Vidjeti roditelja kako se s djetetom koje mu sjedi u krilu spušta niz tobogan čest je prizor u dječjim parkovima. Roditelji pritom misle da je to sigurniji način spuštanja za dijete, ali pedijatri upozoravaju da čine upravo suprotno i da se pritom dijete može ozbiljnije ozlijediti

Istraživanje američke udruge pedijatara dokazalo je da spuštanje niz tobogan u krilu roditelja, odnosno odrasle osobe, može biti opasno za dijete koje pritom može slomiti nogu ili se ozbiljnije ozlijediti na neki drugi način.

Istraživanje američke udruge pedijatara dokazalo je da spuštanje niz tobogan u krilu roditelja, odnosno odrasle osobe može biti opasno za dijete koje pritom može slomiti nogu ili se ozbiljnije ozlijediti na neki drugi način

Brojke do kojih su stručnjaci došli govore da se između 2002. i 2015. godine 352.698 djece mlađe od šest godina ozlijedilo na toboganu. Većina ozljeda bili su lomovi nogu do kojih se došlo kada je djetetovo stopalo zapelo na rubu tobogana i izokrenulo se.

Voditelj istraživanja Charles Jennissen ističe da su veličina i težina najveći faktori kada je riječ o potencijalnoj opasnosti pri spuštanju niz tobogan.

S obzirom na to da djeca teže manje, vrlo su male šanse da će se ozbiljnije ozlijediti kada se sami spuštaju niz tobogan, čak i ako im noga zapne na rubu, zato što je sila kojom se kreću prema naprijed relativno slaba.

Međutim, kada sjede u roditeljevu krilu, sila teža puno je jača zbog dodatne težine. To znači da se dijete i roditelj puno brže spuštaju niz tobogan, čime se povećava rizik od lomova ako djetetovo stopalo negdje zapne.

NAJSIGURNIJI SU ŠIROKI I PLITKI TOBOGANI

U većini slučajeva koje sam vidio, roditelji nisu znali da su kod takvog spuštanja znatno veće šanse da se dijete ozbiljno ozlijedi. Uvijek kažu da nikada ne bi to napravili da su znali za opasnost
, objašnjava Jennissen.

S riječima američkog pedijatra slaže se i hrvatska pedijatrica dr. Metka Regan iz zagrebačkog Doma zdravlja Knežija.

Uz korpulentnost odrasle osobe bitan je faktor i koliko je ta osoba spretna te oblik tobogana. Najsigurniji su široki i plitki tobogani, napominje dr. Regan te otkriva koja je popularna sprava za igranje krivac za najveći broj ozljeda djece.

Jako je puno ozljeda i ružnih padova djece na trampolinima. Najsigurniji su plastični i niski trampolini jer roditelj tada lakše može nadzirati dijete, kaže pedijatrica te daje savjet roditeljima:

Najvažnije je znati mogućnosti djeteta i koliko je ono spretno te ništa ne forsirati, 
ističe dr. Regan.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju