alergijom znate koliko iritantni njezini simptomi mogu biti. Dobra vijest je da u borbi s alergijom niste bespomoćni. Prah prepeličjih jaja mogu unaprijediti vaše zdravlje jer prije svega osnažuju organizam, boreći se protiv iznenadnog pada imuniteta i obolijevanja od sezonskih bolesti.

Kako vam prah prepeličjih jaja može pomoći u borbi s alergijom Kako vam prah prepeličjih jaja može pomoći u borbi s alergijom Foto: Nova Studio

Još jedan prirodni saveznik u borbi protiv alergija je vitamin C. Vitamin C je i jedan od najjačih antioksidansa. Upravo zbog svojih antioksidativnih svojstava, vitamin C pomaže u ublažavanju simptoma alergije. PharmaS Allivra sadrži i vitamin C i cink koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava te zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Što još možemo učiniti?

Još jedna stvar koja može pomoći u ublažavanju alergije je prozračivanje vašeg doma i to prozračivanje u pravo vrijeme. Naravno da ne možete cijele dane imati zatvorenu kuću samo kako biste se obranili od peludi, pa je bitno znati kada je najbolje prozračiti kuću kako bi barem smanjili ulazak peludi u stambeni prostor.

Ako živite u gradu ne otvarajte prozore navečer kada je koncentracija peludi najveća. Radije prozračite ujutro između 6 i 8 sati. A ako živite izvan grada za vas vrijedi obrnuto pravilo. Provjetrite kuću u večernjim satima oko 19 sati.

Kako vam prah prepeličjih jaja može pomoći u borbi s alergijom Kako vam prah prepeličjih jaja može pomoći u borbi s alergijom Foto: Nova Studio

Jačajte imunitet kako bi se borili s alergijskom reakcijom

Alergijska reakcija događa se kad se imunitet bori s alergenom. Alergeni, kao i sama reakcija ljudskog organizma na njih, mogu biti različiti. Pelud trava, korova i stabala najčešće uzrokuju sezonski alergijski rinitis. Simptomi su izraženi obično u proljeće, što ovisi o vegetaciji bilja i stvaranju peludi. Povećana koncentracija peludi u zraku često se pojavljuje tijekom razdoblja oprašivanja biljaka, stoga su alergijske reakcije izazvane peludom obično sezonske, najčešće tijekom razdoblja cvatnje određenih biljnih vrsta, što znači da nisu stalno prisutne tijekom cijele godine.

Kako vam prah prepeličjih jaja može pomoći u borbi s alergijom Kako vam prah prepeličjih jaja može pomoći u borbi s alergijom Foto: Nova Studio

Kada dođe do kontakta s alergenima poput peludi, kod osoba koje boluju od alergijskih bolesti dolazi do povećane proizvodnje protutijela tipa IgE. Ta protutijela potiču oslobađanje upalnih tvari poput histamina i drugih molekula, što uzrokuje manje ili veće simptome, ovisno o imunitetu pojedinca.

Zbog svoje veličine, peludna zrnca ne mogu prodrijeti duboko u dišne puteve, već uzrokuju neugodne simptome djelujući na oči, nos i nosnu šupljinu, ometajući ljude u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Kada imunitet posustane, nastaju simptomi kao što su kihanje, svrbež, začepljenost i vodenasti iscjedak iz nosa (rinitis) ili suzenje, crvenilo i svrbež očiju.

Nažalost, magično rješenje za alergije, koji će trenutno ukloniti sve tegobe ne postoji, no možete si olakšati ovim malim trikovima i smanjiti simptome alergija te bez straha izaći u prirodu i uživati u svim radostima koje proljeće donosi.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom PharmaS po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju