Cilj panela je skrenuti pozornost na važnost pružanja psihološke pomoći oboljelima i njihovim obiteljima, kao i edukacija javnosti o važnosti redovnih pregleda i samopregleda.

Mjesec listopad je poseban mjesec jer je posvećen borbi protiv raka dojke. Samim time, vrijeme je kada se diljem svijeta ističe važnost prevencije, ranog otkrivanja i podrške osobama koje se suočavaju s ovom bolešću.

Uvod u ovaj mjesec već 24 godine je Dan ružičaste vrpce, simbol solidarnosti i nade.

Tijekom listopada, mnogi se pridružuju kampanjama, noseći ružičaste vrpce i sudjelujući u događanjima kako bi podigli svijest o važnosti redovitih pregleda i istraživanjima raka dojke.

Jedan od pokretača raznih akcija u Hrvatskoj je Europa Donna Hrvatska - hrvatski forum za borbu protiv raka dojke koji je dio europske koalicije i time krovna udruga za borbu protiv raka dojke u Hrvatskoj. Neprofitna organizacija radi na podizanju svijesti žena o raku dojke, promiče edukaciju, rano otkrivanje, optimalno liječenje, medicinsku i psihosocijalnu rehabilitaciju, palijativnu skrb kao i na povećanju sredstava za istraživanje same bolesti.

U povodu mjeseca borbe protiv raka dojke, 5. listopada, s početkom u 15:00 sati, u Kaptol Boutique Cinema održat će se poseban panel #breastfriend u organizaciji Tekstilprometa i Europa Donna Hrvatska.

Panel na temu raka dojke Glavna tema panela je kako biti podrška u trenutku suočavanja s dijagnozom (Foto: PR)

Glavna tema panela je kako biti podrška u trenutku suočavanja s dijagnozom, pa će se razgovarati o tome s kakvim se sve stresovima i strahovima oboljele osobe suočavaju, kako sačuvati sebe, a i svoje bližnje u takvim okolnostima. Cilj događaja je skrenuti pozornost na važnost pružanja psihološke pomoći oboljelima i njihovim obiteljima jer bolest ne pogađa samo oboljelu osobu već i njenu obitelj, prijatelje, kolege, cijeli krug ljudi u njenom okruženju.

Panel će okupiti stručnjake, aktiviste i pojedince koji se svakodnevno susreću sa situacijama suočavanja s dijagnozom, sudjeluju u postupku liječenja, ali i one koji imaju osobno iskustvo s bolešću. 

Na panelu će prisustvovati: doc.dr.sc. Vesna Ramljak, dr.med., predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska i voditeljica odjela za citologiju KBC Sestre milosrdnice; dr.sc. Andrej Roth, dr.med., spec. kirurg, subspecijalist plastične i rekonstruktivne kirurgije; izv.prof.dr.sc. Lovorka Brajković, klinički psiholog; Sanja Šutej, pacijentica i Luka Vidović, mađioničar.

Tim povodom, Tekstilpromet priprema posebnu listopadsku akciju prikupljanja sredstava, u kojoj će moći sudjelovati svi građani. U srcu ove hvalevrijedne inicijative stoji mladi dizajner Ivan Friščić, čiji je inspirirajući dizajn platnene torbe simbol podrške oboljelima od raka dojke.

Panel na temu raka dojke Glavna tema panela je kako biti podrška u trenutku suočavanja s dijagnozom (Foto: PR)

Platnena torba je pažljivo oblikovana s posebnim naglaskom na detalje, odražavajući snagu, hrabrost i zajedništvo u borbi protiv raka dojke. Prigodnu torbu s potpisom domaćeg dizajnera Ivana Friščića, zainteresirani će moći kupiti u svim trgovinama Tekstilprometa, te putem web trgovine. Svaka kupnja torbe postaje izraz solidarnosti i nade za oboljele od raka dojke.

Sav prihod od prodaje torba bit će doniran udruzi Europa Donna Hrvatska.

Panel na temu raka dojke Torba Ivana Friščića (Foto: PR)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju