Odabrala si vjenčanicu, restoran, cvijeće, crkvu i ostaje još - fotograf i snimatelj vjenčanja. Šest paketa, 10 sati na terenu, kratki video, dokumentarni, dva fotografa, jedan sat «Love story», tri Wedding booka…

 

Zaista, teško se snaći u gomili opcija i cijena koje variraju od studija do studija. Zato smo s Matkom iz Weddinghouse.hr popričali smo o tome koliko vrijedi izdvojiti za usluge fotografiranja i snimanja vjenčanja i na što paziti prilikom odabira.

Matko, otkud vjenčanja, kako si se našao u tome?

Bok. Sasvim slučajno. Već deset godina snimam Youtube videe (op.a. za Usporedi.hr). Nekih šest godina radimo B2B video produkciju. Jedan snimatelj kojeg sam angažirao na snimanju za firmu me negdje 2015. pitao želim li biti second shooter na vjenčanju koje je radio. Pristao sam i svidjelo mi se. I evo, nakon odrađenih trideset vjenčanja u zadnjih par godina, odlučio sam 2017. pokrenuti Weddinghouse i baviti se time ozbiljno.

Wedding house zvuči šire od samo snimanja i fotografiranja vjenčanja.

Da. Možda jednog dana budemo nešto više od toga. Za sada radimo video snimanje vjenčanja. S partnerskim fotografima odrađujemo fotografiranja vjenčanja. Stvar je u tome da snimatelji vjenčanja provode jako puno vremena s mladencima taj dan. Mi jako dobro znamo kako vjenčanje izgleda i kako treba izgledati. Zato možda jednog dana budemo i više od fotografa i snimatelja, ali zasada, to je to.

Fotograf:Robert Mataković Fotograf:Robert Mataković

Je li većina mladenaca opuštena ili je uvijek sve napeto? Kako to izgleda

To zaista ovisi od osobe do osobe. Nama nije problem ako su mladenci zahtjevni, jer već znamo što sve treba da bi dobili savršene fotke i video. Pravilo je - što se više toga isplanira unaprijed - to je lakše. Ali uvijek ima prostora za improvizaciju. Često na vjenčanju vidiš neki kutak, mjesto, odvučeš mladence na minutu tamo i uloviš «savršen» kadar bez da si to mogao isplanirati.

Kako pomoći mladencima da prepoznaju najbolje fotografe i snimatelje? Bitna je samo cijena ili…?

Kvaliteta ovisi o cijeni, ali unutar nekih granica. To zna za mladence biti lutrija jer uglavnom tu uslugu odabiru jednom u životu. Zato preporuka vrijedi zlata. Ja bih rekao da se tržište dijeli na «umjetnike» koji su iznimno skupi (npr. 15 tisuća kuna i više samo za fotografa), te na ostale snimatelje i fotografe koji su povoljniji i ciljaju na masovno tržište. Ovi drugi zapravo žele jednog dana postati «umjetnici», pa se vode onim «radit ću na početku povoljno, a kasnije kada me prepoznaju zarađivati ću velike novce».

Fotograf:Robert Mataković Fotograf:Robert Mataković

Zvuči logično, zar ne?

Ma da, ali dug i težak je to put. Uostalom, ne mogu svi biti umjetnici. Niti svi mladenci žele umjetnika. Postoji uvijek zlatna sredina – pristupačna cijena bez većih kompromisa u kvaliteti. Npr. kad se nađete s fotografom ili snimateljem u studiju, treba tražiti da pogledate nasumično radove različitih vjenčanja, ne samo one primjere koje vam fotograf/snimatelj nudi. Lako je pokazati samo najbolje radove. Također, prije uplate avansa za rezervaciju termina treba znati točno tko će biti glavni fotograf ili snimatelj na vašem vjenčanju - imenom i prezimenom. I trebate vidjeti njegove radove.

I onda ne možeš pogriješiti?

Ako si vidio radove osobe koja će ti biti na vjenčanju i to ti se sviđa - da, u pravilu ne možeš pogriješiti. Naši mladenci točno znaju tko će im biti na vjenčanju. Stil obrade i montaže je jednak i predstavlja neki standard kvalitete. Bitno je i kakva je osoba koja će snimati vjenčanje. Glavni snimatelj mora biti opušten, zabavan, uz to opet profesionalan. Ja smatram da mladence ne treba puno gnjaviti oko poziranja, treba imati dokumentaristički stil hvatanja pravih trenutaka.

Možeš li nam otkriti zadnje trendove u fotografiranju i snimanju vjenčanja?

Definitivno društvene mreže. Svi imaju mobitele i zato oko ponoći mladencima treba prebaciti vrhunski obrađene fotke na mobitel ili email. Par dana nakon vjenčanja im treba dati kratke video klipiće za Instagram, Facebook, Whatsapp… Zatim snimanje «Love story-ja» treba biti odvojen dan od dana vjenčanja. Mladenci su opušteniji i snimke će ispasti puno bolje. Što se tiče opreme, «Mit» je da profesionalna kamera u mraku ne može snimati bolje nego što vidi ljudsko oko. Uz kvalitetan aparat i vrhunski objektiv, kamera će snimati u gotovo potpunom mraku bolje nego što vidi ljudsko oko. Na kraju, važna je brzina isporuke svih materijala. Rok bi trebao biti do 60 dana za sve materijale.

Dobro, koliko onda na kraju izdvojiti za kvalitetno fotografiranje i snimanje vjenčanja?

Ako gledamo tržište u Hrvatskoj, prosječna cijena profesionalnih, iskusnih snimatelja i fotografa koji će napraviti vrhunske vjenčanje fotografije i video kroz 10 i više sati na terenu kreću se od 8 do 15 tisuća kuna. Ima tu iznimaka, pa ćete možda naći i nešto povoljnije, možda skuplje. Oni koji to rade dugo vremena, ulažu u biznis i profesionalno se bave snimanjem vjenčanja neće u budžetu od tisuću eura moći isfinancirati 10-15 sati snimanja na terenu za jednog ili više snimatelja i fotografa. Tu je i trošak profesionalne opreme. Vrijeme od oko tjedan dana za obradu i još barem toliko za montažu. Tu su još tri do pet dana za izradu PDF pripreme za wedding bookove, plus trošak printa Wedding booka. Ne zaboravimo i trošak promocije i ostali fiksni troškovi. Nije tajna da mnogo njih radi samo da odradi i uzme neke novce, pa šta bude. Ali to nije ozbiljno. Danas jesi tu, sutra te nema. A pitanje na kojem vjenčanju i kada će doći do problema.

Fotograf:Robert Mataković Fotograf:Robert Mataković

Ali ako se ekipa trudi onda se i za manje novaca može dobiti odlične fotke i video?

Svi smo mi počeli raditi za manje novca nego što radimo danas jer smo željeli privući klijentelu i odgovarao nam je poneki dodatan prihod sa strane. Problem nastaje kada se dogovori 25 ili više vjenčanja u jednoj godini pa to sve treba isporučiti u roku. Tada shvatiš da to znači rad tijekom cijele godine. Ako si razmišljao kako naplatiti samo vrijeme na terenu, dolazi do problema. Većina nakon par godina shvati koliko je neisplativo nuditi sve to u cijeni nižoj od navedene.

Tko tu onda zarađuje i koja je fer cijena?

Zarade ima ako se posao organizira dobro. Mladenci će možda gledati «uzeo je 10 tisuća kuna za jedan vikend», ali nakon samog vjenčanja ostaje još mjesec dana posla samo za tog jednog klijenta. Kada dođe vrijeme za nadogradnju opreme, a to nije samo fotografska oprema, već i računalo, diskovi za backup, kartice, onda se mnogi koji to rade priupitaju kako to isfinancirati. Odgovor često bude – radi više (masovnost) ili radi manje (ali budi skuplji). Smatram da to nije rješenje. Ako ćeš raditi 25 vjenčanja godišnje (što je neki maksimum za jedan tim), to možeš možda do 40. godine života. Nakon toga nećeš baš moći svaki vikend snimat po 15 sati (od 12 popodne do 3 ujutro). Po meni, u redu je da «umjetnici» uzimaju 15 ili više tisuća kuna jer znaju da mladenci žele baš njih i oni su na neki način ekskluzivni, nisu dostupni svima. Ostali koji žele dobru vrijednost za novac će morati izdvojiti oko deset tisuća kuna za foto i video ako žele zajamčen standard kvalitete.

Što predstavlja kvaliteta koju mladenci trebaju dobiti za taj novac?

Dat ću vam jedan primjer – crkva. Imate ulazak mladenke u crkvu. Imate jedne i druge roditelje i njihove reakcije tijekom ceremonije. Imate publiku, ambijent crkve, svećenika, zavjete, poljubac, pa zatim izlazak iz crkve. Jedan fotograf i samo jedan snimatelj to ne mogu sve kvalitetno pokriti u 30 do 45 minuta koliko god iskusni bili. Drugi primjer je sala. Da biste dokumentaristički pokrili vjenčanje sa 150 ili više ljudi, trebaju vam barem dva fotografa i dva snimatelja. Ako angažirate jednog, koliko god dobar bio, imati ćete pokrivene samo neke trenutke, a ne možda one kojih se baš sjećate i želite imati zabilježene. Na kraju, profesionalnost fotografa ili snimatelja vjenčanja čini njegova jednostavnost dogovaranja, fleksibilnost, možda činjenica da prati trendove. I naravno, bez kompromisa, mora imati bogato iskustvo i dovoljno dobru opremu.

Za kraj, možete li nabrojati neke najkvalitetnije studije koji snimaju vjenčanja?

Nažalost, smatram da na tržištu još uvijek ne postoji jedan ili više biznisa koji se ozbiljno bave vjenčanjima. Ne postoji neki sinonim za vjenčanja. Ali doći će do toga. Možda Weddinghouse bude jedan od tih. Kako god, jasno mi je da mladencima nije lako odabrati i nije im jasno što im treba a što ne treba. Zato potičem da se o toj temi profesionalno diskutira na ovaj način i hvala vam.

Hvala tebi, želimo ti puno sreće u radu…

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju