Margaret Thatcher je još u osamdesetim godinama prošlog stoljeća pokazala da postoj mjesto za žene u visokoj politici, te da one mogu biti oštre u donošenju odluka poput svojih muških kolega. Uoči Parlamentarnih izbora 2015. u Hrvatskoj prisjetili smo se sedam moćnih dama na čelu svjetskih država koje su zadužile svjetsku politiku


1. Njemačku premijerku Angelu Merkel često nazivaju Čeličnom damom, ali i najmoćnijom ženom Europe. Na poziciji kancelarke nalazi se od 2005. godine, a karakteriziraju je čvrsti stavovi i potraga za urednim rješenjima zbog čega je mnogi nazivaju strogom perfekcionisticom. 

Kći luteranskog svećenika rođena je u Hamburgu, a diplomirala je studij fizike u Leipzigu. Šefica kršćanskih demokrata stara 61 godinu u svojoj je dugogodišnjoj karijeri bila je zastupnica u njemačkom parlamentu Bundestagu, te ministrica žena i rada u vladi Helmuta Kohla.

Uoči Parlamentarnih izbora 2015. prisjetili smo se aktualnih premijerki koje itekako dokazuju na vlastitom primjeru da je ženama mjesto u visokoj politici.

2. Bangladeška premijerka Sheikh Hasina Wazed je žena bogate političke karijere koja se proteže na više od četiri desetljeća. Mandat predsjednice bangladeške Vlade dobivala je tri puta, a kao gorljiva liderica opozicije 2004. godine je bila žrtva pokušaja atentata.

Kćer prvog bangladeškog predsjednika Sheikha Mujibura Rahmana optuživali su za korupciju i nasilje, ali je unatoč tome ostala na vrhu. Doktoricu prava staru 68 godina časopis Forbes je stavio na 47 mjesto ljestvice najutjecajnijih žena današnjice.

3. Norveška premijerka Erna Solberg druga je žena na poziciji norveške predsjednice Vlade (nakon Gro Harlem Brundtland) , i tu funkciju obnaša već dvije godine.

Iza sebe ima ogromno političko iskustvo: u klupama norveškog parlamenta (Storting) sjedi od 1989. godine, bila je Ministrica lokalne vlade i regionalnog razvoja, a kao liderica norveške Konzervativne stranke zalaže se za zaoštravanje imigracijske politike te administrativnu podjelu zemlje.

4. Premijerka Jamajke Portia Lucretia Simpson-Miller na čelu je ove karipske države od siječnja 2012. godine, a ponosi se impresivnim političkim životopisom. Bila je ministrica rada i socijalne skrbi, ministrica turizma te ministrica sporta.

Završila je fakultet za Odnose s javnošću pri sveučilištu Cincinnati u američkoj saveznoj državi Ohio, ali i izvršni program za vladajuće političare 'John F. Kennedy School of Goverment' pri Harvardu.

Prva je političarka na Jamajci koja se založila za LGBT prava, a u svojim političkim stajalištima redovito se zalaže za ravnopravnost s obzirom na spol te ukidanje ustavne monarhije. U narodu je od milja zovu Mama P.5. Poljska premijerka Ewa Kopacz druga je žena u povijesti na ovoj prestižnoj funkciji (Hana Suchocka bila je premijerka Poljske od 1992-1993.) koja se do uspjeha uspela iz malog mjesta Skaryszew u središnjoj Poljskoj.

Ova 59 godina stara pedijatrica predsjedavala je donjim domom poljskog parlamenta (Sejm), a na trenutnu poziciju postavljena je krajem rujna 2014. godine kad je dotadašnji predsjednik Vlade Donald Tusk podnio ostavku kako bi prihvatio mjesto predsjednika Europskog Vijeća.

Međunarodnu slavu zaradila je 2009. kada je zahtijevala od farmaceutskih kompanija da podastru dokaze za učinkovitost cjepiva protiv svinjske gripe, ali i da prihvate odgovornost za nuspojave.

6. Latvijska premijerka Laimdota Straujuma prva je žena u povijesti na čelu ove zemlje, koja je postavljena na poziciju predsjednice Vlade u siječnju prošle godine. Ova 64 godine stara matematičarka zapela za oko mnogima kad se u mandatu Ministrice poljoprivrede gorljivo zalagala za poticaje latvijskih poljoprivrednika.

7. Namibijska premijerka Saara Kuugongelwa-Amadhila trenutno je jedina predsjednica Vlade na afričkom kontinentu, a na ovu je važnu poziciju došla tek u ožujku 2015. Iza sebe ima značajan politički kredibilitet budući da je s 36 godina postavljena je na poziciju ministrice financija, i taj je posao obnašala čak 12 godina.

Rođena u gradu Okahao u sjevernoj Namibiji, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje stekla je u Sierra Leoneu, a fakultet ekonomije završila na sveučilištu Lincoln u Pennsylvaniji. Za svoj požrtvovni rad nagrađena je redom Najsjajnijeg sunca što se smatra jednom od najvećih državnih počasti u ovoj zemlji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju