Smanjite stres bez obzira na situaciju primjenom jednostavnih, ali učinkovitih savjeta u borbi protiv stresa.


Stres je prirodna reakcija tijela, no zbog današnjeg načina života često ga gomilamo više no što smo ga sposobni otpustiti. Dok neke stresne situacije možemo spriječiti izbjegavajući ih, druge je teže izbjeći, primjerice one koje nam se nameću kao uobičajen dio radnog okruženja. Bez obzira koji je vaš izvor stresa, riješite ga uz pomoć ovih pet savjeta – a s malo upornosti, možda stvorite i vlastitu tehniku.

1. Prihvatite situaciju
Zapeli ste u prometnoj gužvi i sve je protiv vas? Pokušajte sagledati stvari racionalno – ako u ovom trenutku ne možete utjecati na razvoj događaja, zašto si dodatno otežavati? Prihvatite ono što ne možete promijeniti i prilagodite se, kakva god situacija bila! To ne znači kako vam je manje stalo, već će vas ovaj način udaljavanja od problema smiriti i dovesti u stanje u kojem je veća vjerojatnost za rješenje problema.

2. Vježbajte
Tjelesna aktivnost jedna je od najučinkovitijih saveznika. Već tijekom samog vježbanja, a posebno nakon, osjećaj stresa zamijenit će ugoda. Trčanje, pa čak i obična šetnja na zraku snižavaju krvni tlak i pomažu vraćanju prirodnog ritma disanja, povećavaju razinu energije i izbacuju iz kolotečine. Tražite li više izazova i zabave, pokušajte s boksom – jednim od najučinkovitijih sportova za rješavanje stresa.

3. Naspavajte se
Nedostaje li vam nekoliko sati sna, imate veće šanse podlijeganja stresu. Nastojte ići spavati ranije, a preplavljuju li vas u postelji misli i brige, pokušajte se dovesti u stanje uspavanosti. Čitanje u krevetu zasigurno je jedna je od provjerenih metoda! Također, za bolji san izbjegavajte tešku i začinjenu hranu tijekom večeri kao i gledanje TV-a neposredno prije odlaska na počinak.

4. Dišite
Kad osjetite kako vas stres pritišće, probajte s disanjem, najprirodnijim sredstvom za umirenje. Duboko udahnite, te lagano otpuštajući dah, vizualizirajte otpuštanje problema i negativnih misli. Naučite meditirati, počevši s jednostavnim vježbama opuštanja i osvještavanja daha. Želite li usavršiti tehnike opuštanja disanjem, svakako isprobajte jogu koja objedinjuje više tehnika u borbi protiv stresa. I pilates je dobar izbor za razvijanje svijesti o pravilnom disanju u kombinaciji s pokretom i oslobađanjem napetosti u tijelu.

5. Izdvojite vrijeme za sebe
Samo zato što ste kod kuće, ne znači kako ste se pobjegli od stresa. I slobodno vrijeme ponekad je potrebno isplanirati, kako biste ga maksimalno iskoristili. Osigurajte u domu prostor i vrijeme samo za sebe, a mobitel isključite. Nekima opuštanje znači napuniti kadu ili peći kolače, dok će nekima i odgađano pranje prozora pružiti opuštajući učinak!

Koju god aktivnost izabrali, neka bude što različitija od onoga što radite većinu dana, jer na taj način postižete ravnotežu. Uvedite je i u slobodno vrijeme te neprestano težite raznolikosti – od potpunog opuštanja do zdravog tjelesnog umora.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju