Osim zimskih radosti u kojima djeca trebaju uživati tijekom praznika, razmislite o onima uz koje ćete ih na zabavan način potaknuti na stjecanje korisnih vještina kada je vani ružno vrijeme. Izdvojili smo nekoliko prijedloga uz koje djeca održavaju radne navike bez opterećenja za sebe i roditelje.

 

1. Igre za koordinaciju i spretnost

Vaš osnovnoškolac ili vrtićarac brz je i spretan na jeziku, ali ne toliko kada je riječ o fizičkoj aktivnosti. Na praznicima osim aktivnosti na otvorenom i igre u parku, i za ružnog vremena doma potičite igre uz koje će poboljšati njegovu spretnost i koordinaciju.

Doma postavite zabavni poligon u kojem mora zaobilaziti igračke, skakati na jednoj nozi preko kockica, puzati ispod stola i na kraju ubaciti lopticu u kantu. Budite maštoviti i neka poligon traje što duže, u početku mjerite točnost izvedbe, a kasnije brzinu. Brzo dodavanje loptice, odnosno ''igra vrućeg krumpira'' nasmijat će i zabaviti cijelu obitelj. Boćanje ili kuglanje s mekanim lopticama u stanu može biti zabavan način u kojem dijete uči preciznost, kao i košarka s malim košem, a zabavna i korisna bit će i igra paukove mreže. Pik traku zalijepite u svim smjerovima poput mreže od jednog štoka do drugog, stare novine zgužvajte i napravite loptice te njima gađajte mrežu.

2. Igre kojima potičete umjetničke vještine i rješavanje zadataka

Već je poznato da crtanjem ne samo da razvijamo kreativnost i putujemo u svijet mašte već i da nas rješava stresa, a na dijete djeluje ohrabrujuće i smirujuće ako u određenim periodima života prolazi kroz situacije s kojima se teže nosi.

Dijete kroz crtanje razvija motoričke sposobnosti, držanjem bojice ili flomastera jačaju se mišići prstića, zapešća i cijele ruke te se time razvija fina motorika, koja se s godinama razvija i nadograđuje u ostale vještine poput lijepog pisanje i bolje koordinacije kod sportskih aktivnosti.

Kada papir i olovka nisu više toliko zanimljivi, pronađite druga rješenja i nove načine kojima će vaše dijete moći izraziti svoju kreativnost, poput čarobne ploče. Na njoj možete crtati što god poželite i potom crtež osvijetliti. Novi crtež nastaje čim stari pobrišete krpicom. Na ploči možete vježbati slova ili rješavati matematičke zadatke. Možete igrati i izmišljene igre pogađanja; pogodi što sam nacrtao? Na toj se ploči vaše dijete može igrati satima.

3. Igre koje razvijaju znatiželju

Znatiželja stvara želju za učenjem i jača motivaciju, stoga se i na praznicima posvetite igrama koje potiču znatiželju. Za razne pokuse koje možete raditi kod kuće nije vam potrebno puno novca ni mjesta. Ostavite jaje u octu i pretvorite ga u gumenu lopticu, s octom i sodom bikarbonom radite gejzire i bojite ih u razne boje i slično.

U doba kad djeca već razgovjetno pričaju širite njihov vokabular igrama ''pitalicama''. Uzmite za primjer bilo koju životinju i pitanjima istražite skupa što ona jede, gdje živi, kada spava, s kime se druži…

Društvene igre razvijaju dijelove našeg mozga ključne za kompleksne funkcije. Jednostavna igra poput memoryja pomaže pri razvoju pamćenja, igrajući je, rješavamo probleme, pa čak i one malo kompliciranije, dok one igre u kojima razne pojmove opisujete riječima također razvijaju njihov vokabular.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju