Jednu od najpoznatijih bajki na svijetu, Trnoružicu, kazalište Trešnja donosi u adaptaciji Ivana Lea Leme, u kojoj saznajemo tko je bio mladić koji je Trnoružicu probudio iz stogodišnjeg sna.

Galerija Trnoružica i cvjetne vile (Foto: Damir Kalogjera/PR) +0 Trnoružica (Foto: Damir Kalogjera/PR)

Poznata klasična bajka Trnoružica u verzijama Charlesa Perraulta i braće Grimm došla je u domove i srca malih i velikih. U verziji kazališta Trešnja, koju je poetski dramatizirao i adaptirao Ivan Leo Lemo, sačuvani su glavni fabularni elementi priče, ali su izmaštane i neke nove epizode s nekim novim likovima. Predstava će premijerno biti prikazana 5. listopada 2018. godine.

Priču o Trnoružici, čiji će lik utjeloviti glumica Petra Kurtela, koreodramski će ispričati cvjetne vile, svaka nazvana po jednome cvijetu: Gladiola, Iris, Hortenzija, Amarilis, Alstromerija, Magnolija, Degenija i Ruža te Pasiflora, vila koja zakomplicira priču.

U svom lirskom prepričavanju ove bajke vilama sam dao veću ulogu. Nazvao sam ih po cvijeću koje štite i kojem daju miris jer cvijeće je simbol ljepote i savršenstva ovozemaljske kreacije. Svaki je cvijet ljubav, a znamo da, bez ljubavi, uvenuo bi svijet, kaže Ivan Leo Lemo.


Također, u ovoj verziji Trnoružice saznajemo i tko je zapravo bio mladić koji se probio kroz ružino trnje i probudio Trnoružicu poljupcem iz stogodišnjeg sna.

Bajke su tu da nas podsjete na ono što što je trajna vrijednost, nepromjenjiva kroz stoljeća, kroz kulture i kroz živote. Ono što nam je arhetipsko, po tome se prepoznajemo, po tome suosjećamo, po tome upoznajemo sebe kao dio čovječanstva. Svaki je život bajka kada u njega ljubav dođe, kaže Lemo.

Lik Trnoružice utjelovit će glumica Petra Kurtela, Kruno Bakota u ulozi je ljubavi njezina života, u ulogama cvjetnih vila su Ana Vučak Veljača, Dubravka Lelas, Aleksandra Naumov, Sanja Hrenar, Tena Jeić Gajski, Karla Brbić, Ivana Bakarić, Tamara Vrdoljak, Vanda Vujanić Šušnjar, a u ostalim ulogama nastupaju Krunoslav Klabučar, Daria Knez Rukavina, Luka Bulović, Silvio Mumelaš, Jure Radnić, Matija Čigir i Paško Vukasović.

Koreograf predstave je Leo Mujić, scenografkinja je Vesna Režić, kostime je osmislio Marko Marosiuk, skladatelj je Zvonimir Dusper, a rasvjetu je oblikovala Vesna Kolarec. Autor fotografija je Damil Kalogjera.

Predstava je namijenjena djeci starijoj od šest godina, a može se pogledati u kazalištu Trešnja 6., 7., 13. i 14. listopada.

Kazalište Trešnja jednoj našoj čitateljici dijeli dvije ulaznice za izvedbu ove predstave u subotu, 6. listopada u 17 sati.

Sve što trebate napraviti je odgovoriti na pitanje tko je redatelj predstave i odgovor zajedno sa svojim podacima (ime, prezime, adresa i broj telefona) poslati na mail zadovoljna@novatv.hr, a ime dobitnice objavit ćemo u petak 5. listopada u 14 sati.

Dobitnica je Jasminka Horvat. Čestitamo, a ostalima želimo više sreće drugi puta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju