Novo istraživanje pokazalo je da doručak igra još veću ulogu u našem cjelokupnom zdravlju nego što se prije mislilo. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu za kliničku endokrinologiju i metabolizam pokazalo je, naime, da ljudi koji jedu obilniji doručak sagorijevaju dvostruko više kalorija u usporedbi s onima koji jedu obilniju večeru.
Osim toga, istraživanje je pokazalo da osobe koje obilno doručkuju manje žude za slatkišima i tijekom dana imaju zdraviju razinu šećera u krvi .
LJUDSKI METABOLIZAM AKTIVNIJI NAKON DORUČKA
Tijekom perioda od tri dana istraživači su proučavali 16 muškaraca koji su naizmjence jeli niskokalorični doručak i visokokaloričnu večeru i obrnuto.
Nakon toga u sudionika je praćena termogeneza izazvana prehranom, odnosno koliko dobro je tijelo probavlja hranu. Kod sudionika su praćeni i osjećaj gladi, razina glukoze u krvi i žudnja za slatkišima.
Pokazalo se da je termogeneza izazvana prehranom bila dva i pol puta veća nakon doručka nego nakon večere, odnosno da je ljudski metabolizam aktivniji nakon jutarnjeg obroka.
Uz to, jedenje visokokaloričnog doručka bilo je povezano s nižim osjećajem gladi i žudnjom za slatkišima tijekom dana.
U usporedbi s bogatijim doručkom, kada su jele niskokalorični doručak, osobe su bile sklonije grickanju tijekom dana. Osim toga, istraživači tvrde da su oni koji jedu manje doručke skloniji obilnijim večerama. Inzulin i razina glukoze u krvi također su bili niži nakon doručka nego nakon večere.
Rezultati istraživanja mogu biti korisni za ljude koji žele smršavjeti kao i za one koji imaju povišene razine šećera u krvi.
PRESKAKANJE DORUČKA USPORAVA METABOLIZAM I UZROKUJE ŽUDNJU ZA HRANOM
Prema istraživačima, preskakanje doručka je nešto što mnogi čine u pokušaju da izgube višak kilograma, međutim ovo je istraživanje pokazalo da ljudi koji jedu manji doručak ili ga uopće ne jedu često jedu više tijekom dana i na taj način uništavaju pokušaje da smršave.
Doktorica Minisha Sood, endokrinologinja u jednoj bolnici u New Yorku, objasnila je da stalno susreće ljude koji preskaču doručak u nadi da će tako smršavjeti, ali kaže da je to u suprotnosti s našim cirkadijskim ritmovima, odnosno ciklusima spavanja i budnosti.
Objasnila je da je naš metabolizam najučinkovitiji u jutarnjim satima, a osim toga, ljudi su i fizički aktivniji tijekom jutra i dana, a fizička aktivnost pomaže u upravljanju razinama inzulina i glukoze u krvi.
DORUČAK KAO GORIVO
Na temelju rezultata ovog istraživanja, stručnjaci su preporučili jedenje većih obroka tijekom jutra, posebno ako pokušavate smršavjeti.
Bitno je, naravno, da doručak bude zdrav i uravnotežen. Jedite voće, jaja, zobene pahuljice, jogurt..., a izbjegavajte prerađenu hranu kao što su peciva i slatke žitarice.
Komentirajući rezultate ovog istraživanja, dr. John Magaña Morton s Yalea rekao je da on sam vjeruje u izreku da osoba treba doručkovati kao kralj, ručati kao princ, a večerati kao siromah.