San svakog pravog knjigoljupca je da luta ulicama koje su inspirirale Marcel Prousta, Émile Zolu, Samuela Becketta, Albert Camusa, Paul Sartrea, Simone de Beauvoir i mnoge druge. Možete zalutati i u SALON na adresi 27 rue de Fleurus gdje je Gertrude Stein...

San svakog pravog knjigoljupca je da luta ulicama koje su inspirirale Marcela Prousta, Émile Zolu, Samuela Becketta, Alberta Camusa, Paula Sartrea, Simone de Beauvoir i mnoge druge.

Možete zalutati i u SALON na adresi 27 rue de Fleurus gdje je Gertrude Stein mentorirala Ernesta Hemingwaya, ili popiti piće u tradicionalno književnim kafićima Les Deux Magots i Café de Flore, gdje su se godinama sastajali James Joyce, F. Scott Fitzgerald, Ezre Pounda i njihovi kolege iz grupe “The Lost Generation writers.

Ali to su svima već poznata mjesta i možete ih pronaći u svim boljim i opširnijim vodičima o Parizu, kojeg ne bez razloga zovu i Gradom književnosti. Stoljećima je Pariz prava inspiracija za ljubavne, horor ili pustolovne romane i priče. Sjetimo se samo romana “Zvonar crkve Notre Dame”, “Sarin ključ”, “Otmjenost ježa”, “Svjetlo koje ne vidimo”…

Ovdje predlažemo novije kafiće i mjesta idealna za knjigoljupce koji će istraživati Pariz i njegova skrivena mjesta vezana za pisce, književna djela i likove iz omiljenih knjiga. U ove kafiće nisu zalazila velika imena književnosti jer su noviji, ali će vas sigurno osvojiti svojom originalnošću i bogatom ponudom.

1. MERCI used book cafe
Najomiljenije mjesto za knjigoljupce u Parizu. U ovom toplom i privlačnom kafiću nalazi se preko 10.000 knjiga koje možete satima pregledavati, listati i čitati uz kavicu, croissant ili sendvič. Ovdje možete i učiti, družiti se s prijateljima i dobro papati.

Adresa: 111 Boulevard Beaumarchais, Paris 75003

2. Shakespeare and Company Cafe
Shakespeare & Company knjižara je institucija za knjige u Parizu. Postoji od 1919. godine i o njenoj povijesti možete pročitati u svim važnijim vodičima. 2015. godine je knjižari konačno pripojen i toliko očekivani i traženi kafić. U njemu možete uživati u odličnoj kavi, ali i u vegetarijanskim, veganskim i gluten free obrocima.

Adresa: 37 rue de la Bûcherie, Paris 75005

3. The Abbey Bookshop
Ovo je mjesto gdje se slavi literatura, knjige i sloboda mišljenja. Mjesto iz kojeg nećete izaći satima. Vlasnik će vam rado ponuditi kavu ili čaj. Kanađanin Brian, vlasnik knjižare čuva na policama 44.000 različitih engleskih naslova. I nemojte se zamarati s traženjem knjiga, jer legenda kaže da će knjiga prije pronaći vas.

Adresa: 29 rue de la Parcheminerie, Paris 75005

4. Khai Tri
Ovo je mjesto gdje možete pojesti najbolje vijetnamske sendviče a istovremeno uživati u neobičnoj knjižari. Na policama su vijetnamske knjige.

Adresa: 93 Avenue d’Ivry, Paris 75013

blog Čitaj knjigu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju