Juhe koje su brzo gotove i fine dobrodošli su obrok, a jesen je kao stvorena za guste juhe. Dodamo li malo vrhnja, sjemenke ili kockice kruha, juha je i zasitna pa može postati i kompletan obrok.

Za guste juhe, osim povrća punog vitamina, potreban vam je i dobar pomagač poput Nutribulleta koji izvlači maksimum hranjivih sastojaka iz namirnica, pa i one skrivene u pulpi, sjemenkama i kori voća i povrća. Inspirirajte se receptima za juhe koje će vas zagrijati u hladnim zimskim večerima, ali i ojačati vaš imunitet, a ako nemate Nutribullet evo prilike da osvojite jedan ako zaigrate kviz.

Čitateljicu koja najbrže točno odgovori na tri jednostavna pitanja, darujemo prigodnim crvenim ekstraktorom hranjivih sastojaka

 

RECEPTI - 3 ZIMSKE GUSTE JUHE

GUSTA JUHA OD BATATA I MRKVE

Sastojci (za 4 osobe):

Oko 0,5 kg mrkve
1 veliki batat
2 manje ljutike
Povrtni temeljac
Sol, papar
Kiselo vrhnje
Maslinovo ulje

Priprema:

Očistite povrće i izrežite ga na kockice - ljutiku i mrkvu i batat. Na maslinovom ulju pirjajte ljutiku te joj dodajte mrkvu i batat. Sve skupa pirjajte nekoliko minuta pa zalijte temeljcem i pustite da se kuha oko 20 minuta.

Skinite povrće s vatre i izmiksajte ga štapnim mikserom ili Nutribulletom. Vratite na vatru, dodajte soli i papra po ukusu te kratko prokuhajte. Podijelite na tanjure i u svaki stavite žličicu kiselog vrhnja.

MIRISNA JUHA OD PEČENE BUNDEVE

Juha pečenog celera i batata - 3
Juha pečenog celera i batata - 3 Foto: Sandra Rončević

Sastojci:

1kg butternut bundeve
Maslinovo ulje
Sol i papar
Jedan manji luk, narezan na tanke ploške
2 češnja češnjaka, narezana na tanke ploške
Pola žličice čili papričice
Malo cimeta
2 srednja krumpira, narezana na ploške
0,6 - 1 l vode (ili temeljca ako imate)
Pržene sjemenke suncokreta

Priprema:

Bundevu očistite od kore i narežite na kockice pa stavite na lim za pečenje, polijte s malo maslinova ulja, posolite, popaprite i pecite na 200°C oko 40 min dok sasvim ne omekša.

Dvadesetak minuta prije kraja pečenja bundeve, u drugu posudu stavite još malo maslinova ulja i dodajte luk pa ga pržite na laganoj vatri dok ne uhvati malo boje. Dodajte češnjak, sol, čili i cimet i pustite ih na laganoj vatri da začini dobiju malo jaču aromu. Zatim dodajte krumpir i pustite još koju minutu.

Juha od cvjetače
Juha od cvjetače (Foto: Guliver / Thinkstock)

Kad je bundeva gotova, dodajte i nju, sve zajedno prelijte vodom i pustite da se kuha na srednje jakoj vatri dok krumpir ne omekša.

Potom sve usitnite Nutribulletom ili štapnim mikserom te poslužite posuto sjemenkama suncokreta.

KREM JUHA OD CVJETAČE

Juha od buče
Juha od buče (Foto: StockFood)

Sastojci:

suncokretovo ili maslinovo ulje
1 luk
1 glavica cvjetače
1 litra vode ili povrtnog temeljca
malo soli
2 žlice sitnih zobenih pahuljica
začini po želji: papar, muškatni oraščić i sl.

Priprema:

Na ulju pirjajte luk narezan na veće komade, dodajte cvjetaču isto narezanu na veće komade i malo posolite.

Zalijte vodom ili temeljcem. Kada zakipi dodajte zobene pahuljice i kuhajte dok povrće ne omekša.

Sve izmiksajte štapnim mikserom ili Nutribulletom, vratite na vatru nakratko i dodajte začine po želji.

Juhu ukrasite svježim listom peršina, celera ili nekim klicama. Dobar tek!

 

Dobitnica crvenog Nutribulleta je LJILJANA STANIĆ! Čestitamo!