Brza šetnja na svježem zraku može biti uzbudljiva, osvježavajuća i korisna za zdravlje, ali može biti i put do smrzavanja. Ipak, problem je to koji se može spriječiti odgovarajućom opremom.

Ne postoji, naime, loše vrijeme za šetnju, nego samo neprikladna odjeća. Zato je bitno prilagoditi vašu garderobu i šetati bez straha da ćete sate nakon povratka kući provesti naslonjeni na radijator.

Zato evo savjeta kako se odijevati za hodanje u hladnijem dijelu godine zahvaljujući kojima nećete odustati od vaše omiljene aktivnosti tijekom cijele godine.

ODJEVAJTE SE SLOJEVITO

Prvo pravilo hodanja u hladnijem dijelu godine je to da na sebe navučete slojeve koji će vas po potrebi štititi od hladnoće, vjetra pa i kiše.

TRI SLOJA KOJA VAM TREBAJU SU:

1. Osnovni sloj

Svaka odjeća koja izravno dodiruje vaše tijelo trebala bi biti izrađena od tkanine koja odvlači vlagu s kože i koja sprječava da se osjećate ljepljivo. Poliester je dobar izbor.

2. Izolacijski sloj

Ovaj sloj može biti košulja ili prsluk koje lako možete skinuti ako vam postane prevruće i ponovno navući ako vam bude hladno.

3. Vanjski sloj otporan na vjetar i vodu

Ako je šetnja, odnosno hodanje u vašem životu ozbiljan oblik aktivnosti kojom se redovito bavite, za hladnije doba godine nabavite jaknu koja će vas štititi od vjetra i vode. Dodatnu zaštitu pružit će vam jakna s kapuljačom.

Slika nije dostupna Hodanje i mršavljenje: Tjedni plan za gubitak kilograma koji je lako slijediti

MATERIJALI

Za šetnje po hladnoći dobro je imati odjeću napravljenu od materijala koji propuštaju vodu, a ne od pamuka ili mješavine pamuka jer takvi materijali zadržavaju znoj zbog čega vam može biti dodatno hladno.

OBUĆA

U hladnijem periodu godine bitno je da vaša stopala ostanu topla i suha tijekom šetnje. Jedna od opcija je fleksibilna atletska obuća koja ima gornjište otporno na vjetar i vodu. Druga opcija su lagane planinarske cipele ili vodootporne tenisice za trčanje.

Odaberite obuću s fleksibilnim potplatom s kojom se vaša stopala neće morati boriti na svakom koraku.

Hodanje Kilogrami pa-pa: Što se dogodi s tijelom ako hodate 60 minuta dnevno?

GLAVA, VRAT, UŠI

Pokrivanje glave pomaže da cijelom tijelo bude toplo. Osim što pokrivate glavu, želite i da ostatku tijela od vrata prema gore bude toplo i ugodno. Tu vam može pomoći klasični šal, ali i druge opcije poput buffa, odnosno tkanine u obliku cijevi koja se navlači preko glave.

RUKAVICE

Kao i nožni, i prsti na rukama su osjetljivi na ozebline. Kako biste ih sačuvali od hladnoće, prilikom šetnji na niskim temperaturama nosite rukavice. Birajte modele otporne na vjetar.

Mršavljenje hodanjem odličan je način da se dovedete u formu Mršavljenje hodanjem: Sedam zakona skidanja kilograma bez odlaska u teretanu

OBAVEZAN DODATAK - BOCA ZA VODU

Vodu zimi trebate jednako kao i ljeti. Zato obavezno nosite bočicu sa sobom ako idete u duže šetnje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju