Sigurno ste mnogo puta u malim ženskim razgovorima čuli kako netko od vaših poznanika ima otvorenu vezu. Ovaj zanimljiv, ali i kontroverzan ljubavni koncept dobio je svoju definiciju nakon hipi pokreta i sve natjerao da ljubav gledaju drugim očima

Otvorene veze su one u kojima dva partnera zajednički donesu odluku da njihov odnos nije monogaman. To znači da jedno drugome dopuštaju romantične ili seksualne veze s drugim osobama.

Ovakva vrsta odnosa zahtjeva veliku količinu razumijevanja i tolerancije te stoga nije za svakoga. U njoj će se prije svih pronaći ljudi koji smatraju da monogamija nije u ljudskoj prirodi pa tako ni monogamne veze. Ako ste znatiželjni i razmišljate o tome da svom partneru predložite ovakav tip veze, ovo su stvari koje morate znati prije nego se upustite u nju.

Ako ne želite znati s kim se vaš partner viđa, jasno mu to recite. Isto vrijedi i za njega, možda ne želi slušati detalje o novom muškarcu u vašem životu.

1. Iskrenost je na prvom mjestu

Stavite karte na stol i iskreno razgovarajte sa svojim partnerom. Uživate biti zajedno, ali osjećate kako u vašem životu ima prostora i za nekog novog, ali istodobno ne želite izgubiti sadašnjeg partnera. Razumno raspravite o tome biste li mogli funkcionirati kao par u takvom odnosu.
 

Preispitajte se i pokušajte shvatiti je li u pitanju samo trenutni osjećaj monotonije u vezi koji će nestati ako se malo potrudite ili ste stvarno spremni na ovaj kompliciran i zahtjevan odnos. Ako se oboje ne složite da je to prava stvar za vas, onda razgovarajte na koji način možete poboljšati svoju monogamnu vezu.

2. Potrebna su čvrsta pravila

Bez njih otvorena veza ne može funkcionirati i moraju se poštivati. Oba partnera moraju se dogovoriti što žele u svom odnosu. Ovo su česta pravila uspješne otvorene veze:

1. Seks sa zajedničkim prijateljima je zabranjen.
2. Seksualni susreti s drugom osobom ne smiju utjecati na vaše zajedničke planove i obaveze.
3. Uvijek prakticirajte seks sa zaštitom.

Ako ne želite znati s kim se vaš partner viđa, jasno mu to recite. Isto vrijedi i za njega, možda ne želi slušati detalje o novom muškarcu u vašem životu.

3. Odredite granice

Ako ne želite znati s kim se vaš partner viđa, jasno mu to recite. Isto vrijedi i za njega, možda ne želi slušati detalje o novom muškarcu u vašem životu. Jasno odredite vlastite granice i do koje razine ćete se upuštati u razgovore o svojim novim partnerima.

4. Budite spremni na buru emocija

Početnici u otvorenim vezama možda nisu shvaćaju da bi ovakav odnos u njima mogao izazvati veliku ljubomoru, ljutnju i zamjeranje. Morate znati kako ste svjesno ušli u ovakvu vezu i dopustili partneru da se viđa s drugima. Zbog toga morate smiriti strasti i ne smijete jedno drugome ništa predbacivati.

5. Prekinite vezu ako ste nesretni

Otvorena veza mora biti zajednička odluka. Ako u bilo kojem trenutku osjetite da vam više nije ugodno u ovakvom odnosu jasno to recite partneru. Ako se prestanete viđati s drugim ljudima, a vaš partner nastavi, to više nije otvorena veza nego veza u kojoj vas partner vara. Isto vrijedi i za obrnutu situaciju u kojoj se vi nastavite viđati s drugima, a vaš partner odustane od toga.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju