Mačke – ta divna stvorenja. Ipak, nerijetko ove čarobne ljubimice prate predrasude da baš nisu prijateljski raspoložene prema ljudima, da se više vezu uz prostor nego uz čovjeka, da se ne vole maziti,... No, istina je da mace mogu itekako biti društvene, mazne, blage i privržene poput psa. I mogu imati dovoljno strpljenja da se divno slažu s djecom

Dijete i mačka? Pitanje je koje si nemali broj roditelja postavlja smatrajući da mačke, za razliku do pasa, nemaju dovoljno strpljenja za djecu, da će loše reagirati ako je dijete pokuša podići, igrati se s njom ili ako napravi neki nagli pokret i slično.

No, istina je da se dijete i maca mogu itekako dobro slagati, naročito ako živite u stanu. Izaberete li pasminu mačke s određenim karakteristikama, možete biti sigurni da će vaš mališan i kućni ljubimac postati super prijatelji.

Pasmine mačaka koje se odlično slažu s djecom imaju slijedeće karakteristike:

- tolerantne na glasne zvukove i iznenadne pokrete
- nisu teritorijalne niti posesivne
- vole kada ih se nosi i gladi
- nisu sklone grickati i grepsti kada ih se nosi
- društvene
- opuštene
- prilagodljive

Donosimo top 5 pasmina mačaka poznatih po svojoj mirnoj, privrženoj, tolerantnoj i zaigranoj naravi zbog čega su idealni kućni ljubimci za obitelji s djecom. Nisu posesivne, odnosno nisu sklone posesivno se vezati uz određenog člana obitelji što znači da bebu koja je stigla u obitelj neće vidjeti kao uljeza ili prijetnju. Ovo je 5 vrlo društvenih pasmina mačaka koje vole ljude:

1. Maine coon
Poznata i kao "nježni div". Ove velike, blage mačke po prirodi su društvene i odlično se slažu s djecom, ali potrebno ih je redovito četkati. Maine coon mačke odlikuju se inteligencijom i razigranošću. Kao posljedica čestog korištenja prednjih šapa, lako će naučiti otvarati vrata ormarića, okretati slavinu ili uzimati manje stvari. Pročitajte i 6 razloga zbog kojih ćete odmah poželjeti imati mačku.

Po ponašanju slične su psu. Donošenje stvari im je najdraža igra. Kao i psi, donijet će svoju igračku, spustiti je ispred vlasnika i čekati da je vlasnik baci. Vrlo su privržene i često prate ljude u obavljanju svakodnevnih poslova.

2. Perzijska mačka
Perzijska mačka smatra se najmirnijom pasminom mačaka. Tolerantna je prema drugim mačkama u kući i čvrsto se veže uz svog vlasnika. Društvene su i željne pažnje. Poput Maine coon mačke, i perzijska mačka zahtijeva često četkanje jer joj se u suprotnom dlaka može zapetljati, pa prije nego je nabavite budite spremni na tu obvezu. Od početka 20. stoljeća perzijska mačka je najpopularnija čistokrvna mačka.

3. Ragdoll
Želite li dugodlaku mačku čije krzno zahtijeva manje brige od Maine coon ili perzijske mačke, razmislite o pasmini Ragdoll. Ime koje na hrvatskom znači "krpena lutka" dobila je zbog sklonosti da se potpuno opusti kada je netko podigne. Neki su uzgajivači pokušali uzgojem maknuti mlitavost zbog zamisli da ekstremna poslušnost nije u najboljem interesu mačke. Ragdolli su poznati po pitomom i blagom temperamentu i nježnoj prirodi. Imaju karakteristične plave oči i "colorpoint" (svijetlo krzno, tamni udovi) krzno. Doznajte i koje su najnježnije i najumiljatije velike pasmine pasa.

4. Abesinka mačka
Izuzetno društvena i prijateljski raspoložena pasmina mačaka koja se voli igrati. Abesinska mačka je hrabra, znatiželjna i smiona. Znaju se i same zabaviti, ali su najsretnije kada su uključene u svaki aspekt vašeg života. Posebno su uključene za vrijeme večere. Kada se jako pričvrste za vaše noge, to je znak da žele večeru. Redovito rade budalaštine, pa imaju reputacija klaunova mačjeg kraljevstva.

5. Burmanska mačka
Prijateljski raspoložena pasmina mačke koja voli ljude, vrlo je nježna prema djeci. Opuštena i prilagodljiva, burmanska mačka poznata je po svojoj ležernoj naravi. Burmanske mačke su zabavne, razigrane, inteligentne, savršene ljubimice za obitelji željne ljubavi i zabave. Vole se igrati i aktivne su kao i sijamske mačke te vrlo odane ljudima. Vole spavati na vlasnikovu krevetu i puno se maziti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju