Koliko ste se puta ‘predali’ i prekinuli dijetu jer se više niste mogli pridržavati strogih pravila prehrane? Zatim vas je preplavio osjećaj neuspjeha. Dignite glavu jer vjerojatno nije problem u vama, nego u restriktivnoj dijeti koja od vas traži previše odricanja

Sve stroge restriktivne dijete ciljaju na brze rezultate pa od vas tražeda naglo izbacite veliku količinu kalorija koju ste do tada unosili u organizam. Na biološkoj razini, vašem tijelu se zbog toga čini da gladujete.

Jedan od razloga zašto se osjećate loše na dijeti i zbog kojeg se prejedate jest to što konzumirate hranu od koje se vaše tijelo ne osjeća dobro i u kojoj ne uživate. Morate spoznati što vaše tijelo traži i voli.

Rezultat tog osjećaja – poriv da jedete velike količine hrane kada dođete u doticaj s njom ili kada vaša snaga volje popusti. Tijelo je tada pod stresom, a u tom stanju pohranjuje puno više masti iz hrane nego obično.

Mnoga istraživanja potvrdila su da stroge restriktivne dijete vode do nakupljanja novih kilograma i prejedanja jer zbog njih ljudi u potpunosti izgube doticaj s osjećajem gladi i ne znaju prepoznati kada im tijelo šalje signal da je sito.

Zbog toga biste trebali dobro razmisliti prije nego se upustite u novu strogu dijetu i pokušajte sami stvoriti vlastita pravila prehrane kojih ćete se pridržavati.

SAVJETI ZA USPJEŠNO MRŠAVLJENJE

1. Uključite ‘prirodni’ mjerač kalorija

Mnoga istraživanja potvrdila su da stroge restriktivne dijete vode do nakupljanja novih kilograma i prejedanja.

To je vaše tijelo. Naučite prepoznati kada je gladno, a kada je sito i jedite u skladu s tim znakovima. Na taj način nećete se osjećati prevareno ili kao da vam nešto fali. Možda to zvuči teško, ali pokušajte se hraniti na ovaj način barem 2-3 dana i odmah ćete primijetiti razliku u količini unesene hrane.

2. Naučite koja hrana odgovara vašem tijelu

Jedan od razloga zašto se osjećate loše na dijeti i zbog kojeg se prejedate jest to što konzumirate hranu od koje se vaše tijelo ne osjeća dobro i u kojoj ne uživate. Jedna od predrasuda je da zdrava prehrana nije ukusna, međutim, to nije točno. Samo morate spoznati što vaše tijelo traži i što paše vašim okusnim pupoljcima.

Bitno je da je svaki vaš obrok (glavni i onaj manji) nešto u čemu ćete uživati i što će istovremeno hraniti vaš organizam na pravilan način i dati mu sve potrebne nutrijente. Zaboravite na odricanje i radite na zamjeni.

Ako volite piletinu, ne morate je se odreći. Jednostavno pohanu zamijenite kuhanom ili grilanom. Volite industrijski sok od naranče? Iscijedite friški sok. Pravilo zamjene možete primijeniti na kompletnu prehranu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju