Opekline od sunca tijekom ljetnih mjeseci česta su pojava. Ako ste i vi pokleknuli pred toplim sunčevim zrakama te se, nakon sunčanja, vratili kući s opekotinama na koži donosimo 3 trika koji će ublažiti peckanje i iritaciju, ali i na najbrži način izliječiti sunčeve opekline


1. Hladan tuš

Prije odlaska na posao ili izlaska iz kuće izdvojite 10 do 15 minuta za tuširanje hladnijom vodom. Temeljito polijevajte opečene dijelove tijela i dobro ih rashladite. Hladna voda će ublažiti neugodne simptome poput peckanja i iritacije, ali i koži pružiti potrebnu vlagu.

Nakon tuširanja nanesite lagani hidratantni losion za tijelo. Nosite laganu odjeću od prirodnog materijala kako ne bi dodatno iziritirali oštećenu kožu.

2. Oblozi od jabučnog octa
Ova čarobna tekućina čini čuda za vašu kožu, posebno ako je oštećena sunčevim zrakama. On će ukloniti štetne bakterije s površine kože te omogućiti koži da vrati PH ravnotežu narušenu isušivanjem kože. Jednu do dvije šalice vode ubaciste u hladnu kupku te se namačite 15 do 30 minuta.

>> Tako lako!: Napravite 100 posto prirodno ulje za sunčanje

Ako nemate kadu, izmiješajte pola litre hladne vode i pola male šalice jabučnog octa. U mješavinu namočite pamučnu krpu te njome prekrijte opečene dijelove tijela te je ostavite oko 15 minuta te ponovite postupak. Nakon oba tretmana isperite kožu hladnijom vodom.

3. Kura od zobene kaše
Riječ je o najstarijem receptu protiv sunčevih opeklina na koži koji doista djeluje, a koristi se i kod vodenih kozica. Zobena kaša će umiriti kožu i ublažiti peckanje i iritaciju kože. Isto tako, ova zdrava namirnica čisti površinu kože i pomaže joj da brže zacijeli.

Napravite si osvježavajuću kupku u kadi te u vodu dodajte dvije do tri šalice mljevene zobene kaše i sve dobro izmiješajte.

Pričekajte 10 minuta te legnite u kadu i uživajte sljedećih 20 minuta do pola sata. Nakon kupke isperite kožu hladnijom vodom i ručnikom tapkanjem nježno upijte vodu s kože. Ako nemate kadu izmiješajte litru vode i šalicu zobene kaše te napravite obloge kao i s jabučnim octom.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju