Odlasci u krevet sa šminkom na licu, neprospavane noći i neuravnotežena prehrana samo su neki od scenarija koji se praštaju u ranim dvadesetima. No kada se to desetljeće počne približavati kraju i pojave se prve bore, vrijeme je da uložite više brige u njegu kože. Ovo je pet beauty navika uz koje ćete u tridesetima izgledati kao da je vrijeme stalo.

 

U tridesetima životni stil i navike iz adolescencije dolaze na naplatu pa se tako pojavljuju određene nepravilnosti u tonalitetu kože u smislu hiperpigmentacija, dolazi do pojave kapilara i prvih finih bora, najčešće na području oko očiju i između obrva.

Dermatologinja Ivana Prkačin objasnila nam je zašto su baš tridesete prijelomna točka kada se radi o njezi kože lica: U tridesetima dolazi do smanjena estrogena i androgenih hormona, epidermalni sloj kože postaje tanak i osjetljiv; koža gubi velik dio masnoća koje su odgovorne za napetost. Istodobno se smanjuje proizvodnja sebuma koji prirodno podmazuje kožu i stvara zaštitni film protiv isušivanja te čuva kožu od mehaničkih oštećenja. Manjak spolnih hormona sprečava ili znatno smanjuje sintezu kolagena i elastina i onemogućuje sintezu hijaluronske kiseline koja ima važnu ulogu u zadržavanju vlažnosti kože. Sve to dovodi do pojave prvih bora u tridesetima, dominantno oko očiju, između obrva, te dolazi do naglašavanja nazolabijalih bora.

Beauty rutine koje mogu usporiti pojavu prvih bora smijalica i uz koje će vam koža duže zadržati mladenački sjaj, pročitajte u nastavku.

1. ČIŠĆENJE LICA DVA PUTA DNEVNO

Skidanje šminke svake večeri prije spavanja univerzalno je pravilo bez obzira na dob, no što ste stariji, lice je potrebno čistiti bez obzira na šminku. U tridesetima koža ima značajno smanjenju sposobnost obnavljanja jer se usporava djelovanje antioksidansa, tvari koja može spriječiti ili usporiti negativne utjecaje sunca, neujednačene prehrane, zagađenja i stresa na našu kožu. Upravo je zbog toga prije spavanja bitno očistiti lice i skinuti prljavštinu, višak masnoće te primijeniti odgovarajuću njegu.

Osim uvečer, lice je poželjno očistiti i ujutro ili nakon treninga, no ne treba pretjerivati jer se time uklanjaju dragocjena ulja iz kože. S druge strane, nedovoljno čišćenje može dovesti do začepljenja pora i upala.

 


2. DNEVNA I NOĆNA HIDRATACIJA

Obična hidratacija više nije dovoljna. Želite li u tridesetima zadržati mladenački izgled lica, kasne dvadesete su vrijeme kada biste trebali uložiti u kvalitetnu njegu kože. Koristite proizvode koji sadrže hijaluronsku kiselinu ili glicerin za maksimalnu hidrataciju.

Određena istraživanja pokazuju da je 80 posto znakova starenja uzrokovano negativnim utjecajima iz okoline, dok je samo 20 posto prirodno starenje. Srećom, na negativne utjecaje iz okoline moguće je djelovati i umanjiti njihov utjecaj na kožu, i to jednostavnom rutinom. Kvalitetna dnevna i noćna krema dobar su početak.

Vichy Slow Age noćna krema Vichy Slow Age noćna krema Foto: Vichy

Za održavanje mladolikog izgleda kože bitno je koristiti ujednačenu i adekvatnu dnevnu i noćnu kremu te kremu za ciljana područja poput područja oko očiju, ističe dr. Prkačin. Linija koja sadrži sve proizvode koji vam u kasnim dvadesetima mogu zatrebati jest Vichy Slow Âge.

Vichy Slow Âge prva je Vichy „slow ageing“ njega koja djeluje na znakove starenja u nastajanju, preporučuje se svim ženama koje su izložene štetnim utjecajima iz okoline i koje žele ispraviti postojeće znakove starenja kože i usporiti njihovu pojavu.

Linija se zasniva na tri aktivna sastojka koji jamče tri djelovanja usmjerena k usporavanju starenja kože kao osnovnom cilju. Riječ je o ekstraktu korijena bajkalske kapice, jednoj od 50 osnovnih biljaka tradicionalne kineske medicine i moćnom antioksidansu koji učinkovito ograničava oksidativna oštećenja prouzročena UV zračenjem odnosno zagađenjem. Potom probiotički derivat Biffidus dobiven fermentacijom bakterije Bifidobacterium Longum koji osnažuje barijeru kože. Treća je Vichy termalna voda koja sa svojih 15 minerala pomaže kod obnove kože te ju uravnotežuje i mineralizira.

Vichy Slow Age linija za prve znakove starenja Vichy Slow Age linija za prve znakove starenja Foto: Vichy

3. NJEGA ZA PODRUČJE OKO OČIJU

Područje oko očiju prva je zona koja pokazuje znakove starenja, a faktori koji na to utječu su više od 10 tisuća treptaja na dan. Koža očnog područja je pet puta tanja i tri puta osjetljivija, objašnjava dr. Prkačin. Kako bi koža izgledala glatko i bez neželjenih linija, savjetuje korištenje kreme za područje oko očiju. Poželjni su proizvodi koji sadrže glicerin jer oni pomažu smanjiti natečenost, tamne podočnjake i sitne bore koje nastaju već u kasnim dvadesetima.

 

4. NIKAMO BEZ SPF FAKTORA

Jedna od pogrešaka koju radimo u mladosti jest ta da SPF faktor nanosimo samo ljeti. No istina je da zimi sunce može gotovo jednako oštetiti našu kožu kao i ljeti. Izlaganje sunčevom zračenju jedan je od najvažnijih faktora ubrzanog starenja kože. Iznimno je bitno zaštititi kožu od sunčevog zračenja tijekom cijelog života. To je baza anti-aginga, kazala je dr. Prkačin. Upravo zbog toga važno je u dnevnu rutinu uvesti laganu kremu za lice, koja će hidratizirati i štititi od sunčeva zračenja.

 

5. RUKE ŠTO DALJE OD LICA

Koža lica u tridesetima neće se oporaviti od istiskivanja mitesera i prištića bez posljedica. To je zbog toga što stanice kože šalju protuupalne signale na mjesta koja trebaju obnovu, no to može dovesti i do pojačanja pigmenta, zbog čega će ostati ožiljak nakon akni.

Obratite pozornost na to kako tretirate lice jer to uvelike utječe na način na koji koža stari s vremenom. Ako grubo tretirate određeno područje više puta, to će rezultirati upalama i istezanjem kože, a u konačnici i povećanjem pora. Način na koji tretirate kožu u kasnim dvadesetima može dovesti do posljedica u tridesetima.

 

Više o njezi kože na pragu tridesetih saznajte ovdje.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju