Brza šetnja na svježem zraku može biti uzbudljiva, osvježavajuća i korisna za zdravlje, ali može biti i put do smrzavanja. Ipak, problem je to koji se može spriječiti odgovarajućom opremom.

Ne postoji, naime, loše vrijeme za šetnju, nego samo neprikladna odjeća. Zato je bitno prilagoditi vašu garderobu i šetati bez straha da ćete sate nakon povratka kući provesti naslonjeni na radijator.

Zato evo savjeta kako se odijevati za hodanje u hladnijem dijelu godine zahvaljujući kojima nećete odustati od vaše omiljene aktivnosti tijekom cijele godine.

ODJEVAJTE SE SLOJEVITO

Prvo pravilo hodanja u hladnijem dijelu godine je to da na sebe navučete slojeve koji će vas po potrebi štititi od hladnoće, vjetra pa i kiše.

TRI SLOJA KOJA VAM TREBAJU SU:

1. Osnovni sloj

Svaka odjeća koja izravno dodiruje vaše tijelo trebala bi biti izrađena od tkanine koja odvlači vlagu s kože i koja sprječava da se osjećate ljepljivo. Poliester je dobar izbor.

2. Izolacijski sloj

Ovaj sloj može biti košulja ili prsluk koje lako možete skinuti ako vam postane prevruće i ponovno navući ako vam bude hladno.

3. Vanjski sloj otporan na vjetar i vodu

Ako je šetnja, odnosno hodanje u vašem životu ozbiljan oblik aktivnosti kojom se redovito bavite, za hladnije doba godine nabavite jaknu koja će vas štititi od vjetra i vode. Dodatnu zaštitu pružit će vam jakna s kapuljačom.

Žena hoda Hodanje i mršavljenje: Tjedni plan za gubitak kilograma koji je lako slijediti

MATERIJALI

Za šetnje po hladnoći dobro je imati odjeću napravljenu od materijala koji propuštaju vodu, a ne od pamuka ili mješavine pamuka jer takvi materijali zadržavaju znoj zbog čega vam može biti dodatno hladno.

OBUĆA

U hladnijem periodu godine bitno je da vaša stopala ostanu topla i suha tijekom šetnje. Jedna od opcija je fleksibilna atletska obuća koja ima gornjište otporno na vjetar i vodu. Druga opcija su lagane planinarske cipele ili vodootporne tenisice za trčanje.

Odaberite obuću s fleksibilnim potplatom s kojom se vaša stopala neće morati boriti na svakom koraku.

Slika nije dostupna Kilogrami pa-pa: Što se dogodi s tijelom ako hodate 60 minuta dnevno?

GLAVA, VRAT, UŠI

Pokrivanje glave pomaže da cijelom tijelo bude toplo. Osim što pokrivate glavu, želite i da ostatku tijela od vrata prema gore bude toplo i ugodno. Tu vam može pomoći klasični šal, ali i druge opcije poput buffa, odnosno tkanine u obliku cijevi koja se navlači preko glave.

RUKAVICE

Kao i nožni, i prsti na rukama su osjetljivi na ozebline. Kako biste ih sačuvali od hladnoće, prilikom šetnji na niskim temperaturama nosite rukavice. Birajte modele otporne na vjetar.

Slika nije dostupna Mršavljenje hodanjem: Sedam zakona skidanja kilograma bez odlaska u teretanu

OBAVEZAN DODATAK - BOCA ZA VODU

Vodu zimi trebate jednako kao i ljeti. Zato obavezno nosite bočicu sa sobom ako idete u duže šetnje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju